Özgürlüğü erkek olmakta buldular!

Mekanlar 04.01.2021 - 18:56, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:35
 

Özgürlüğü erkek olmakta buldular!

Arnavutluk'un kuzey dağ köylerinde yaşayan ve "Burrnesha'lar" adında bir kadın topluluğu var. Kadın haklarının oldukça sınırlı olduğu günlerde, bir erkeğin sahip olduğu özgürlüklere sahip olmak için önce görünümlerinden, daha sonra da yaşantılarından vazgeçtiler.

Bu kadınlar, bir erkek gibi giyinmeye başlayıp, isimlerini değiştirip, bir de asla cinsel ilişkiye girmeme ve çocuk doğurmama üzerine bir yemin ettiler. 15. yüzyılda başlayan bu gelenek Arnavut kadınların henüz bir bakireyken ettikleri yemine dayanır. Çoğunlukla ailenin reisinin erkek bir vasi bırakmadan öldüğü durumlarda mirasın aileye kalması ve yönetiminin sağlanması için, bazen de istemedikleri evliliklerden kaçınmak için 'bakirelik yemini' eden kadınlar, bu yeminle birlikte erkeğin yerine getirmesi gereken tüm sorumluluklara sahip olurken, erkeklerin sahip olduğu özgürlükleri de elde ederler. Çevrelerinin onları yadırgamadığı, birer erkek gibi kabul gördükleri söyleniyor. Günümüzde bu bölgede sosyal koşullar artık daha modern olduğu için bu yolu seçen kadın pek kalmadığı söyleniyor ancak yaşlı Burrnesha'lardan bazıları hala hayatta. Yeminli bakireler erkek kıyafetleri giymekte, oy kullanmakta, silah taşımakta, saat takmakta, sigara içmekte, mal mülk alıp satmakta özgürdür.  
Arnavutluk'un kuzey dağ köylerinde yaşayan ve "Burrnesha'lar" adında bir kadın topluluğu var. Kadın haklarının oldukça sınırlı olduğu günlerde, bir erkeğin sahip olduğu özgürlüklere sahip olmak için önce görünümlerinden, daha sonra da yaşantılarından vazgeçtiler.

Bu kadınlar, bir erkek gibi giyinmeye başlayıp, isimlerini değiştirip, bir de asla cinsel ilişkiye girmeme ve çocuk doğurmama üzerine bir yemin ettiler.


15. yüzyılda başlayan bu gelenek Arnavut kadınların henüz bir bakireyken ettikleri yemine dayanır. Çoğunlukla ailenin reisinin erkek bir vasi bırakmadan öldüğü durumlarda mirasın aileye kalması ve yönetiminin sağlanması için, bazen de istemedikleri evliliklerden kaçınmak için 'bakirelik yemini' eden kadınlar, bu yeminle birlikte erkeğin yerine getirmesi gereken tüm sorumluluklara sahip olurken, erkeklerin sahip olduğu özgürlükleri de elde ederler.
Çevrelerinin onları yadırgamadığı, birer erkek gibi kabul gördükleri söyleniyor.


Günümüzde bu bölgede sosyal koşullar artık daha modern olduğu için bu yolu seçen kadın pek kalmadığı söyleniyor ancak yaşlı Burrnesha'lardan bazıları hala hayatta. Yeminli bakireler erkek kıyafetleri giymekte, oy kullanmakta, silah taşımakta, saat takmakta, sigara içmekte, mal mülk alıp satmakta özgürdür.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.