Dondurmada Ünlü Olan İtalyanlardan Tarihi İtiraf!

İtiraflar 18.11.2019 - 15:07, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Dondurmada Ünlü Olan İtalyanlardan Tarihi İtiraf!

Dünya dondurma sektörünün nabzını tutan İtalya Merkezli Uluslararası Gealato Dergisi Editörü LevatıMarco, Mado ziyaretinin ardından tarihi bir itirafta bulundu: “Mado’nun tesislerini gezdim, böyle dev tesisler İtalya’da yok. Mehmet Bey’den dondurmanın tarihi hakkında bilgiler edindim. Bu kadarını beklemiyordum ama Maraş’ın dondurma şehri olduğuna tanık oldum ve dondurmanın Maraş’tan dünyaya yayıldığına inandım” dedi.

Kanbur’u dinledikten sonra gelmeye karar verdim   İtalya’nın Başkenti Roma’da dondurma sektörüyle ilgili yapılan toplantıda dünya dondurma devlerine kafa tutan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur’u dinledikten sonra dondurma alanında araştırma yapmak üzere Kahramanmaraş’a gelmeye karar veren Gealato Dergisi Editörü İtalyan Gazeteci LevatıMarco hem kente hem de Mado’ya hayran kaldı. Marco bir itirafta daha bulunarak; “İtalya dondurmada çok iyi ama Mado’nun tesisleri gibi çok büyük tesislerimiz yok. Burası daha komplike ve daha organize” dedi.   Dondurmanın tüm dünyaya Maraş’tan yayıldığını gördüm   Dünyadaki dondurma sektörüyle ilgili son gelişmeleri yayımlayan ve dondurma üzerine araştırma yapan İtalya Merkezli Uluslararası Gealato Dergisi’nin editörü LevatıMarco Kahramanmaraş’a geldi. Yıllardır dünya genelinde dondurma sektörü ve firmaları ile ilgili yayınlar yaptığını hatırlatan İtalyan Gazeteci Marco; “geçtiğimiz yıllarda Mehmet Kanbur Bey Roma’daki toplantıda dondurmanın Kahramanmaraş’tan doğduğunu belirtmiş ve oradaki firmalarla bunu tartışmıştı. Bizde dergi olarak hem Mado’yu hem de Kahramanmaraş’ı görmeye ve haber yapmaya karar verdik. Kahramanmaraş’a gelip gördüğümde şaşkınlığımı gizleyemedim. Mado’nun tesislerini gezerken, teknolojiyle birlikte insanların da o ürüne emek verdiğini gördüm, buda beni çok etkiledi. Dondurmanın tarihi ile ilgili net bilgiler edindim. Dondurmanın dünyaya buradan yayıldığına tanık oldum. Bizim ülkemizde de dondurma üretimi var fakat bu kadar teknik, organize, doğal ve büyük tesis yok.” Dedi   Kahramanmaraş tam bir dondurma şehri   Kahramanmaraş’ın bir dondurma şehri olduğunu daha yakından gördüğünü dile getiren Marco konuşmasını şöyle sürdürdü; “Mado’nun üretim tesislerini ziyaret ettiğimde, Mado’nun  Türkiye marketinin tamamına sahip olduğunu gördüm. Mado’yu yakından tanıdım ve hiçbir yerde de bu denli bir marka ile karşılaşmadım. İtalya’da üretim yapan dondurma markaları var fakat Mado kadar üretim kapasitesine sahip değiller, ürünleri ve hammaddeleri de Mado’nun kullandığı gibi değil. Daha küçük firmalar var. Burada üretilen ürünler doğal ve endüstriyel değil. Ben Mado’nun büyük olduğunu biliyordum fakat bu kadar devasa büyüklükte olduğunu tahmin etmiyordum.”   Dondurmanın bizim olduğuyla ilgili verdiğim mücadeleyi haklı buldular   İtalya’da gerçekleşen ve dondurma sektörünün geleceğinin konuşulduğu toplantıda Maraş dondurmasını savunan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, “İtalya’daki sektör buluşmalarında dondurmanın Maraş’tan doğduğunun üzerinde ısrarla dururken, belki de benim söylediklerime hayal olarak bakıyorlardı. Bunun hayal olmadığını Dünya dondurma sektörünün nabzını tutan ve dondurmayla ilgili araştırmalar yapan Gazeteci Mr. Macro söylediklerimin bizzat tanığı oldu. Biz yıllardır Maraş Dondurmasıyla ilgili dünyada mücadele veriyoruz ve verdiğimiz mücadelede haklı olduğumuzu bizzat kendilerini dondurma sektöründe dünya da lider olarak gören İtalyanlar gördü” dedi.   DONDURMANIN TARİHÇESİNİ ANLATTI   Dondurma sektörüyle ilgili yaptığı haberlerle gündem oluşturan Gealato Dergisi Editörü LevatıMarco’ya Ahır Dağında Kar temini yapılarak kar’ın özel kar kuyularında muhafaza edildiğini ve yaz aylarında dondurma yapıldığını, Ahır dağındaki hayvan barınaklarından mermer oluklarla şehre süt geldiğini, Kahramanmaraş’ın İpek yolu üzerinde bulunduğunu ve Romalılarında bir ara Kahramanmaraş’ta hâkimiyet kurdukları bilgisin verdiğini belirten Kanbur; “buna rağmen ben tüm dünya “dondurmayı Kahramanmaraş’tan öğrendi’ demiyorum. Dondurmada İtalyan markaları ile birlikte Mado olarak dondurmanın geleceği ile ilgili çalışma yapabiliriz. Bunun önerisini sundum” dedi. İki gün Kahramanmaraş’ta kalan Gazeteci Macro Mado’nun üretim tesislerinin ardından Mado Çiftliğini de gezdi. Mado’nun geliştirdiği keçi ırklarını yakından görme fırsatı oldu. Yeni doğan keçi yavrularına yakından ilgi gösteren Gazeteci Macro akşamında ise Yaşar Pastanesinde gerçekleştirilen dondurma şovuna katıldı.   İtalyan Gazeteci LevatıMacro’nunMado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur ile yaptığı röportajın ayrıntıları ise Ocak ayında dünya genelinde çıkan Gealato dergisinde yer alacağı öğrenildi.
Dünya dondurma sektörünün nabzını tutan İtalya Merkezli Uluslararası Gealato Dergisi Editörü LevatıMarco, Mado ziyaretinin ardından tarihi bir itirafta bulundu: “Mado’nun tesislerini gezdim, böyle dev tesisler İtalya’da yok. Mehmet Bey’den dondurmanın tarihi hakkında bilgiler edindim. Bu kadarını beklemiyordum ama Maraş’ın dondurma şehri olduğuna tanık oldum ve dondurmanın Maraş’tan dünyaya yayıldığına inandım” dedi.

Kanbur’u dinledikten sonra gelmeye karar verdim

 

İtalya’nın Başkenti Roma’da dondurma sektörüyle ilgili yapılan toplantıda dünya dondurma devlerine kafa tutan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur’u dinledikten sonra dondurma alanında araştırma yapmak üzere Kahramanmaraş’a gelmeye karar veren Gealato Dergisi Editörü İtalyan Gazeteci LevatıMarco hem kente hem de Mado’ya hayran kaldı. Marco bir itirafta daha bulunarak; “İtalya dondurmada çok iyi ama Mado’nun tesisleri gibi çok büyük tesislerimiz yok. Burası daha komplike ve daha organize” dedi.

 

Dondurmanın tüm dünyaya Maraş’tan yayıldığını gördüm

 

Dünyadaki dondurma sektörüyle ilgili son gelişmeleri yayımlayan ve dondurma üzerine araştırma yapan İtalya Merkezli Uluslararası Gealato Dergisi’nin editörü LevatıMarco Kahramanmaraş’a geldi. Yıllardır dünya genelinde dondurma sektörü ve firmaları ile ilgili yayınlar yaptığını hatırlatan İtalyan Gazeteci Marco; “geçtiğimiz yıllarda Mehmet Kanbur Bey Roma’daki toplantıda dondurmanın Kahramanmaraş’tan doğduğunu belirtmiş ve oradaki firmalarla bunu tartışmıştı. Bizde dergi olarak hem Mado’yu hem de Kahramanmaraş’ı görmeye ve haber yapmaya karar verdik. Kahramanmaraş’a gelip gördüğümde şaşkınlığımı gizleyemedim. Mado’nun tesislerini gezerken, teknolojiyle birlikte insanların da o ürüne emek verdiğini gördüm, buda beni çok etkiledi. Dondurmanın tarihi ile ilgili net bilgiler edindim. Dondurmanın dünyaya buradan yayıldığına tanık oldum. Bizim ülkemizde de dondurma üretimi var fakat bu kadar teknik, organize, doğal ve büyük tesis yok.” Dedi

 

Kahramanmaraş tam bir dondurma şehri

 

Kahramanmaraş’ın bir dondurma şehri olduğunu daha yakından gördüğünü dile getiren Marco konuşmasını şöyle sürdürdü; “Mado’nun üretim tesislerini ziyaret ettiğimde, Mado’nun  Türkiye marketinin tamamına sahip olduğunu gördüm. Mado’yu yakından tanıdım ve hiçbir yerde de bu denli bir marka ile karşılaşmadım. İtalya’da üretim yapan dondurma markaları var fakat Mado kadar üretim kapasitesine sahip değiller, ürünleri ve hammaddeleri de Mado’nun kullandığı gibi değil. Daha küçük firmalar var. Burada üretilen ürünler doğal ve endüstriyel değil. Ben Mado’nun büyük olduğunu biliyordum fakat bu kadar devasa büyüklükte olduğunu tahmin etmiyordum.”

 

Dondurmanın bizim olduğuyla ilgili verdiğim mücadeleyi haklı buldular

 

İtalya’da gerçekleşen ve dondurma sektörünün geleceğinin konuşulduğu toplantıda Maraş dondurmasını savunan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, “İtalya’daki sektör buluşmalarında dondurmanın Maraş’tan doğduğunun üzerinde ısrarla dururken, belki de benim söylediklerime hayal olarak bakıyorlardı. Bunun hayal olmadığını Dünya dondurma sektörünün nabzını tutan ve dondurmayla ilgili araştırmalar yapan Gazeteci Mr. Macro söylediklerimin bizzat tanığı oldu. Biz yıllardır Maraş Dondurmasıyla ilgili dünyada mücadele veriyoruz ve verdiğimiz mücadelede haklı olduğumuzu bizzat kendilerini dondurma sektöründe dünya da lider olarak gören İtalyanlar gördü” dedi.

 

DONDURMANIN TARİHÇESİNİ ANLATTI

 

Dondurma sektörüyle ilgili yaptığı haberlerle gündem oluşturan Gealato Dergisi Editörü LevatıMarco’ya Ahır Dağında Kar temini yapılarak kar’ın özel kar kuyularında muhafaza edildiğini ve yaz aylarında dondurma yapıldığını, Ahır dağındaki hayvan barınaklarından mermer oluklarla şehre süt geldiğini, Kahramanmaraş’ın İpek yolu üzerinde bulunduğunu ve Romalılarında bir ara Kahramanmaraş’ta hâkimiyet kurdukları bilgisin verdiğini belirten Kanbur; “buna rağmen ben tüm dünya “dondurmayı Kahramanmaraş’tan öğrendi’ demiyorum. Dondurmada İtalyan markaları ile birlikte Mado olarak dondurmanın geleceği ile ilgili çalışma yapabiliriz. Bunun önerisini sundum” dedi.

İki gün Kahramanmaraş’ta kalan Gazeteci Macro Mado’nun üretim tesislerinin ardından Mado Çiftliğini de gezdi. Mado’nun geliştirdiği keçi ırklarını yakından görme fırsatı oldu. Yeni doğan keçi yavrularına yakından ilgi gösteren Gazeteci Macro akşamında ise Yaşar Pastanesinde gerçekleştirilen dondurma şovuna katıldı.

 

İtalyan Gazeteci LevatıMacro’nunMado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur ile yaptığı röportajın ayrıntıları ise Ocak ayında dünya genelinde çıkan Gealato dergisinde yer alacağı öğrenildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.