Sultan II. Bayezid Han Külliyesi Sağlık Müzesi!

Mekanlar 23.07.2021 - 16:57, Güncelleme: 23.07.2021 - 16:57
 

Sultan II. Bayezid Han Külliyesi Sağlık Müzesi!

Selimiye Camii’nden sonra Edirne’nin en önemli tarihi yapılarından biri olan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi Osmanlı darüşşifasını günümüzde yaşatan sağlık müzesi ile dikkat çekiyor. Yüzyıllar boyunca tıp öğrencilerinin yetiştirildiği, hastalara şifa dağıtıldığı Sultan II. Bayezid Han Külliyesi 1400’lü yıllardaki tedavi yöntemlerine de ışık tutuyor.

Osmanlı döneminin önde gelen külliyelerinden biri olan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi 1488 yılında Sultan II. Bayezid tarafından inşa ettirilmiştir. Yapımı dört yılda tamamlanan külliye tıp medresesi, imaret, cami, darüşşifa, tabhane, hamam, muvakkithane gibi bölümlere sahiptir ve oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Dönemin en önemli sağlık, eğitim, dini ve sosyal kurumlarından olan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi 400 yıl boyunca aralıksız olarak hastalara şifa dağıtmıştır. Zamanının oldukça ilerisinde tedavi yöntemlerinin kullanıldığı Sultan II. Bayezid Han Külliyesi dünyada ilk olma özelliğine sahiptir. Çok kubbeli yapısı ile dikkat çeken kompleksin mimarı Hayrettin’dir. Tek kubbesi, iki minaresi bulunan külliye içerisindeki cami Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden biridir. Şifahanesinde hastaların tedavi edildiği, tabhanesinde misafirlerin ağırlandığı, medreselerinde öğrencilerin yetiştirildiği, camisinde ibadet yapıldığı külliye 500 asır öncesinde bilime ve insana verilen değeri gözler önüne seriyor.   Sultan II. Bayezid Han Külliyesi içerisinde yer alan darüşşifa günümüzde Edirne Sağlık Müzesi olarak hizmet veriyor. Osmanlı’da darüşşifa uygulamalarını ayrıntılı olarak ziyaretçilerine sunan müze 2004 yılında Avrupa Konseyi tarafından dünyanın en saygın müzecilik ödüllerinden biri olan Avrupa Müze Ödülü’nü kazanmıştır. Bu anlamda geçmişi en iyi şekilde günümüze taşıyan ve sergileyen dünyadaki tek darüşşifa Sultan II. Bayezid Darüşşifası’dır. 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaya hak kazanan müze 1997 yılında bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.
Selimiye Camii’nden sonra Edirne’nin en önemli tarihi yapılarından biri olan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi Osmanlı darüşşifasını günümüzde yaşatan sağlık müzesi ile dikkat çekiyor. Yüzyıllar boyunca tıp öğrencilerinin yetiştirildiği, hastalara şifa dağıtıldığı Sultan II. Bayezid Han Külliyesi 1400’lü yıllardaki tedavi yöntemlerine de ışık tutuyor.

Osmanlı döneminin önde gelen külliyelerinden biri olan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi 1488 yılında Sultan II. Bayezid tarafından inşa ettirilmiştir. Yapımı dört yılda tamamlanan külliye tıp medresesi, imaret, cami, darüşşifa, tabhane, hamam, muvakkithane gibi bölümlere sahiptir ve oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Dönemin en önemli sağlık, eğitim, dini ve sosyal kurumlarından olan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi 400 yıl boyunca aralıksız olarak hastalara şifa dağıtmıştır. Zamanının oldukça ilerisinde tedavi yöntemlerinin kullanıldığı Sultan II. Bayezid Han Külliyesi dünyada ilk olma özelliğine sahiptir. Çok kubbeli yapısı ile dikkat çeken kompleksin mimarı Hayrettin’dir. Tek kubbesi, iki minaresi bulunan külliye içerisindeki cami Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden biridir. Şifahanesinde hastaların tedavi edildiği, tabhanesinde misafirlerin ağırlandığı, medreselerinde öğrencilerin yetiştirildiği, camisinde ibadet yapıldığı külliye 500 asır öncesinde bilime ve insana verilen değeri gözler önüne seriyor.

 

Sultan II. Bayezid Han Külliyesi içerisinde yer alan darüşşifa günümüzde Edirne Sağlık Müzesi olarak hizmet veriyor. Osmanlı’da darüşşifa uygulamalarını ayrıntılı olarak ziyaretçilerine sunan müze 2004 yılında Avrupa Konseyi tarafından dünyanın en saygın müzecilik ödüllerinden biri olan Avrupa Müze Ödülü’nü kazanmıştır. Bu anlamda geçmişi en iyi şekilde günümüze taşıyan ve sergileyen dünyadaki tek darüşşifa Sultan II. Bayezid Darüşşifası’dır. 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaya hak kazanan müze 1997 yılında bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.