Böğürtlen çayının faydaları neler?

SAĞLIK 03.03.2020 - 16:58, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Böğürtlen çayının faydaları neler?

Doğada kendiliğinden yetişebilen ve orman meyveleri arasında en çok bilinenlerden olan böğürtlen bitkisi, lezzetli meyveleriyle yüzyıllardır sevilen yabani bitkilerden biri olmuştur. Meyvelerinin içerdiği vitaminlerin yanı sıra, yaprakları da birçok şifalı etkisi nedeniyle tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır.

Gülgiller familyasına ait bir bitki türü olan böğürtlen (Rubus), dikenli çalılıklar şeklinde yetişen yabani bir bitkidir. Mayıs ayında çiçeklenen dalları Ağustos ayına kadar çiçeklenmeye ve meyve vermeye devam eder.   Meyveleri genellikle Haziran sonundan Eylül ayına kadar hasat edilebilmektedir. Çeşitli yöntemlerle çoğaltılabilen böğürtlen çalıları, yayılıcı özellikleri nedeniyle kolayca büyüyebilen türde çalılardır. Meyveleri vitamin bakımından zengindir. Aynı zamanda yeşil yaprakları da içerdiği tanen, organik asitler ve şekerler bakımından zengin olduğundan dolayı şifalı etkileri için kullanılmaktadır.   Böğürtlen çayının faydaları   Böğürtlen bitkisinin içerdiği A, B1, B2, B3, C, B6, E, K vitaminleri ve folat nedeniyle birçok faydası bulunmaktadır. Aynı zamanda demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller bakımından zengin olan böğürtlen, besleyici ve şifalıdır. Düzenli olarak böğürtlen çayı tüketmek kemikleri güçlendirir. Böğürtlen çayının hafızayı kuvvetlendirici etkisi de bulunmaktadır. Sinir sistemini etkilediği için zihin açıcı etkisi belirgindir. Göz sağlığı için faydalıdır. Cildi güzelleştirir, kuru veya yağlı ciltleri dengelemek için akşamları bir fincan tüketilebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda böğürtlen meyvesinin içerdiği mikrobesinlerin kanserle savaşmada da önemli rol oynadığı ortaya çıkarılmıştır. İçerdiği flavonoidler sayesinde kalbi koruyan etkilere sahiptir. Su emilimini artırmaya yardımcı olduğundan dolayı sindirim sistemi için faydalıdır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. İçeriğindeki K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur, bu sayede yaralar üzerinde de etkilidir. Bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi vardır. İshale karşı etkili bir kür olarak uygulanabilir. İçeriğindeki folik asit nedeniyle hamilelik döneminde faydalı olduğu bilinmektedir. C vitamini ve kalsiyum zengini olduğundan dolayı da hamilelik döneminde artan kalsiyum ihtiyacını karşılayarak anneye ve bebeğe fayda sağlamaktadır. (Yine de hamilelik döneminde herhangi bir bitkisel takviye almadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.) Böğürtlen çayının basur şikayetlerini de azalttığı bilinmektedir.    
Doğada kendiliğinden yetişebilen ve orman meyveleri arasında en çok bilinenlerden olan böğürtlen bitkisi, lezzetli meyveleriyle yüzyıllardır sevilen yabani bitkilerden biri olmuştur. Meyvelerinin içerdiği vitaminlerin yanı sıra, yaprakları da birçok şifalı etkisi nedeniyle tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır.

Gülgiller familyasına ait bir bitki türü olan böğürtlen (Rubus), dikenli çalılıklar şeklinde yetişen yabani bir bitkidir. Mayıs ayında çiçeklenen dalları Ağustos ayına kadar çiçeklenmeye ve meyve vermeye devam eder.

 

Meyveleri genellikle Haziran sonundan Eylül ayına kadar hasat edilebilmektedir. Çeşitli yöntemlerle çoğaltılabilen böğürtlen çalıları, yayılıcı özellikleri nedeniyle kolayca büyüyebilen türde çalılardır. Meyveleri vitamin bakımından zengindir. Aynı zamanda yeşil yaprakları da içerdiği tanen, organik asitler ve şekerler bakımından zengin olduğundan dolayı şifalı etkileri için kullanılmaktadır.

 

Böğürtlen çayının faydaları

 

  • Böğürtlen bitkisinin içerdiği A, B1, B2, B3, C, B6, E, K vitaminleri ve folat nedeniyle birçok faydası bulunmaktadır. Aynı zamanda demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller bakımından zengin olan böğürtlen, besleyici ve şifalıdır.
  • Düzenli olarak böğürtlen çayı tüketmek kemikleri güçlendirir.
  • Böğürtlen çayının hafızayı kuvvetlendirici etkisi de bulunmaktadır. Sinir sistemini etkilediği için zihin açıcı etkisi belirgindir.
  • Göz sağlığı için faydalıdır.
  • Cildi güzelleştirir, kuru veya yağlı ciltleri dengelemek için akşamları bir fincan tüketilebilir.
  • Yapılan araştırmalar sonucunda böğürtlen meyvesinin içerdiği mikrobesinlerin kanserle savaşmada da önemli rol oynadığı ortaya çıkarılmıştır.
  • İçerdiği flavonoidler sayesinde kalbi koruyan etkilere sahiptir.
  • Su emilimini artırmaya yardımcı olduğundan dolayı sindirim sistemi için faydalıdır.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • İçeriğindeki K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur, bu sayede yaralar üzerinde de etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi vardır.
  • İshale karşı etkili bir kür olarak uygulanabilir.
  • İçeriğindeki folik asit nedeniyle hamilelik döneminde faydalı olduğu bilinmektedir. C vitamini ve kalsiyum zengini olduğundan dolayı da hamilelik döneminde artan kalsiyum ihtiyacını karşılayarak anneye ve bebeğe fayda sağlamaktadır. (Yine de hamilelik döneminde herhangi bir bitkisel takviye almadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.)
  • Böğürtlen çayının basur şikayetlerini de azalttığı bilinmektedir.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.