Salgına işsiz yakalandık!
Salgına işsiz yakalandık!
Salgından sonra işsizlik rakamlarında mart itibarıyla ikinci dalga bekleniyor. 2020’ye 4.3 milyon işsiz ile giren Türkiye’de tükenen ümitlerle iş aramayı bırakanların sayısı da artıyor.
Salgından sonra işsizlik rakamlarında mart itibarıyla ikinci dalga bekleniyor. 2020’ye 4.3 milyon işsiz ile giren Türkiye’de tükenen ümitlerle iş aramayı bırakanların sayısı da artıyor.
Döviz krizinin yaşandığı Ağustos 2018'den bu yana işsizlik kronikleşirken istihdam piyasası da ağır darbe aldı. Corona virüsü salgını ile birlikte Türkiye yıkıcı bir kriz dalgası ile karşı karşıya kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak dönemi işsizlik rakamlarına göre, salgının Türkiye'ye girişinden önce, işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 306 bin kişi azalarak 4 milyon 362 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0.9 puanlık azalışla yüzde 13.8 seviyesinde gerçekleşti.
İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı ocak döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 109 bin kişi artarak 27 milyon 266 bin kişi, istihdam oranı ise 0.5 puanlık azalmayla yüzde 44.0 oldu.
İstihdamdaki daralmaya rağmen işsiz sayısındaki bu azalma, iş bulmaktan ümidini kesenlerin iş aramayı bırakmasından kaynaklanırken, mart ve nisan verilerinin açıklanacağı yaz aylarında işsizlik oranlarının iki katına çıkabileceğine işaret ediliyor.
TÜİK verilerine göre bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 242 bin, inşaat sektöründe 68 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe 257 bin, hizmet sektöründe ise 161 bin kişi arttı.
Özellikle ertelenen turizm sezonu ile birlikte gelecek aylarda açıklanacak verilerde hizmet sektöründe ve sanayide büyük bir kan kaybı yaşanması bekleniyor.
Ocak 2020 döneminde kayıt dışı çalışanların toplam çalışanlar içindeki oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 2.1 puan azalarak yüzde 31 oldu.
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 2.2 puan azalarak, yüzde 24.5 oldu. Genç nüfusta da istihdam oranı ise 0.2 puan azalarak yüzde 31'e geriledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.