Alerjiler Genellikle Mevsimsel Geçişlerde Oluyor!

SAĞLIK 20.11.2019 - 16:47, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Alerjiler Genellikle Mevsimsel Geçişlerde Oluyor!

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Ali Telbisoğlu birçoğumuzun hayatını etkileyen alerji ve belirtileri hakkında bilgiler verdi.

Telbisoğlu: “Alerjisi olan bir kişi alerjene temas ettiğinde, alerjik reaksiyon hemen gerçekleşmez. Bağışıklık sistemi yavaş yavaş aşırı tepki vermeden önce maddeye karşı duyarlılık oluşturur. Bağışıklık sisteminin alerjeni tanımak ve hatırlamak için zamana ihtiyacı vardır. Bu maddeye duyarlı hale geldikçe, bağışıklık sistemi ona saldırmak için antikorlar yapmaya başlar. Bu sürece duyarlılaşma denir.”dedi.   Alerjinin genellikle mevsimsel geçişlerde rastlandığını kaydeden Telbisoğlu şunları söyledi: “Alerjilere mevsimsel geçişlerde daha sık rastlanır. (İlkbahar ve sonbahar). Alerjiler mevsimlik olabilir.  Örneğin, saman nezlesi semptomları havadaki polen sayısının çok daha yüksek olması nedeniyle nisan ile mayıs ayları arasında zirve yapabilir.Alerjinin bir diğer çeşidi olan alerjik kontakt dermatit derinin birtakım maddeler ile temas etmesi sonucunda verdiği reaksiyon ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Reaksiyonlar genellikle derinin temas etmesinden hemen sonra veya 1-3 gün sonra ilk belirtiler ortaya çıkmaktadır. Alerjik kontakt dermatit genellikle genetik olarak yatkınlığı bulunan kişilerde görülmektedir .”   ALERJİ BELİRTİLERİ Toz ve polene bağlı olanlar                                                 Gıdaya bağlı olanlar – Tıkalı burun                                                                        – Ağızda karıncalanma – Gözler ve burunda kaşıntı                                                  – Dudakların, yüzün ve boğazın şişmesi – Burun akıntısı                                                                     – Karın krampları – Şişmiş ve sulu gözler                                                          – Nefes darlığı – Kuru öksürük                                                                     – Özellikle çocuklarda rektal kanama – Deri döküntüsü Damakta kaşıntı – İshal Böcek sokmalarına bağlı olanlar Hırıltı – Isırılan bölgede ağrılı şişlik – Kan basıncında ani düşüş – Kaşınan cilt – Nefes darlığı – Huzursuzluk – Kurdeşen, vücuda yayılan kırmızı ve çok kaşıntılı bir döküntü – Baş dönmesi – Öksürük – Göğüste sıkışma – Kaygı bozukluğu – Olası anaflaksi (ciddi alerjik reaksiyon, alerjik şok) İlaca bağlı olanlar                                                                Kontakt Alerjiler (Temas alerjileri) – Hırıltı                                                                                  –Kızarıklık – Şişmiş dil, dudak ve yüz                                                    –Döküntü – Deri döküntüsü                                                                  –Kaşıntı – Kaşıntı                                                                                –Su toplaması – Olası anaflaksi (ciddi alerjik reaksiyon)                             –Hassasiyet –Şişkinlik  
Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Ali Telbisoğlu birçoğumuzun hayatını etkileyen alerji ve belirtileri hakkında bilgiler verdi.

Telbisoğlu: “Alerjisi olan bir kişi alerjene temas ettiğinde, alerjik reaksiyon hemen gerçekleşmez. Bağışıklık sistemi yavaş yavaş aşırı tepki vermeden önce maddeye karşı duyarlılık oluşturur. Bağışıklık sisteminin alerjeni tanımak ve hatırlamak için zamana ihtiyacı vardır. Bu maddeye duyarlı hale geldikçe, bağışıklık sistemi ona saldırmak için antikorlar yapmaya başlar. Bu sürece duyarlılaşma denir.”dedi.

 

Alerjinin genellikle mevsimsel geçişlerde rastlandığını kaydeden Telbisoğlu şunları söyledi: “Alerjilere mevsimsel geçişlerde daha sık rastlanır. (İlkbahar ve sonbahar). Alerjiler mevsimlik olabilir.  Örneğin, saman nezlesi semptomları havadaki polen sayısının çok daha yüksek olması nedeniyle nisan ile mayıs ayları arasında zirve yapabilir.Alerjinin bir diğer çeşidi olan alerjik kontakt dermatit derinin birtakım maddeler ile temas etmesi sonucunda verdiği reaksiyon ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Reaksiyonlar genellikle derinin temas etmesinden hemen sonra veya 1-3 gün sonra ilk belirtiler ortaya çıkmaktadır. Alerjik kontakt dermatit genellikle genetik olarak yatkınlığı bulunan kişilerde görülmektedir .”

 

ALERJİ BELİRTİLERİ

Toz ve polene bağlı olanlar                                                 Gıdaya bağlı olanlar

– Tıkalı burun                                                                        – Ağızda karıncalanma
– Gözler ve burunda kaşıntı                                                  – Dudakların, yüzün ve boğazın şişmesi
– Burun akıntısı                                                                     – Karın krampları
– Şişmiş ve sulu gözler                                                          – Nefes darlığı
– Kuru öksürük                                                                     – Özellikle çocuklarda rektal kanama

– Deri döküntüsü

Damakta kaşıntı

– İshal

Böcek sokmalarına bağlı olanlar
Hırıltı

– Isırılan bölgede ağrılı şişlik
– Kan basıncında ani düşüş
– Kaşınan cilt
– Nefes darlığı
– Huzursuzluk
– Kurdeşen, vücuda yayılan kırmızı ve çok kaşıntılı bir döküntü
– Baş dönmesi
– Öksürük
– Göğüste sıkışma
– Kaygı bozukluğu
– Olası anaflaksi (ciddi alerjik reaksiyon, alerjik şok)

İlaca bağlı olanlar                                                                Kontakt Alerjiler (Temas alerjileri)

– Hırıltı                                                                                  –Kızarıklık
– Şişmiş dil, dudak ve yüz                                                    –Döküntü
– Deri döküntüsü                                                                  –Kaşıntı
– Kaşıntı                                                                                –Su toplaması
– Olası anaflaksi (ciddi alerjik reaksiyon)                             –Hassasiyet

–Şişkinlik

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.