Hamilelikte Anne adayının psikolojisi!

YAŞAM 12.09.2022 - 19:03, Güncelleme: 12.09.2022 - 19:03
 

Hamilelikte Anne adayının psikolojisi!

Hem fiziksel hem de ruhsal değişikliklerin olduğu hamilelikte anne adayının psikolojik durumu hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.

Hem fiziksel hem de ruhsal değişikliklerin olduğu hamilelikte anne adayının psikolojik durumu hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bulabilirsiniz. 3 Ay İlk aylarda anne adayında mide bulantıları, hormon değişikliği ve yorgunluk belirtileri ortaya çıkar. Bu süreçte anne adayı kendini hiç olmadığı kadar duygusal ve hassas hisseder. Bu nedenle ufacık bir neden ağlaması için yeterlidir. Östrojen ve projestreon hormonlarında meydana gelen değişim anne adayının psikolojisinde etkili bir rol oynamaktadır. Anne adayında meydana gelen bu psikolojik değişimler baba adayının da psikolojisini dolaylı olarak etkilemektedir. Baba adayı bu duruma her ne kadar anlam veremese de bu süreci daha kolay atlatabilmek için önemli görevlere sahiptir.  6 Ay Düşük riskinin büyük oranda ortadan kalktığı bu dönemde annenin endişeleri azalır ve daha sakin bir döneme geçilir. İlk üç aya kıyasla mide bulantılarında önemli ölçüde azalma görülür. Bu dönemde bebeğin kalp atışlarını duymaya başlayan anne adayı bebeğinin varlığını tam olarak hissederken annelik duygusunu daha yoğun yaşamaya başlar. 9 Ay Gebelik döneminin sonlarına doğru stres ve endişe duyguları artmaktadır. Bu duygular anne adayında “Çocuğuma yeterli olabilecek miyim?” ve “İyi bir anne olabilecek miyim?” gibi sorulara neden olarak hamilelik depresyonuna yol açabilir. Özellikle beklenmeyen gebeliklerde sık rastlanan bir durum olan gebelik depresyonu doğum sonrasında lohusa depresyonuna da davetiye çıkarabilir. İlk aylara göre anne adayının fiziksel görünümde büyük bir değişim meydana gelmiştir. Bu durum anne adayının psikolojisini olumsuz yönde etkilerken aynı zamanda hamile olmanın avantajları onu mutlu etmeye başlar.  Baba adayı annenin kendini çirkin ve yetersiz hissettiği bu dönemde mutlaka daha çok ilgili davranmalıdır. Son aylara yaklaştıkça anne adayı eşine karşı kendini yetersiz hissederken aynı zamanda artık onu beğenmeyeceğini düşünür. Bu durumda babanın ilgisiz ve umursamaz davranması annede depresyona yol açabilir. Bu nedenle baba adayının daha ilgili ve dikkatli davranması önerilmektedir.  
Hem fiziksel hem de ruhsal değişikliklerin olduğu hamilelikte anne adayının psikolojik durumu hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.

Hem fiziksel hem de ruhsal değişikliklerin olduğu hamilelikte anne adayının psikolojik durumu hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.

3 Ay

İlk aylarda anne adayında mide bulantıları, hormon değişikliği ve yorgunluk belirtileri ortaya çıkar. Bu süreçte anne adayı kendini hiç olmadığı kadar duygusal ve hassas hisseder. Bu nedenle ufacık bir neden ağlaması için yeterlidir. Östrojen ve projestreon hormonlarında meydana gelen değişim anne adayının psikolojisinde etkili bir rol oynamaktadır.

Anne adayında meydana gelen bu psikolojik değişimler baba adayının da psikolojisini dolaylı olarak etkilemektedir. Baba adayı bu duruma her ne kadar anlam veremese de bu süreci daha kolay atlatabilmek için önemli görevlere sahiptir. 

6 Ay

Düşük riskinin büyük oranda ortadan kalktığı bu dönemde annenin endişeleri azalır ve daha sakin bir döneme geçilir. İlk üç aya kıyasla mide bulantılarında önemli ölçüde azalma görülür. Bu dönemde bebeğin kalp atışlarını duymaya başlayan anne adayı bebeğinin varlığını tam olarak hissederken annelik duygusunu daha yoğun yaşamaya başlar.

9 Ay

Gebelik döneminin sonlarına doğru stres ve endişe duyguları artmaktadır. Bu duygular anne adayında “Çocuğuma yeterli olabilecek miyim?” ve “İyi bir anne olabilecek miyim?” gibi sorulara neden olarak hamilelik depresyonuna yol açabilir. Özellikle beklenmeyen gebeliklerde sık rastlanan bir durum olan gebelik depresyonu doğum sonrasında lohusa depresyonuna da davetiye çıkarabilir.

İlk aylara göre anne adayının fiziksel görünümde büyük bir değişim meydana gelmiştir. Bu durum anne adayının psikolojisini olumsuz yönde etkilerken aynı zamanda hamile olmanın avantajları onu mutlu etmeye başlar. 

Baba adayı annenin kendini çirkin ve yetersiz hissettiği bu dönemde mutlaka daha çok ilgili davranmalıdır. Son aylara yaklaştıkça anne adayı eşine karşı kendini yetersiz hissederken aynı zamanda artık onu beğenmeyeceğini düşünür. Bu durumda babanın ilgisiz ve umursamaz davranması annede depresyona yol açabilir. Bu nedenle baba adayının daha ilgili ve dikkatli davranması önerilmektedir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.