Osmanlı’nın torunları Fransa’da Osmanlı kültürünü yayıyor
Osmanlı’nın torunları Fransa’da Osmanlı kültürünü yayıyor
Avrupa’da Osmanlı kültürünü yaymak, üyeleri ile yardımlaşma, dayanışma ve kaynaşmayı sağlamak, milli kültürü geliştirerek birlik ve beraberlik duygusuna katkı da bulunmak için Merkezi Paris’te bulunan Avrupa Osmanlı Kültür Enstitüsü (IEOC ) Genel Başkanı Sevgi Çelik Kahramanmaraş’a gelerek kurtuluş etkinliklerine katıldı. Genel Başkan Çelik daha sonra deprem bölgesi Elazığ’a geçerek depremzedelere yardım eli uzattı.
Avrupa’da Osmanlı kültürünü yaymak, üyeleri ile yardımlaşma, dayanışma ve kaynaşmayı sağlamak, milli kültürü geliştirerek birlik ve beraberlik duygusuna katkı da bulunmak için Merkezi Paris’te bulunan Avrupa Osmanlı Kültür Enstitüsü (IEOC ) Genel Başkanı Sevgi Çelik Kahramanmaraş’a gelerek kurtuluş etkinliklerine katıldı. Genel Başkan Çelik daha sonra deprem bölgesi Elazığ’a geçerek depremzedelere yardım eli uzattı.
100’ÜNCÜ YIL ETKİNLİKLERİ İÇİN KAHRAMANMARAŞ’A GELDİ
Osmanlı kültürünü yaymak, üyeleri ile yardımlaşma ve kaynaşmayı sağlayarak birlik ve beraberlik duygusunu pekiştirmek için Fransa’nın Başkenti Paris’te kurulan Europeanİnstitute of OttomanCulture (Avrupa Osmanlı Kültür Enstitüsü) Genel Başkanı Sevgi Çelik ve Genel Başkan Yardımcısı Ayşe TaşkınKahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl etkinliklerine katılmak üzere Kahramanmaraş’a geldi.
BAŞKAN GÜNGÖR’Ü MAKAMINDA ZİYARET ETTİ
Yıllar önce Kahramanmaraş’tan ailesiyle birlikte Fransa’ya göç eden ve Fransa’da Osmanlı kültürünü yaymak için ekibiyle birlikte enstitü kurarak bir birinden önemli etkinliklere imza atan Çelik, memleketi Kahramanmaraş’a gelerek kurtuluş etkinliklerinin ardından Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Taşkın ile birlikte Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Bakanı Hayrettin Güngör’ü makamında ziyaret etti.
DEPREMZEDELERE ENSTİTÜDEN YARDIM ELİ
Yönetiminde Ulu Hakan Abdulhamid Han’ın torunu Abdulhamid Kayıhan Osmanoğlu ve Ürdün’ün Başkenti Amman’da Hicaz Demir yolu Müzesi Danışmanlığı görevinde bulunan Osmanlı Aile Danışmanı ünlü Tarihçi Yazar Şafak Tunç gibi isimlerin bulunduğu Enstitü’nün Genel Başkanı Çelik, Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Taşkın ile birlikte Kahramanmaraş’ın ardından deprem bölgesi Elazığ’a geçerek depremzedelere gıda ve ayni yardımda bulundu. Memleketi Kahramanmaraş’ta da büyük bir etkinliğe imza atmayı planlayan Çelik, Enstitü olarak hem Avrupa’da hem de Türkiye’nin tüm bölgelerinde çeşitli etkinlik yapmak istediklerini söyledi.
HEDEFİMİZ; KÜLTÜREL VE AHLAKİ, MİLLİ VE DİNİ DEĞERLERİNİ UNUTTURMAMAK
Dünyaya hükmetmiş bir cihan imparatorluğunun torunları olarak Osmanlı’nın ismini Avrupa’da yaşatmak ve kültürünü yaymak için arkadaşlarıyla birlikte yola çıktıklarını ve bu uğurda da gerek Avrupa’daki yaşayan gurbetçilerden gerekse Türkiye’den büyük bir destek gördüklerine vurgu yapanEuropeanİnstitute of OttomanCulture (IEOC) Genel Başkanı Sevgi Çelik kurdukları enstitünün faaliyet alanını şu şekilde anlattı; “Herkesin malumudur, Fransa’da yüzlerce değişik alanda faaliyet gösteren dernekler vardır.Saymakla bitmeyen aklınıza gelebilecek her alanda dernekler kurulmuş ve binlerce dernek faaliyet göstermektedir.Bir de bizler gibi özellikle yabancı ülkelerde çeşitli sebeplerden ikamet eden insanlarımızın, kültürel ve ahlaki, milli ve dini değerlerini unutmamak, yaşamak ve yaşatmak için ihtiyaç duydukları dernekler ve enstitüler vardır.Bunlar Türk Kültür dernekleri, Türk İslam dernekleri olarak kurulan ve faaliyet gösteren yasal örgütlenmelerdir.
MAYIS 2019’DE TEMELLERİ ATILDI
Yurt dışına ikamet etmek durumunda kalan insanlarımızda siyasi görüşü, ideoloji ve tarafı ne olursa olsun, genel olarak vatan sevgisi ve kültürüne olan bağlılığın iki kat arttığı bizzat gözlemlediğimiz bir gerçektir. Her ne kadar istisnalar kaideyi bozmasa da bu genelde böyledir.Buna dayanarak Europeanİnstitute of OttomanCulture (EİOC) Enstitüsünü kurmaya karar verdik. Mayıs 2019 yılında merkezi Paris olmakta olan enstitümüzün ilk adımları atıldı.
BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
IEOC esasları içerisinde Osmanlı Tarihini ve Kültürünü derlemek yaymak ve üyeleri arasında gerekli yardımlaşma, dayanışma ve kaynaşmayı sağlayarak, Milli kültürümüzü geliştirmek, birlik ve beraberliğimizi pekiştirme faaliyetlerinde bulunmak için kurulan bir enstitüdür. Siyasi iktidar olarak değil, toplumsal fayda ve dönüşüm olarak politikanın nihai ve gerçek amacına hizmet etmek,Sivil toplum alanında var olarak aktif ve sorumlu, bilgili bir vatandaş olmak.”
ÜLKEMİZİN HER BÖLGESİNDE ETKİNLİK YAPACAĞIZ
Yeni kurulan bir enstitü olmasına rağmen kısa sürede faaliyet alanlarını genişleten ve Türkiye’nin tüm bölgelerinde etkinlik yapmak için planlamaya girdiklerine değinen Çelik enstitülerinin amaçlarını ise şöyle sıraladı; “Osmanlı Devletinin sosyal ve kültürel yapısı göz önüne alınarak, Saray Gelenekleri ve Adabı, Osmanlı Ahlakı ve Ahilik ile ilgili araştırmalar yapıp bu araştırmaların neticesinde bu bilgileri dernek bünyesindeki üyelerle paylaşarak,
ATALARIMIZIN MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ
Selçuklu ve Osmanlı devletinden günümüze miras kalan sanat ve kültür hazinelerine sahip çıkarak bu değerlerle ilgili çeşitli eğitim ve öğretim faaliyetleri yürütüp, Minyatür, Tezhip, Hat Sanatı, Bakırcılık, Naht Sanatı, Sedefkarlık gibi ecdat mirası sanatlarla ilgili kurslar açıp çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetler yürüterek, konferans, seminer, münazara ve panel gibi her türlü ilmi, dini ve kültürel etkinlikler tertip etmek.
TÜRK-İSLAM AHLAK VE ŞUURUNU GENÇLERİMİZE AKTARACAĞIZ
Dini, İlmi, kültürel ve sanatsal çalışmalar ile yarışmalar düzenleyerek, Selçuklu Devletinden Osmanlı Devletine kadar Türk toplumunun benimsediği Türk-İslam ahlak ve şuurunu, bu hazinelerin mirasçısı, Milli ve manevi değerlerine bağlı genç nesillere aktarmak enstitümüzün en mühim amacıdır.Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak.
VATANIMIZA VE MİLLETİMİZE HİZMET EDECEĞİZ
Osmanlı Miras ve kültürünü yaşatmak ve sahip çıkmak üzere; eğitim, sağlık, kültür, tarih araştırmaları ve turizm konularında faaliyette bulunmaktır. Ayrıca fikir ve sanat eserleri üretmek ve üretenlere destek sağlayarak vatanımıza ve milletimize hizmet etmektir, her türlü hayır işlerinde bulunma, ihtiyaç sahiplerine yardım etme, tarihi ve kültürel mirası ihya etme, mesleki eğitim kursları açmak; bunu yurt içi ve yurt dışı organize etme ve bilim adamlarını, konularında uzman kişileri davet ederek kültür sanat ve eğitime daha çok ağırlık vermektir.
MANEVİ VE AHLAKİ DEĞERLERİ DESTEKLEYECEĞİZ
Böylece, teşkilatımızıtarihi, milli,manevi ve ahlaki değerleri destekleyerek Osmanlıyı sadece gençliğe yeniden öğretmek değil Avrupa’da ki farklı alanlarda görev yapan teşkilatlarımıza, insanlarımıza tanıtmaktır. Sizlerdende bu çalışmalarımızdabizlerle destek vermenizi yapılacak olan çalışmalarımızdaAvrupa’da yasayan Türkler olarak birlik ve beraberlik içinde yol almayı hedefliyoruz.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.