Kabızlıkta Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

SAĞLIK 11.09.2019 - 16:13, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Kabızlıkta Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Her bireyde bağırsak düzeni farklı olmasına rağmen düzenli bağırsak çalışması 3 günü aşacak şekilde ise kabızlık olarak tanımlıyoruz. Yapılan çalışmalarda kadınlarda ve yaşlılarda kabızlık görülme sıklığının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.

Fiziksel aktivite düşüklüğü, düşük kalorili diyetler ve diyet lifinden fakir beslenme,yetersiz sıvı alımı, nonsteroid-antiinflamatuarlar ve diğer konstipasyona neden olan ilaçlar kabızlık için önemli risk faktörleridir.Ayrıca bunların yanında;düşük eğitim ve sosyaekonomik düzey,nörolojik ve gastrointestinal sistem bozuklukları,anoreksiya nervoza gibi yeme bozuklukları,depresyon gibi etkenlerde yer alır.    Kabızlıkta beslenme tedavisine bakıldığında ise diyet lifinin önemi büyüktür.Diyet posası veya lifi,bağırsaklarda sindirimi zor olan karbonhidratlardır.Besinlerdeki posa çözünür ve çözünmez posa diye ikiye ayrılır.Çözünür posa,kan yağlarını ve kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynarken,çözünmez posa esas olarak bağırsaklarda hacim oluşturur,dışkının hacmini artırır ve kolandan geçiş süresini düzenler. Bu nedenle de yüksek lifli besinler kabızlık tedavisinde önemli yer tutar.Sebzeler,meyveler,tam tahıllı ürünler ve kuru baklagiller ise posa açısından zengin besinler arasında yer almaktadır.    Fakat posa tek başına kabızlık tedavisinde etkili değil.Posanın yanında yeterli miktarda sıvı alımı da önemli.Yapılan bazı çalışmalarda diyette sıvı alımının kısıtlanması durumunda ,dışkının miktarı ve sıklığının azaldığını gözlemlenmiştir.    Bir diğer kabızlık nedeni olan fiziksel aktivite düşüklüğüyle kabızlık arasında bağlantı bulunmaktadır. Hareketsiz bireylerde kabızlık görülme sıklığı daha fazladır ve bu kişiler kabızlık sorunu yaşamaya daha yatkındırlar.       Genel olarak baktığımızda lif açısından zengin besinlerin tüketimi,yeterli sıvı alımı ve fiziksel aktivite kabızlığın tedavisinde oldukça önemli. KABIZLIK SORUNU YAŞAYAN BİREYLERE BESLENME ÖNERİLERİ 1)Beslenme tarzı bol lifli ve posa bırakan besinlerden seçilmelidir. 2)Sıvı alımı da diyet lifi kadar önemlidir. Günde 8-10 bardağın altına düşmemek kaydıyla su içilmelidir. 3)Günlük yaşantıda mümkün olduğu kadar yürüyüş ve benzeri egzersizler yapılmalıdır. 4)Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli, beyaz ekmek yerine kepekli ekmekler tercih edilmeli, kahvaltı öğününde sebze ve meyve bulundurarak diyetle alınan lif miktarı artırılmalıdır. 5)Sabah aç karnına erik veya kayısı marmelatından bir kaşık alınarak üzerine su içilmesi bağırsak hareketlerinin artırılmasına yardımcı olur.  6) Bütün bu düzenlemelere rağmen problem yaşanıyorsa PROBİYOTİK kullanılmalıdır!  
Her bireyde bağırsak düzeni farklı olmasına rağmen düzenli bağırsak çalışması 3 günü aşacak şekilde ise kabızlık olarak tanımlıyoruz. Yapılan çalışmalarda kadınlarda ve yaşlılarda kabızlık görülme sıklığının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.

Fiziksel aktivite düşüklüğü, düşük kalorili diyetler ve diyet lifinden fakir beslenme,yetersiz sıvı alımı, nonsteroid-antiinflamatuarlar ve diğer konstipasyona neden olan ilaçlar kabızlık için önemli risk faktörleridir.Ayrıca bunların yanında;düşük eğitim ve sosyaekonomik düzey,nörolojik ve gastrointestinal sistem bozuklukları,anoreksiya nervoza gibi yeme bozuklukları,depresyon gibi etkenlerde yer alır.
   Kabızlıkta beslenme tedavisine bakıldığında ise diyet lifinin önemi büyüktür.Diyet posası veya lifi,bağırsaklarda sindirimi zor olan karbonhidratlardır.Besinlerdeki posa çözünür ve çözünmez posa diye ikiye ayrılır.Çözünür posa,kan yağlarını ve kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynarken,çözünmez posa esas olarak bağırsaklarda hacim oluşturur,dışkının hacmini artırır ve kolandan geçiş süresini düzenler. Bu nedenle de yüksek lifli besinler kabızlık tedavisinde önemli yer tutar.Sebzeler,meyveler,tam tahıllı ürünler ve kuru baklagiller ise posa açısından zengin besinler arasında yer almaktadır.


   Fakat posa tek başına kabızlık tedavisinde etkili değil.Posanın yanında yeterli miktarda sıvı alımı da önemli.Yapılan bazı çalışmalarda diyette sıvı alımının kısıtlanması durumunda ,dışkının miktarı ve sıklığının azaldığını gözlemlenmiştir.


   Bir diğer kabızlık nedeni olan fiziksel aktivite düşüklüğüyle kabızlık arasında bağlantı bulunmaktadır. Hareketsiz bireylerde kabızlık görülme sıklığı daha fazladır ve bu kişiler kabızlık sorunu yaşamaya daha yatkındırlar.
  
   Genel olarak baktığımızda lif açısından zengin besinlerin tüketimi,yeterli sıvı alımı ve fiziksel aktivite kabızlığın tedavisinde oldukça önemli.


KABIZLIK SORUNU YAŞAYAN BİREYLERE BESLENME ÖNERİLERİ


1)Beslenme tarzı bol lifli ve posa bırakan besinlerden seçilmelidir.
2)Sıvı alımı da diyet lifi kadar önemlidir. Günde 8-10 bardağın altına düşmemek kaydıyla su içilmelidir.
3)Günlük yaşantıda mümkün olduğu kadar yürüyüş ve benzeri egzersizler yapılmalıdır.
4)Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli, beyaz ekmek yerine kepekli ekmekler tercih edilmeli, kahvaltı öğününde sebze ve meyve bulundurarak diyetle alınan lif miktarı artırılmalıdır.
5)Sabah aç karnına erik veya kayısı marmelatından bir kaşık alınarak üzerine su içilmesi bağırsak hareketlerinin artırılmasına yardımcı olur.
 6) Bütün bu düzenlemelere rağmen problem yaşanıyorsa PROBİYOTİK kullanılmalıdır!

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.