Dansıyla ön plana çıkmış ülkeler!

Mekanlar 25.04.2020 - 12:06, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Dansıyla ön plana çıkmış ülkeler!

Ülkelerin dansları da kültürleri gibi, sevgili gezginler, hepsinin türlü türlü adımı, ritmi, müziği var. Hepsinde başka bir his, farklı bir enstrüman ön plana çıkıyor ve ne zaman o ülkeyi düşünseniz aklınıza hemen oraya ait olan danslar geliyor.

Tango – Arjantin   Al Pacino’nun efsane oyunculuk performanslarından birini sergilediği, Thomas Newman’ın müziklerini yaptığı Scent of a Woman’dan beridir Tango dendiği anda aklınıza ilk gelen Arjantin olmayabilir. Ya da Mouline Rouge’un “Roxanne”i… Ancak ne olursa olsun bütün bu efsane performansları da Arjantin’e borçluyuz. Kemanın, piyanonun, kontrbasın ruhunu daha iyi hissetmemizi sağladığı Tango, Arjantin – Urugay kökenli bir dans ve 1860’larda aşkın, tutkunun, şehvetin ve ihtirasın tezahürü olarak ortaya çıktı.     Vals – Avusturya   Şayet daha iyi sahiplenilmiş olsaydı Avusturya yerine, Fransa yazıyor olacaktık. Çünkü “Valto” adı ile ilk olarak Fransa’da ortaya çıktı. Ancak, her nasıl olmuşsa olmuş ve Fransa’dan Avusturya ve Almanya’ya sıçramış. Kadınların birer zarafet abidesi, erkeklerin ise asaletin simgesi olduğu Vals, geniş adımlarla çiftlerin daireler çizmesine dayanıyor temel olarak. Ancak, emin olabilirsiniz, onlar etrafta dönerken sizin de büyülenmişçesine başınız dönebiliyor.   Samba – Brezilya   Ülkerin dans isimlerini sayarken herhalde bizi bir ana coşkuyla dolduran başka bir tanesi yoktur. Çünkü Samba denildiği anda akıllarda Brezilya, Brezilya dendiği anda da hem ruhumuzu coşturan Rio Karnavalı hem e zihnimize dinçlik katan mis gibi kahveler geliyor aklımıza. Figürler Afrika’da bulunan ilkel kabilelerin ritüellerini anımsatıyor biraz. Ama akıllara kazınmasına asıl sebep olan kıvrımlı hatlara sahip olan Brezilya kadınlarının enfes yeteneklerini görkemli kostümlerle sergilemesi oluyor.   Flemenko – İspanya   Sırt hep dik, çene hep ileri! İspanyolların deli akan kanlarını, göğüslerinde ateş gibi yanan kalplerini bundan daha iyi ifade eden bir dans olamazdı. El ve ayakların keskin, sert vuruşlarına eşlik eden gitarın sesinin sizi etkilemesi olanaksız. Bu dans ilk olarak Endülüs Bölgesi’nde ortaya çıkmış olsa da sonradan bütün İspanya’ya yayılmış.   Salsa – Küba   Listeyi hareketli bir dans ile kapatalım istedik. Ülkelerin dansları arasında en keyiflilerinden biri olan Samba göçmenlerle birlikte Amerika’ya taşındığında çok daha ünlü olmuş. Latin Amerika dansı olan Samba aslında yine Küba’ya ait olan Mambo, Cha Cha Cha, Palo Mente gibi birçok dansın birleşiminden oluşuyor ve çiftlere hitap ediyor.   Sirtaki – Yunanistan   Belki bir günbatımı olacak, ezgiler yavaş yavaş kulağınıza dolacak ve Ege’nin insanı gevşeten atmosferinin sizi sardığı o Yunan Adaları’nın birinde uzattığınız ayaklarınıza bir hareket gelecek. Ağır ağır önce ve sonra sindire sindire hızlanarak… Durum böyleyse sirtaki dansı başlamış demektir.
Ülkelerin dansları da kültürleri gibi, sevgili gezginler, hepsinin türlü türlü adımı, ritmi, müziği var. Hepsinde başka bir his, farklı bir enstrüman ön plana çıkıyor ve ne zaman o ülkeyi düşünseniz aklınıza hemen oraya ait olan danslar geliyor.

Tango – Arjantin

 

Al Pacino’nun efsane oyunculuk performanslarından birini sergilediği, Thomas Newman’ın müziklerini yaptığı Scent of a Woman’dan beridir Tango dendiği anda aklınıza ilk gelen Arjantin olmayabilir. Ya da Mouline Rouge’un “Roxanne”i… Ancak ne olursa olsun bütün bu efsane performansları da Arjantin’e borçluyuz. Kemanın, piyanonun, kontrbasın ruhunu daha iyi hissetmemizi sağladığı Tango, Arjantin – Urugay kökenli bir dans ve 1860’larda aşkın, tutkunun, şehvetin ve ihtirasın tezahürü olarak ortaya çıktı.  

 

Vals – Avusturya

 

Şayet daha iyi sahiplenilmiş olsaydı Avusturya yerine, Fransa yazıyor olacaktık. Çünkü “Valto” adı ile ilk olarak Fransa’da ortaya çıktı. Ancak, her nasıl olmuşsa olmuş ve Fransa’dan Avusturya ve Almanya’ya sıçramış. Kadınların birer zarafet abidesi, erkeklerin ise asaletin simgesi olduğu Vals, geniş adımlarla çiftlerin daireler çizmesine dayanıyor temel olarak. Ancak, emin olabilirsiniz, onlar etrafta dönerken sizin de büyülenmişçesine başınız dönebiliyor.

 

Samba – Brezilya

 

Ülkerin dans isimlerini sayarken herhalde bizi bir ana coşkuyla dolduran başka bir tanesi yoktur. Çünkü Samba denildiği anda akıllarda Brezilya, Brezilya dendiği anda da hem ruhumuzu coşturan Rio Karnavalı hem e zihnimize dinçlik katan mis gibi kahveler geliyor aklımıza. Figürler Afrika’da bulunan ilkel kabilelerin ritüellerini anımsatıyor biraz. Ama akıllara kazınmasına asıl sebep olan kıvrımlı hatlara sahip olan Brezilya kadınlarının enfes yeteneklerini görkemli kostümlerle sergilemesi oluyor.

 

Flemenko – İspanya

 

Sırt hep dik, çene hep ileri! İspanyolların deli akan kanlarını, göğüslerinde ateş gibi yanan kalplerini bundan daha iyi ifade eden bir dans olamazdı. El ve ayakların keskin, sert vuruşlarına eşlik eden gitarın sesinin sizi etkilemesi olanaksız. Bu dans ilk olarak Endülüs Bölgesi’nde ortaya çıkmış olsa da sonradan bütün İspanya’ya yayılmış.

 

Salsa – Küba

 

Listeyi hareketli bir dans ile kapatalım istedik. Ülkelerin dansları arasında en keyiflilerinden biri olan Samba göçmenlerle birlikte Amerika’ya taşındığında çok daha ünlü olmuş. Latin Amerika dansı olan Samba aslında yine Küba’ya ait olan Mambo, Cha Cha Cha, Palo Mente gibi birçok dansın birleşiminden oluşuyor ve çiftlere hitap ediyor.

 

Sirtaki – Yunanistan

 

Belki bir günbatımı olacak, ezgiler yavaş yavaş kulağınıza dolacak ve Ege’nin insanı gevşeten atmosferinin sizi sardığı o Yunan Adaları’nın birinde uzattığınız ayaklarınıza bir hareket gelecek. Ağır ağır önce ve sonra sindire sindire hızlanarak… Durum böyleyse sirtaki dansı başlamış demektir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.