Kilis’i geziyorum!
Kilis’i geziyorum!
Ülkemizin Suriye sınırındaki bu küçücük kent önceleri Gaziantep'e bağlı bir ilçeymiş. Günümüzde ise höyükleriyle, camileriyle, kaleleriyle, hamamlarıyla koca bir geçmişin belgeseli gibi.
Ülkemizin Suriye sınırındaki bu küçücük kent önceleri Gaziantep'e bağlı bir ilçeymiş. Günümüzde ise höyükleriyle, camileriyle, kaleleriyle, hamamlarıyla koca bir geçmişin belgeseli gibi.
Asur, Pers, Roma ve Osmanlı gibi güçlü uygarlıkların himayesinde kalmış Kilis, tarihi eserleriyle geniş bir rota çizmesine rağmen, doğal güzellikler açısından maalesef çok alternatif sunmuyor. Sınır şehri olduğu için bol bol yabancıları ve trafiğinde de bol bol motosikletlileri göreceğiniz şehrin mutfak kültüründen söz açılınca ise kelimeler kifayetsiz kalıyor.
Ravanda Kalesi
Kilis'in merkezine 24 km uzaklıkta Polateli ilçesindeki kalenin bizce biraz daha araştırılmaya, daha özenli bir restorasyona ve akabinde de şöyle güzel bir tanıtıma ihtiyacı var. Yapıdan günümüze kalan sadece iç kale ve büyük ihtimalle Hititler döneminden kalmıştır deniliyor.
Oylum Höyük
Kilis'te birçok höyük var. Oylum Höyük ise hem şehrin, hem de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük höyüğü. Mezopotamya ile Suriye'nin kesiştiği stratejik bir noktada konumlanan höyük 460 metre uzunluğa 370 metre genişliğe sahip.
Kilis Müzesi
Medeniyet izleriyle dolu sağlam bir altyapısı olan Kilis'in müzesi şehrin merkezinde. Yapının tek bir kapısı olsa da, o kapıdan girdiğinizden iki müze geziyor ve şehrin hem arkeolojisini hem de etnografyasını tanıyorsunuz.
Müzenin Arkeoloji bölümü bölgede yürütülen tüm kazıların sonuçları yani buluntularıyla dolu. Etnografya bölümü ise gelenekleri, gündelik yaşamı, sofraları ve geçirdikleri zamanı anlatan yöresel giyimli mankenlerle eğlenceli bir sunum yapıyor.
Kasteller
Kastel, yer altındaki ortak su kullanım alanı anlamına geliyor. Tabii böyle bir tanımla geldiğimizde Gaziantep'ten başka bir yerde göremeyeceğiniz kastelleri daha bir detaylı tarif etmek gerekiyor. Şöyle ki; camilerin altındaki su kanallarının olduğu alanlara (bu alanlar genellikle mağaralar oluyor) banyo, abdesthane, çeşme, tuvalet, çamaşır yıkama yerleri gibi bölümler yapılıyor ve halkın ortak kullanımına açılıyor. Bazı kasteller yer seviyesinin biraz altında olduğu için de 30-40 basamaklı merdivenlerle iniliyor. Bazıları da sadece çeşmeden ibaret oluyor.
Hamamlar
Sauna icat edildi mertlik bozuldu, oysa bizim ne güzel hamamlarımız vardı! Hala da var aslında, eskilerde yapılmış olsalar da bazıları günümüzde de görevlerini devam ettirip kir akıtmaya devam ediyor. Kilis'te de Osmanlı döneminden kalan 5 hamam bulunuyor.
Camiler
Kilis'in Osmanlı zamanında tutulan kayıtlarına göre 55 camisi var. Bu camilerin büyük bir kısmı zamanımıza gelemeden yıkılmış. Bazısı ise o kadar eski ki ne zaman yapıldığı konusu muamma kalmış. Şehirdeki Ulu Camii en eski ve en çok ziyaret edilen camilerden biri. Osmanlıdan önce de olduğu düşünülen cami, beyaz kesme taşlarla farklı tarz bir mimaride yapılmış. Restore edildiği 1924'den bu yana açık olan camide ibadet edilebiliyor.
Kilis Evleri
Yabancısı olduğunuz bir şehri gezerken en çok da evleri etkiliyor insanı. Hele de özel bir dokusu ve spesifik bir albenisi varsa! Kilis evleri de işte böyle evlerden. Eski mahallelere gittiğinizde göreceğiniz kerpiç evler tek katlı ve avlulu olarak yapılmış. Ve bazıları da gezginleri şehir kültürüyle tanıştırmak için restore edilerek ziyarete açılmış.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.