Akciğer üşütmesine ne iyi gelir?
Akciğer üşütmesine ne iyi gelir?
Vücudumuzun en önemli organlarından biri olan akciğerler, alınan oksijeni diğer organlara iletmekle görevlidir. Sigara, toz ve kirli hava nedeniyle olumsuz yönde etkilenebilen bu organ, silia adındaki tüylü dokusu sayesinde zararlı parçacıkların ve toksinlerin akciğerlerden atılımını sağlamaktadır. Öte yandan akciğer dostu besinler tüketerek bu hayati organın sağlıklı kalmasına destek olabilirsiniz.
Vücudumuzun en önemli organlarından biri olan akciğerler, alınan oksijeni diğer organlara iletmekle görevlidir. Sigara, toz ve kirli hava nedeniyle olumsuz yönde etkilenebilen bu organ, silia adındaki tüylü dokusu sayesinde zararlı parçacıkların ve toksinlerin akciğerlerden atılımını sağlamaktadır. Öte yandan akciğer dostu besinler tüketerek bu hayati organın sağlıklı kalmasına destek olabilirsiniz.
Okaliptüs
Doğal antibiyotiklerden biri olan okaliptüs, içinde uçucu yağlar barındırmaktadır. Bu yağlar akciğer hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Okaliptüs yağında bulunan uçucu yağlar, akciğer enfeksiyonlarına karşı savaşır, tıkanıklığı açar, kan akışını arttırır ve şişliği azaltır. Bu özelliği sayesinde boğaz pastillerinde, şuruplarda ve soğuk algınlığı ürünlerinin bir çoğunda okaliptüsten yararlanılmaktadır. Birçok bitkisel ürünün ve ilaçların içeriğinde okaliptüse rastlamak mümkün. Okaliptüs içeren bitkisel ürünleri kullanabileceğiniz gibi taze okaliptüs yapraklarından elde edilen bitki çayını içerek de etkilerinden yararlanabilirsiniz. Okaliptüs çayını sinüzit, bronşit, öksürük ve grip tedavisinde kullanabilirsiniz.
Meyan Kökü
Vücut sağlığına önemli katkılarda bulunan meyan kökü, geleneksel Çin tıbbında yaygın olarak kullanılmaktadır. Akciğer sağlığına oldukça faydalı olan meyan kökü, akciğeri temizler ve göğsü yumuşatmaya yardımcı olur. Ayrıca meyan kökünü öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi sorunlara karşı rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Diğer bitkilerde olduğu gibi meyan kökü kullanımında da aşırıya kaçılmamalıdır. Uzmanlar meyan kökünün günde 3 bardaktan fazla içilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Aksi halde uzun süre kontrolsüz tüketilen meyan kökü, yüksek tansiyona neden olabilir. Bu nedenle kronik veya ciddi bir hastalığınız var ise meyan kökü kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Ekinezya
Akciğer sağlığına önemli katkılarda bulunan bitkilerden bir diğeri olan ekinezya, grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Ayrıca ekinazya, akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olur. Bakteriyel ve viral akciğer rahatsızlıklarıyla karşılaşılması durumunda sıklıkla ekinezyadan yararlanılmaktadır. Tatlı ancak keskin bir tada sahip olan ekinezyanın çiçekleri, kökleri ve yaprakları tıbbi amaçlı kullanılabilir.
Zencefil
Zencefilin faydaları saymakla bitmez. Birçok sağlık sorunu karşısında etkili sonuçlar veren zencefil, oldukça güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olan zencefil, akciğerleri güçlendirir ve zararlı maddelerden arındırır. Zencefil çayı tüketerek veya yemeklerinize zencefil ekleyerek alerjenleri, kirletici maddeleri, mukus ve diğer istenmeyen parçacıkları akciğerlerinizden uzaklaştırabilirsiniz. Solunum yollarının açılmasını sağlayan zencefili ister toz halinde isterseniz de çayınıza bal ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Ayrıca zencefil vücutta sıcaklığa neden olarak terleme yoluyla toksinlerin atılmasını sağlar.
Andız Otu
Andız otu, akciğer sağlığına önemli katkıda bulunan bitkilerden bir diğeridir. Antiseptik özelliğe sahip olan andız otu, çok eski yıllardan bu yana bitki terapilerinde kullanılmıştır. Andız otu, astım, bronşit ve tüberküloz gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Andız otu, balgam söktürücü ve iltihap kurutucu özelliğe sahip bitkiler arasında yer almaktadır. Andız otu tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullanım miktarıdır. Tüketiminde aşırıya kaşınması durumunda kusma, ishal ve mide spazmı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca hamilelerin andız otu tüketiminden kaçınmaları önerilmektedir.
Öksürük Otu
Öksürük otu balgam sökücüdür. C vitamini deposudur diyebiliriz. Kızıldereliler tarafından binlerce yıldır ciğerleri güçlendirmek için kullanılır. Astım, bronşit, öksürük gibi pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Aktarlardan kurutulmuş olarak temin edebilirsiniz. Çay şeklinde demleyip tüketebilirsiniz. Pek çok akciğer rahatsızlıklarına iyi gelen bit bitkidir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.