Herkes Maraş dondurmasını satamayacak!

EKONOMİ 13.03.2020 - 12:17, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Herkes Maraş dondurmasını satamayacak!

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçtiğimiz günlerde ‘Maraş Dondurması’ tescil kriterlerini yerine getiren firmalara belgelerini teslim edilmişti. Bu firmalar içerisinde ALPEDO ve kervan pastaneleri de yer aldı.

Yapılan sözleşme ile gıda kodeksine uygun, tamamen doğal süt, salep ve şekerden imal edilen kendine özgü aroması, tadı ve görselliği olan ‘Maraş Dondurması’nın bu özelliklerinin korunması hedefiyle “Maraş Dondurması” coğrafi işaretine ilişkin bu ürünü üreten, satışa sunan ya da menüsünde, kartvizitinde, ambalajında, tabelasında, ticari unvanında vb. yerlerde bu adı kullanan ya da satış, pazarlama, reklam, promosyon vb. faaliyetlerinde bu adı kullanan ve kullanmak isteyenler için bu işaretin kullanımı ile ilgili işlemlerde uygulanacak kullanım ve denetime ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor.   Düzenlenen yeni çalışmayı değerlendiren ALPEDO yönetim kurulu başkanı Sami Kervancıoğlu, “Şehrimizi temsil eden dört markamız bu belgeyi aldı. Bunun içerisinde kervan lezzet gurubu olarak da bizde varız.  Kervanın doğuşu Sakarya caddesidir. Biz bu işe 10 kişi ile başladık.  Şuanda Türkiye’de 111 noktadayız ve ALPEDO markasıyla 15 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz. Bizler hep Maraş dondurmasını gerçek anlamda ürettik ve üretmeye devam ediyoruz.”dedi.   “Güzel bir çalışma oldu”   Bu çalışmayla birlikte her önüne gelenin Maraş dondurması satamayacağını kaydeden Kervancıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maraş dondurmasında kesinlikle katkı maddesi bulunmamaktadır. Burada önemli olan bir taraf ise keçi sütü, dondurmayı keçi sütüyle yapacaksınız ama bu Maraş sınırları içerisinden temin edilmesi gerekiyor. Keçi sütünü temin etmek gerçekten zor. Şimdi düşünün Türkiye’nin her tarafında Maraş dondurmaması diye yazıyorlar. Ankara’da adam merdiven altına bir tesis kurmuş, Çorum’da bir tesis kurmuş, Tekirdağ’da bir tesis kurmuş; bakıyorsun bunları yapanların ustası Maraşlı değil! Dondurmanın Maraş ile ilgisi hiç yok ama Maraş dondurması diye satıyorlar.     Atık ambalajlarda Maraş dondurması yazılabilmesi için ürünlerin Maraş sınırlarından temin edilmesi gerekiyor. Buradan gerekli teminlerini yapamayanlar Maraş dondurmasını satamayacaklar. Bu çalışmada emeği geçenleri kutluyorum. Bu belgenin hazırlanması çok daha önce başladı. Hep birlikte karar alıp adımlar attık.”   Denetim önemli!   Yapılan çalışmanın denetiminin de önemli olduğunu kaydeden Sami Kervancıoğlu, “Tabi ki burada denetim mekanizması da çok önemli. Kahramanmaraş’tan eğer bunu biz üretiyorsak tesislerimizin bu koşullara uygun olması gerekiyor. Şimdi bunun dışında Maraş ismini biz kullanacaksak bunun için bir ekip olması gerekiyor. Bu şartları kim yerine getirmişse hangi markamız hangi firmamız uymuşsa bu ismi kullansın sıkıntı olmaz ama bunu da bir denetleyen ticaret odamızda bir kurul oluşması lazım. Bu kurul Türkiye’nin her alanında olması gerekiyor. Bu işler yapılmazsa yarın bir gün Ahmet’te yazar Mehmet’te yazar Hasan’da yazar o zaman bu belgenin bir itibarı olmaz. Bu belgeyi yaşatmak için bir yaptırımın olması gerekiyor. Eğer yanlış bir şey yapılıyorsa cezai işleme gidilmesi gerek. Bu uygulamalar inşallah şehrimiz için güzel bir yenilik oldu.”diye konuştu.    
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçtiğimiz günlerde ‘Maraş Dondurması’ tescil kriterlerini yerine getiren firmalara belgelerini teslim edilmişti. Bu firmalar içerisinde ALPEDO ve kervan pastaneleri de yer aldı.

Yapılan sözleşme ile gıda kodeksine uygun, tamamen doğal süt, salep ve şekerden imal edilen kendine özgü aroması, tadı ve görselliği olan ‘Maraş Dondurması’nın bu özelliklerinin korunması hedefiyle “Maraş Dondurması” coğrafi işaretine ilişkin bu ürünü üreten, satışa sunan ya da menüsünde, kartvizitinde, ambalajında, tabelasında, ticari unvanında vb. yerlerde bu adı kullanan ya da satış, pazarlama, reklam, promosyon vb. faaliyetlerinde bu adı kullanan ve kullanmak isteyenler için bu işaretin kullanımı ile ilgili işlemlerde uygulanacak kullanım ve denetime ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor.

 

Düzenlenen yeni çalışmayı değerlendiren ALPEDO yönetim kurulu başkanı Sami Kervancıoğlu, “Şehrimizi temsil eden dört markamız bu belgeyi aldı. Bunun içerisinde kervan lezzet gurubu olarak da bizde varız.  Kervanın doğuşu Sakarya caddesidir. Biz bu işe 10 kişi ile başladık.  Şuanda Türkiye’de 111 noktadayız ve ALPEDO markasıyla 15 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz. Bizler hep Maraş dondurmasını gerçek anlamda ürettik ve üretmeye devam ediyoruz.”dedi.

 

“Güzel bir çalışma oldu”

 

Bu çalışmayla birlikte her önüne gelenin Maraş dondurması satamayacağını kaydeden Kervancıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maraş dondurmasında kesinlikle katkı maddesi bulunmamaktadır. Burada önemli olan bir taraf ise keçi sütü, dondurmayı keçi sütüyle yapacaksınız ama bu Maraş sınırları içerisinden temin edilmesi gerekiyor. Keçi sütünü temin etmek gerçekten zor. Şimdi düşünün Türkiye’nin her tarafında Maraş dondurmaması diye yazıyorlar. Ankara’da adam merdiven altına bir tesis kurmuş, Çorum’da bir tesis kurmuş, Tekirdağ’da bir tesis kurmuş; bakıyorsun bunları yapanların ustası Maraşlı değil! Dondurmanın Maraş ile ilgisi hiç yok ama Maraş dondurması diye satıyorlar.

 

 

Atık ambalajlarda Maraş dondurması yazılabilmesi için ürünlerin Maraş sınırlarından temin edilmesi gerekiyor. Buradan gerekli teminlerini yapamayanlar Maraş dondurmasını satamayacaklar. Bu çalışmada emeği geçenleri kutluyorum. Bu belgenin hazırlanması çok daha önce başladı. Hep birlikte karar alıp adımlar attık.”

 

Denetim önemli!

 

Yapılan çalışmanın denetiminin de önemli olduğunu kaydeden Sami Kervancıoğlu, “Tabi ki burada denetim mekanizması da çok önemli. Kahramanmaraş’tan eğer bunu biz üretiyorsak tesislerimizin bu koşullara uygun olması gerekiyor. Şimdi bunun dışında Maraş ismini biz kullanacaksak bunun için bir ekip olması gerekiyor. Bu şartları kim yerine getirmişse hangi markamız hangi firmamız uymuşsa bu ismi kullansın sıkıntı olmaz ama bunu da bir denetleyen ticaret odamızda bir kurul oluşması lazım. Bu kurul Türkiye’nin her alanında olması gerekiyor. Bu işler yapılmazsa yarın bir gün Ahmet’te yazar Mehmet’te yazar Hasan’da yazar o zaman bu belgenin bir itibarı olmaz. Bu belgeyi yaşatmak için bir yaptırımın olması gerekiyor. Eğer yanlış bir şey yapılıyorsa cezai işleme gidilmesi gerek. Bu uygulamalar inşallah şehrimiz için güzel bir yenilik oldu.”diye konuştu.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.