Kars’ın Anı Defteri!

Mekanlar 20.11.2021 - 18:50, Güncelleme: 20.11.2021 - 18:50
 

Kars’ın Anı Defteri!

Ülkemizin doğudaki en uç noktalarından birinde, Çıldır Gölü yakınlarında Ermenistan sınırında konumlanan bu harabe yapılar 10. yüzyılda 100.000 kişinin yaşadığı bir kentin anıları. Anadolu'da yapılan ilk Türk camii bu harabelerin içinde bulunuyor.

Antik kent şu an UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde. Kalıcı listeye girmeyi fazlasıyla hak eden şehirde 2011 yılından bu yana kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülüyor. Ani harabeleri Şehir 10. yüzyıl anısı olarak nitelendirilse de antik kentin asıl tarihi M.Ö. 3000'lere uzanıyor. İpek Yolu denilince akla gelen en renkli duraklardan biri olan Ani şehri, o dönemler ticaretin kalbinin attığı yer olarak da biliniyor. Hatta o kadar önemli bir merkez ki kentten tarih sayfalarında "1001 Kilise Şehri" olarak da bahsediliyor. En ihtişamlı zamanlarını Ermeni Bagratuni Hanedanlığı döneminde yaşayan Ani'nin gözden düşüp unutulması ise 93 Harbi dönemine rastlıyor. Bizanslılar, Bargatlar, Gürcüler, Selçuklular, Moğollar, Karakoyunlu - Akkoyunlular ve Osmanlılar gibi onlarca medeniyetin gelip geçtiği bu topraklar 1920'lerden bu yana Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunuyor.  
Ülkemizin doğudaki en uç noktalarından birinde, Çıldır Gölü yakınlarında Ermenistan sınırında konumlanan bu harabe yapılar 10. yüzyılda 100.000 kişinin yaşadığı bir kentin anıları. Anadolu'da yapılan ilk Türk camii bu harabelerin içinde bulunuyor.

Antik kent şu an UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde. Kalıcı listeye girmeyi fazlasıyla hak eden şehirde 2011 yılından bu yana kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülüyor.

Ani harabeleri

Şehir 10. yüzyıl anısı olarak nitelendirilse de antik kentin asıl tarihi M.Ö. 3000'lere uzanıyor. İpek Yolu denilince akla gelen en renkli duraklardan biri olan Ani şehri, o dönemler ticaretin kalbinin attığı yer olarak da biliniyor. Hatta o kadar önemli bir merkez ki kentten tarih sayfalarında "1001 Kilise Şehri" olarak da bahsediliyor. En ihtişamlı zamanlarını Ermeni Bagratuni Hanedanlığı döneminde yaşayan Ani'nin gözden düşüp unutulması ise 93 Harbi dönemine rastlıyor.

Bizanslılar, Bargatlar, Gürcüler, Selçuklular, Moğollar, Karakoyunlu - Akkoyunlular ve Osmanlılar gibi onlarca medeniyetin gelip geçtiği bu topraklar 1920'lerden bu yana Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunuyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.