Yakın siyasi tarihe ışık tutan filmler!

DİZİ - FİLM 26.10.2020 - 19:11, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:35
 

Yakın siyasi tarihe ışık tutan filmler!

Üzerinde yaşadığımız ülke topraklarında siyasi olaylar sıkça yaşanmıştır. Özellikle yakın tarihte çok daha fazla yaşanan siyasi olaylar, 1980 darbesi zamanları, sonrası yaşanan pek çok engelleme ve işkence olayları sebebiyle Türk insanı büyük üzüntülerle boğuşmuştur. Toplumu aydınlatma ve yaşananları anlatma gayesiyle birçok film yapımcısı da bu duruma arkasını dönmeyerek çok sayıda siyasi içerikli sinema filmi çekmiştir. İşte yakın siyasi tarihimizden Türk insanının konu olduğu ve etkilendiği filmler...

Eylül Fırtınası (2000) IMDb: 6.2   Atıf Yılmaz'ın yönetmen koltuğunda olduğu 2000 senesi yapımı film, askeri darbenin konu alındığı, Tarık Akan, Zara ve Kutay Özcan'ın başrolde yer aldığı etkili bir film. O dönemin gerçeklerinin işlendiği filmde annesi hapishaneye giren küçük Metin, Bozcaada'da yaşayan dedesiyle kalır. Metin'in babası arananlar listesindeyken annesi hapishanededir.   Beynelminel (2006) IMDb: 7.2   1980 Darbesi ve 1982 yıllarının trajikomik olaylarının işlendiği filmde, askeri yönetime ayak uydurmaya çalışan halk ve müzik grubunun hikayesi anlatılıyor. Yakın tarihimizin siyasi olayları mizahi bir dille seyirciyle buluşturulmuş olan filmde Özgü Namal, Cezmi Baskın, Umut Kurt başroller arasında yer alıyor.   Vali (2009) IMDb: 7.4   Bir dönem Denizli'de Valilik yapmış olan Recep Yazıcıoğlu'nun özyaşam hikayesinin, fikirlerinin, yaptıklarının ve halkla ilişkisinin filme konu olduğu ve valinin başından geçen esrarengiz olayların anlatıldığı 2009 yapımı bir filmdir.   Kelebeğin Rüyası (2013) IMDb: 7.8   Yılmaz Erdoğan'ın yönetmeni olduğu 2013 yılında vizyondaki filmler listesinde yer alan Kelebeğin Rüyası, II. Dünya Savaşı'nda Zonguldak'ta hayatını sürdüren genç şairlerden Rüştü ve Muzaffer'in yaşam hikayesini konu alan, Kıvanç Tatlıtuğ ve Mert Fırat'ın başrolleri paylaştığı bir dram filmi. 1940'lı yılların durumu, verem hastalığı bu iki arkadaşın hayatını etkilemektedir.   Devrim Arabaları (2008) IMDb: 8.0   27 Mayıs 1960 darbe olayının ardından göreve başlayan Cemal Gürsel'in gerçek yaşam öyküsünden hareketle oluşturulan film, Tolga Örnek yönetmenliğinden çıkan etkileyici bir dram filmi. İhtilalden sonra Cumhurbaşkanı Gürsel'in hasretini duyduğu yerli üretim arabanın yapılmasını ister ve bu görevi TCDD işletmesine bırakır. Cumhuriyet Bayramı'na kadar kısa süreleri olan 23 mühendis otomobil yapımı için hayatlarını ve kariyerlerini riske ederek, vakit, yokluk ve politika engelleriyle savaşmak zorundadır. Benzini bitti yolda kaldı şeklinde anılan Devrim'in hüzünlendirici hikayesinin işlendiği film siyasi tarihimizi anlatan önemli bir filmdir.   Vizontele (2001) IMDb: 8.0   Yılmaz Erdoğan'ın yönetmenliğini yaptığı 2003 yapımı film, ilk film Vizontele'deki televizyonla yeni tanışan köylünün hayatından altı sene sonrasını konu alır. En iyi Türk komedi filmleri listesinde yer alan bu filmde ülke 1980'lerin kargaşasını yaşarken, siyasetten soyut yaşayan ve hiçbir şeyden haberdar olmayan köy bu kez de batıdan göreve gelen öğretmenin politik ve düşünsel ideolojileriyle karşı karşıya kalır. Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Tolga Çevik, Tuba Ünsal, Tarık Akan gibi isimlerin rol aldığı film ilk filmde olduğu gibi etki yaratan bir film.   Duvar (1983) IMDb: 8.1   Yılmaz Güney'in yönetmenliğini yaptığı 1983 yapımı film, Ankara Kapalı Cezaevi'nde cereyan eden isyanı konu alan ve dönemin siyasi, politik gerçeklerini, gerçek yaşanmışlıkları anlatan bir dram filmidir.
Üzerinde yaşadığımız ülke topraklarında siyasi olaylar sıkça yaşanmıştır. Özellikle yakın tarihte çok daha fazla yaşanan siyasi olaylar, 1980 darbesi zamanları, sonrası yaşanan pek çok engelleme ve işkence olayları sebebiyle Türk insanı büyük üzüntülerle boğuşmuştur. Toplumu aydınlatma ve yaşananları anlatma gayesiyle birçok film yapımcısı da bu duruma arkasını dönmeyerek çok sayıda siyasi içerikli sinema filmi çekmiştir. İşte yakın siyasi tarihimizden Türk insanının konu olduğu ve etkilendiği filmler...

Eylül Fırtınası (2000) IMDb: 6.2

 

Atıf Yılmaz'ın yönetmen koltuğunda olduğu 2000 senesi yapımı film, askeri darbenin konu alındığı, Tarık Akan, Zara ve Kutay Özcan'ın başrolde yer aldığı etkili bir film. O dönemin gerçeklerinin işlendiği filmde annesi hapishaneye giren küçük Metin, Bozcaada'da yaşayan dedesiyle kalır. Metin'in babası arananlar listesindeyken annesi hapishanededir.

 

Beynelminel (2006) IMDb: 7.2

 

1980 Darbesi ve 1982 yıllarının trajikomik olaylarının işlendiği filmde, askeri yönetime ayak uydurmaya çalışan halk ve müzik grubunun hikayesi anlatılıyor. Yakın tarihimizin siyasi olayları mizahi bir dille seyirciyle buluşturulmuş olan filmde Özgü Namal, Cezmi Baskın, Umut Kurt başroller arasında yer alıyor.

 

Vali (2009) IMDb: 7.4

 

Bir dönem Denizli'de Valilik yapmış olan Recep Yazıcıoğlu'nun özyaşam hikayesinin, fikirlerinin, yaptıklarının ve halkla ilişkisinin filme konu olduğu ve valinin başından geçen esrarengiz olayların anlatıldığı 2009 yapımı bir filmdir.

 

Kelebeğin Rüyası (2013) IMDb: 7.8

 

Yılmaz Erdoğan'ın yönetmeni olduğu 2013 yılında vizyondaki filmler listesinde yer alan Kelebeğin Rüyası, II. Dünya Savaşı'nda Zonguldak'ta hayatını sürdüren genç şairlerden Rüştü ve Muzaffer'in yaşam hikayesini konu alan, Kıvanç Tatlıtuğ ve Mert Fırat'ın başrolleri paylaştığı bir dram filmi. 1940'lı yılların durumu, verem hastalığı bu iki arkadaşın hayatını etkilemektedir.

 

Devrim Arabaları (2008) IMDb: 8.0

 

27 Mayıs 1960 darbe olayının ardından göreve başlayan Cemal Gürsel'in gerçek yaşam öyküsünden hareketle oluşturulan film, Tolga Örnek yönetmenliğinden çıkan etkileyici bir dram filmi. İhtilalden sonra Cumhurbaşkanı Gürsel'in hasretini duyduğu yerli üretim arabanın yapılmasını ister ve bu görevi TCDD işletmesine bırakır. Cumhuriyet Bayramı'na kadar kısa süreleri olan 23 mühendis otomobil yapımı için hayatlarını ve kariyerlerini riske ederek, vakit, yokluk ve politika engelleriyle savaşmak zorundadır. Benzini bitti yolda kaldı şeklinde anılan Devrim'in hüzünlendirici hikayesinin işlendiği film siyasi tarihimizi anlatan önemli bir filmdir.

 

Vizontele (2001) IMDb: 8.0

 

Yılmaz Erdoğan'ın yönetmenliğini yaptığı 2003 yapımı film, ilk film Vizontele'deki televizyonla yeni tanışan köylünün hayatından altı sene sonrasını konu alır. En iyi Türk komedi filmleri listesinde yer alan bu filmde ülke 1980'lerin kargaşasını yaşarken, siyasetten soyut yaşayan ve hiçbir şeyden haberdar olmayan köy bu kez de batıdan göreve gelen öğretmenin politik ve düşünsel ideolojileriyle karşı karşıya kalır. Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Tolga Çevik, Tuba Ünsal, Tarık Akan gibi isimlerin rol aldığı film ilk filmde olduğu gibi etki yaratan bir film.

 

Duvar (1983) IMDb: 8.1

 

Yılmaz Güney'in yönetmenliğini yaptığı 1983 yapımı film, Ankara Kapalı Cezaevi'nde cereyan eden isyanı konu alan ve dönemin siyasi, politik gerçeklerini, gerçek yaşanmışlıkları anlatan bir dram filmidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.