Dünyanın en sıra dışı ülkesi!

Mekanlar 04.01.2021 - 19:17, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:35
 

Dünyanın en sıra dışı ülkesi!

Hindistan ve Çin arasında yer alan Butan, oldukça gizemli bir ülke. 1974 yılına kadar turistlere kapalı bu ülkeyi, birçok formaliteden geçebilen ve yeterli parası olan herkes ziyaret edebiliyor.

Ülkenin kapıları turistlere açık gibi gözükse de Kral yine de pek çok farklı yöntem kullanarak turist sayısını kısıtlamaya çalışıyor. Katı yasaklara rağmen halkının çok mutlu olduğu Butan hakkında ilginç bilgiler…   İşte birbirinden ilginç yasaklarıyla Butan.... Televizyon ve internet yok  Televizyon ve internet Butan’da 1999 yılına kadar resmi olarak yasaktı. Tabii tüm ülkeyi modern teknolojiden izole etmek imkansızdı. Bu yüzden Kral bu kuralı iptal etmeye karar verdi. Her ne kadar yasak kalksa da Butan, dünyada televizyon kullanımına başlayan son ülke olarak adından söz ettiriyor. Evsiz insan yok  Butan’da sokakta yaşayan bir kişi bile yok. Eğer biri evini kaybederse, ona bir ev inşa edecekleri ve ekim yapabilecekleri arazi verilir. Bunun için ise Kral’a gitmeleri yeterli oluyor. Bu bile ülkede herkesin mutlu olması için önemli bir sebep. Giyim yönetmeliği  Butanlılar hayatlarının her alanında geleneksel kıyafetleri giyer. Erkekler diz boyu elbiseler giyerken kadınlar uzun elbiseler giyer. Bir kişinin statüsü ve sosyal seviyesi sol omzunun üzerine dökülen atkının rengiyle tanımlanır. Sıradan halk beyaz atkı takarken asil insanlar ve rahipler sarı atkı takıyor. Mutluluk Bakanlığı  Böyle bir bakanlığı belki de daha önce hiç duymadınız. Butan’da insanların iç huzurunu korumak için 2008 yılında Gayri Safi Milli Mutluluk Komitesi kuruldu. Hatta ülkede mutluluğa o kadar önem veriliyor ki, nüfus sayım anketinde bile hayatınızdan memnun olup olmadığınız soruluyor. Mutluluk Bakanlığı’nın yaptığı iş ise ülkenin gayri safi milli mutluluğunu ölçmek. Alışık olduğumuz bakanlıklardan biraz farklı olan bu bakanlık, eğer gerçekten işlevliyse iyi bir fikir olabilir. Her Butan vatandaşının ücretsiz sağlık hizmetleri almaya hakkı vardır. Hem geleneksel hem de klasik tıbbın yaygın olduğu ülkede seçeceğiniz tedavi yöntemine de kişi kendisi karar verebilir. Butan Kralı, ülkede tütün ekimini ve satışını da yasaklayan bir yasa çıkardı. Ülkede sigara bulmak imkansız. Gidecek turistleri de en çok düşündürecek konu bu oluyor. Yine de bu konuda bir takım serbestlikler tanınmış. Sınırı geçmek için gerekli belgeleri toplamayı başaran turistler, yanlarında sigara getirmek için bir de ücret ödemeliler. Ülke ekoloji ve doğa konusunda gerçekten endişeli. Hatta ağaç yetiştirmeye çok fazla önem veriyorlar. Bu konuda kırdıkları bir rekor da var. Butan halkı, sadece bir saat içinde 50 bin ağaç dikerek dünya rekoru kırdı. Butanlıların çoğu Budist’tir. Bu din tüm hayvanlara saygıyı emrettiğinden, ülkede vejetaryenlik çok yaygındır. Bu durum ülkenin yöresel yemeklerine de yansımış. Kral, Butan’ı turist ziyaretlerine açmış olsa da tüm ülkeye girişlere izin vermiyor. Butan’ı sadece bir grup turistle ziyaret edebilirsiniz. Ülkeye ait tüm belge ve vizeler de devlet tarafından atanan bir şirket tarafından veriliyor. Bu şirket izin almak için tüm masrafları önceden ödemenizi şart koşuyor.
Hindistan ve Çin arasında yer alan Butan, oldukça gizemli bir ülke. 1974 yılına kadar turistlere kapalı bu ülkeyi, birçok formaliteden geçebilen ve yeterli parası olan herkes ziyaret edebiliyor.

Ülkenin kapıları turistlere açık gibi gözükse de Kral yine de pek çok farklı yöntem kullanarak turist sayısını kısıtlamaya çalışıyor. Katı yasaklara rağmen halkının çok mutlu olduğu Butan hakkında ilginç bilgiler…

 

İşte birbirinden ilginç yasaklarıyla Butan....


Televizyon ve internet yok 


Televizyon ve internet Butan’da 1999 yılına kadar resmi olarak yasaktı. Tabii tüm ülkeyi modern teknolojiden izole etmek imkansızdı. Bu yüzden Kral bu kuralı iptal etmeye karar verdi. Her ne kadar yasak kalksa da Butan, dünyada televizyon kullanımına başlayan son ülke olarak adından söz ettiriyor.


Evsiz insan yok 


Butan’da sokakta yaşayan bir kişi bile yok. Eğer biri evini kaybederse, ona bir ev inşa edecekleri ve ekim yapabilecekleri arazi verilir. Bunun için ise Kral’a gitmeleri yeterli oluyor. Bu bile ülkede herkesin mutlu olması için önemli bir sebep.


Giyim yönetmeliği 


Butanlılar hayatlarının her alanında geleneksel kıyafetleri giyer. Erkekler diz boyu elbiseler giyerken kadınlar uzun elbiseler giyer. Bir kişinin statüsü ve sosyal seviyesi sol omzunun üzerine dökülen atkının rengiyle tanımlanır. Sıradan halk beyaz atkı takarken asil insanlar ve rahipler sarı atkı takıyor.


Mutluluk Bakanlığı 


Böyle bir bakanlığı belki de daha önce hiç duymadınız. Butan’da insanların iç huzurunu korumak için 2008 yılında Gayri Safi Milli Mutluluk Komitesi kuruldu. Hatta ülkede mutluluğa o kadar önem veriliyor ki, nüfus sayım anketinde bile hayatınızdan memnun olup olmadığınız soruluyor. Mutluluk Bakanlığı’nın yaptığı iş ise ülkenin gayri safi milli mutluluğunu ölçmek. Alışık olduğumuz bakanlıklardan biraz farklı olan bu bakanlık, eğer gerçekten işlevliyse iyi bir fikir olabilir.
Her Butan vatandaşının ücretsiz sağlık hizmetleri almaya hakkı vardır. Hem geleneksel hem de klasik tıbbın yaygın olduğu ülkede seçeceğiniz tedavi yöntemine de kişi kendisi karar verebilir.


Butan Kralı, ülkede tütün ekimini ve satışını da yasaklayan bir yasa çıkardı. Ülkede sigara bulmak imkansız. Gidecek turistleri de en çok düşündürecek konu bu oluyor. Yine de bu konuda bir takım serbestlikler tanınmış. Sınırı geçmek için gerekli belgeleri toplamayı başaran turistler, yanlarında sigara getirmek için bir de ücret ödemeliler. Ülke ekoloji ve doğa konusunda gerçekten endişeli. Hatta ağaç yetiştirmeye çok fazla önem veriyorlar. Bu konuda kırdıkları bir rekor da var. Butan halkı, sadece bir saat içinde 50 bin ağaç dikerek dünya rekoru kırdı.


Butanlıların çoğu Budist’tir. Bu din tüm hayvanlara saygıyı emrettiğinden, ülkede vejetaryenlik çok yaygındır. Bu durum ülkenin yöresel yemeklerine de yansımış. Kral, Butan’ı turist ziyaretlerine açmış olsa da tüm ülkeye girişlere izin vermiyor. Butan’ı sadece bir grup turistle ziyaret edebilirsiniz. Ülkeye ait tüm belge ve vizeler de devlet tarafından atanan bir şirket tarafından veriliyor. Bu şirket izin almak için tüm masrafları önceden ödemenizi şart koşuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.