Afyonkarahisar’da bunları yapmalısınız!

Mekanlar 17.10.2021 - 17:21, Güncelleme: 17.10.2021 - 17:21
 

Afyonkarahisar’da bunları yapmalısınız!

5000 yıllık tarihinde birçok uygarlığa yurt olmuş, Kurtuluş Savaşı serüvenini ise bizzat yaşamış dopdolu bir kültür kenti Afyonkarahisar. Eski ismine alıştığımızdan olsa gerek ona hala "Afyon" desek de 2005 yılından bu yana şehirler hanesinde adı "Afyonkarahisar" olarak geçiyor.

Afyonkarahisar memleketin en dinlendiren şehri. Yerden kaynayan sıcacık suları hem zihninize hem de bedeninize taptaze enerjiler yüklüyor. Konforlu termal otellerin çoğu şehir merkezine yakın konumlanıyor ve kalite açısından da tatlı tatlı birbiriyle yarışıyor.  Frig Vadisi'nin Gizemi Şehrin merkezine araçla 45 dakika uzaklıkta Frig Vadisi'nin girişi. Frig Vadisi Kapadokya gibi gizemli ve bir nevi henüz popülerleşmemiş Kapadokya gibi.  Peribacalarını Fotoğraflayın Frig Vadisi'ne Kapadokya dedik ama hem Kapadokya'da hem de bölgedeki peribacası oluşumlarının tıpkısının aynısı İscehisar'da da var.  Karahisar Kalesi Afyonkarahisar gibi dümdüz bir kenti izleyebileceğiniz en tepe nokta da burası. Kale yerden 226 metre yüksekte bulunan bir kayanın üzerine Hititler tarafından yapılmış. Adına Karahisar diyen ilk medeniyet ise Selçuklularmış. 16. yüzyıla, Osmanlılar dönemine gelindiğinde Sultan II. Selim tarafından restore edilen kaleye yörede yetişen afyondan dolayı Afyonkarahisar adı verilmiş.  Uzun Çarşı'yı Gezin Kaleye doğru çıkarken içinden geçeceğiniz Çavuşbaşı Mahallesi kentin en eski yerleşim yerlerinden ve yapılan restorasyonlarla tarihi dokusu korunmaya çalışılıyor. Şehirde Taşınmaz Kültür Varlıkları olarak tescillenmiş 400 civarında ev bulunuyor. Mevlana'nın İzini Sürün Mevleviliğin Konya'dan sonraki en önemli Anadolu adreslerinden biri Afyonkarahisar. Sultan Divani Mevlevihanesi ise 13. Yüzyılda kurulmuş ilk mevlevihanelerden. İçerisinde çile odalarının gerçekliğinden dönem canlandırmalarına, tavan süslemelerinden dış cephe detaylarına kadar birçok etkileyici unsur barındıran Mevlevihane Anadolu'da "40 Hatimli Şifalı Aşure" adetinin ilk başladığı yer olarak tarihe geçmiş.  Geleneksel Lezzetleri Test Edin Afyonkarahisar 2019 yılında UNESCO'nun gastronomi alanında en yaratıcı şehirler ağına dahil edilmiş. Yani mutfağının lezzetini dünya da tescillemiş. Kaymak, sucuk, kızılcık reçeli, vişneli ekmek kadayıfı, lokum, patatesli ekmek, ağzı açık ve bükme her öğün yense de doyulmayan, dönerken de bavula atılabilen lezzetler. 
5000 yıllık tarihinde birçok uygarlığa yurt olmuş, Kurtuluş Savaşı serüvenini ise bizzat yaşamış dopdolu bir kültür kenti Afyonkarahisar. Eski ismine alıştığımızdan olsa gerek ona hala "Afyon" desek de 2005 yılından bu yana şehirler hanesinde adı "Afyonkarahisar" olarak geçiyor.

Afyonkarahisar memleketin en dinlendiren şehri. Yerden kaynayan sıcacık suları hem zihninize hem de bedeninize taptaze enerjiler yüklüyor. Konforlu termal otellerin çoğu şehir merkezine yakın konumlanıyor ve kalite açısından da tatlı tatlı birbiriyle yarışıyor. 


Frig Vadisi'nin Gizemi


Şehrin merkezine araçla 45 dakika uzaklıkta Frig Vadisi'nin girişi. Frig Vadisi Kapadokya gibi gizemli ve bir nevi henüz popülerleşmemiş Kapadokya gibi. 


Peribacalarını Fotoğraflayın


Frig Vadisi'ne Kapadokya dedik ama hem Kapadokya'da hem de bölgedeki peribacası oluşumlarının tıpkısının aynısı İscehisar'da da var. 


Karahisar Kalesi


Afyonkarahisar gibi dümdüz bir kenti izleyebileceğiniz en tepe nokta da burası. Kale yerden 226 metre yüksekte bulunan bir kayanın üzerine Hititler tarafından yapılmış. Adına Karahisar diyen ilk medeniyet ise Selçuklularmış. 16. yüzyıla, Osmanlılar dönemine gelindiğinde Sultan II. Selim tarafından restore edilen kaleye yörede yetişen afyondan dolayı Afyonkarahisar adı verilmiş. 


Uzun Çarşı'yı Gezin


Kaleye doğru çıkarken içinden geçeceğiniz Çavuşbaşı Mahallesi kentin en eski yerleşim yerlerinden ve yapılan restorasyonlarla tarihi dokusu korunmaya çalışılıyor. Şehirde Taşınmaz Kültür Varlıkları olarak tescillenmiş 400 civarında ev bulunuyor.


Mevlana'nın İzini Sürün


Mevleviliğin Konya'dan sonraki en önemli Anadolu adreslerinden biri Afyonkarahisar. Sultan Divani Mevlevihanesi ise 13. Yüzyılda kurulmuş ilk mevlevihanelerden. İçerisinde çile odalarının gerçekliğinden dönem canlandırmalarına, tavan süslemelerinden dış cephe detaylarına kadar birçok etkileyici unsur barındıran Mevlevihane Anadolu'da "40 Hatimli Şifalı Aşure" adetinin ilk başladığı yer olarak tarihe geçmiş. 


Geleneksel Lezzetleri Test Edin


Afyonkarahisar 2019 yılında UNESCO'nun gastronomi alanında en yaratıcı şehirler ağına dahil edilmiş. Yani mutfağının lezzetini dünya da tescillemiş. Kaymak, sucuk, kızılcık reçeli, vişneli ekmek kadayıfı, lokum, patatesli ekmek, ağzı açık ve bükme her öğün yense de doyulmayan, dönerken de bavula atılabilen lezzetler. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.