Çikolatanın Sağlığa Faydaları!

SAĞLIK 13.02.2021 - 17:56, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:35
 

Çikolatanın Sağlığa Faydaları!

Çikolatanın sağlığa yararları nelerdir, çikolatanın olmazsa olmazları nelerdir, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde çiçeklerinize eşlik edecek çikolatayı nasıl seçmelisiniz gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.

Latince adı Theobroma Cacao, “Tanrıların Yemeği” anlamına gelen efsanevi Aztek bitkisi kakaonun, günümüzün modern çikolatasına dönüşmesi uzun bir yolculuktur. İyileştirici, afrodizyak ve adeta yenilebilir bir aşk beyanı olarak Sevgililer Günü sembollerindendir. Ağzınızda yavaşça eriyen, yumuşak bir bitter çikolata parçasının hissini tanımlayabilecek yeterince kelime bulamıyoruz. Ancak sağlık açısından bakınca bizler, özellikle de bitter çikolatanın büyük hayranlarıyız. Keskin Zekâ İçin Çikolata New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir araştırmaya göre çikolata tüketiminin en yüksek olduğu yerlerin en çok Nobel Ödülü sahibi olduğu konusu bir tesadüf olabilir. Ancak zekâ veya diğer kuvvetli beyin fonksiyonu ölçümlerinin çikolata tüketimiyle gerçekten iyileştirilmesi mümkün olduğunu yayınlanan araştırmalar mevcuttur. Bitter çikolatada bulunan önemli flavonoidlerin; beyne giden kan akışını artırarak, hafızayı, dikkat süresini, reaksiyon süresini, problem çözme becerilerini ve bilişsel yetenekleri geliştirdiği görülmüştür. Ruh Halini İyileştirmek İçin Çikolata Çikolata, özellikle stresli durumlarda beyninizin zevk merkezlerini uyarır, ruh halinizi iyileştirebilir. Çikolatanın en saf hali olan kakao, iki önemli nörotransmiter olan dopamin ve serotoninin öncüsüdür. Bu kimyasallar, ruh halinizi düzenlemek için beyninizde haberci görevi görür. Daha Az Yemek İçin Çikolata Katkı maddeleri, süt ve şeker içeren çikolatayı fazla kaçırmak kilo alımına neden olabilirken, kakao oleoiletanolamid içerdiği için ters bir etkiye de sahip olduğu bilinmektedir. Oleoylethanolamide (OEA) yemekten sonra tokluk duygusundan sorumludur. Beyninize tok olduğunuzu söyler ve iştahınızı azaltmak için hareket eder. Bu yüzden kaliteli bir kare bitter çikolata yemek, yemeğinizi bitirmenin harika bir yoludur.   Kalp Sağlığı İçin Çikolata Çikolata, kalp sağlığına faydalı besinlerle doludur. Çikolatadaki flavonoidler, kan basıncınızı düşürerek ve kan akışını iyileştirerek kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Bitter çikolata ayrıca kalp krizine yol açabilen kan pıhtılaşması riskini azaltan ve "kötü" LDL kolesterolün oksidasyonunu önleyen yüksek konsantrasyonda resveratrol içerir. Enflamasyonu Gidermek İçin Çikolata Çikolata, enflamasyonla modüle edici özelliklere sahiptir. Enflamasyonu azaltmak, kronik hastalığı önlemek ve tersine çevirmek için anahtardır. Serbest radikallerle savaşabilen ve mitokondriyi koruyabilen bitter çikolatanın sağlığınız üzerindeki diğer olumlu etkilerinin de nedeni, yararlı bağırsak bakterilerinizi besleme yeteneğindendir. Magnezyum İhtiyacı İçin Çikolata Magnezyum, vücuttaki 300'den fazla enzim için kofaktör görevi gören bir mineraldir. Bu, magnezyumun vücudunuzun protein oluşturmak, kas ve sinir fonksiyonlarını sürdürmek, kan şekerinizi kontrol etmek ve kan basıncınızı düzenlemek gibi normal işlevlerinin çoğunu yerine getirmesine yardımcı olduğu anlamına gelir. Magnezyum ayrıca metabolizma, kemik gelişimi, DNA oluşumu ve glutatyon üretiminde de gereklidir.
Çikolatanın sağlığa yararları nelerdir, çikolatanın olmazsa olmazları nelerdir, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde çiçeklerinize eşlik edecek çikolatayı nasıl seçmelisiniz gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.

Latince adı Theobroma Cacao, “Tanrıların Yemeği” anlamına gelen efsanevi Aztek bitkisi kakaonun, günümüzün modern çikolatasına dönüşmesi uzun bir yolculuktur. İyileştirici, afrodizyak ve adeta yenilebilir bir aşk beyanı olarak Sevgililer Günü sembollerindendir. Ağzınızda yavaşça eriyen, yumuşak bir bitter çikolata parçasının hissini tanımlayabilecek yeterince kelime bulamıyoruz. Ancak sağlık açısından bakınca bizler, özellikle de bitter çikolatanın büyük hayranlarıyız.


Keskin Zekâ İçin Çikolata


New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir araştırmaya göre çikolata tüketiminin en yüksek olduğu yerlerin en çok Nobel Ödülü sahibi olduğu konusu bir tesadüf olabilir. Ancak zekâ veya diğer kuvvetli beyin fonksiyonu ölçümlerinin çikolata tüketimiyle gerçekten iyileştirilmesi mümkün olduğunu yayınlanan araştırmalar mevcuttur.
Bitter çikolatada bulunan önemli flavonoidlerin; beyne giden kan akışını artırarak, hafızayı, dikkat süresini, reaksiyon süresini, problem çözme becerilerini ve bilişsel yetenekleri geliştirdiği görülmüştür.


Ruh Halini İyileştirmek İçin Çikolata


Çikolata, özellikle stresli durumlarda beyninizin zevk merkezlerini uyarır, ruh halinizi iyileştirebilir. Çikolatanın en saf hali olan kakao, iki önemli nörotransmiter olan dopamin ve serotoninin öncüsüdür. Bu kimyasallar, ruh halinizi düzenlemek için beyninizde haberci görevi görür.


Daha Az Yemek İçin Çikolata


Katkı maddeleri, süt ve şeker içeren çikolatayı fazla kaçırmak kilo alımına neden olabilirken, kakao oleoiletanolamid içerdiği için ters bir etkiye de sahip olduğu bilinmektedir. Oleoylethanolamide (OEA) yemekten sonra tokluk duygusundan sorumludur. Beyninize tok olduğunuzu söyler ve iştahınızı azaltmak için hareket eder. Bu yüzden kaliteli bir kare bitter çikolata yemek, yemeğinizi bitirmenin harika bir yoludur.

 

Kalp Sağlığı İçin Çikolata


Çikolata, kalp sağlığına faydalı besinlerle doludur. Çikolatadaki flavonoidler, kan basıncınızı düşürerek ve kan akışını iyileştirerek kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Bitter çikolata ayrıca kalp krizine yol açabilen kan pıhtılaşması riskini azaltan ve "kötü" LDL kolesterolün oksidasyonunu önleyen yüksek konsantrasyonda resveratrol içerir.


Enflamasyonu Gidermek İçin Çikolata


Çikolata, enflamasyonla modüle edici özelliklere sahiptir. Enflamasyonu azaltmak, kronik hastalığı önlemek ve tersine çevirmek için anahtardır. Serbest radikallerle savaşabilen ve mitokondriyi koruyabilen bitter çikolatanın sağlığınız üzerindeki diğer olumlu etkilerinin de nedeni, yararlı bağırsak bakterilerinizi besleme yeteneğindendir.


Magnezyum İhtiyacı İçin Çikolata


Magnezyum, vücuttaki 300'den fazla enzim için kofaktör görevi gören bir mineraldir. Bu, magnezyumun vücudunuzun protein oluşturmak, kas ve sinir fonksiyonlarını sürdürmek, kan şekerinizi kontrol etmek ve kan basıncınızı düzenlemek gibi normal işlevlerinin çoğunu yerine getirmesine yardımcı olduğu anlamına gelir. Magnezyum ayrıca metabolizma, kemik gelişimi, DNA oluşumu ve glutatyon üretiminde de gereklidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.