Dünyanın İlk Müze Oteli!

Mekanlar 15.01.2022 - 20:22, Güncelleme: 15.01.2022 - 20:22
 

Dünyanın İlk Müze Oteli!

2009 yılında bugünkü müze otelin sahipleri Antakya'lı Asfuroğlu Ailesi, bir otel yatırımı için kolları sıvar ve Antakya'da kendi arazileri olan bölgede otel inşaatına başlar. Planda otopark bodrum ile birlikte iki kat olarak düşünülür fakat bölge üçüncü dereceden sit alanı olduğu için arkeolojik sondaj yapılması şarttır. Yapılan sondaj çalışmalarında otelin temelinde mozaik eserler belirmeye, farklı arkeolojik kalıntılar ortaya çıkmaya başlar...

Normalde 400 oda kapasiteli bir otel yapılması planlanırken ve bütçe de buna göre oluşturulmuşken, otelin arazisi arkeolojik alan olduğu ortaya çıkınca işin rengi ve şekli değişmiş. Artık otel inşaatı yerine arkeolojik kazı alanı olan bölgede yeni bir karar verilmesi gerekiyormuş. Ya inşaata bir şekilde yeniden plan yapılarak devam edilmesi, ya da alanı devlete teslim ederek, otel projesinden vazgeçilmesi… Proje sahibi yetkili mercilere danışarak ve yeni mimarlarla görüşerek ‘'Burası olursa müze otel olur ve de çok güzel olur'' tavsiyesi almış, tüm maddi külfetine, artan bütçeye ve çıkacak tüm maliyetlere katlanarak Müze otel olması yolunda karar verip, projeyi revize ettirmiş. Bu aşamadan sonra Otel yapımı yerine arkeoloji kazı çalışmaları başlamış ve tam 10 yıl boyunca 35 arkeolog, 100 küsür işçi ile birlikte kazı çalışmaları devam etmiş. Projeyi tekrar şekillendiren ünlü mimar ise Emre Arolat. 2019 yılında nihayet proje tamamlanmış ve The Museum Hotel Antakya, kapılarını hem yerel hem de yabancı ziyaretçilere açmış. Peki 400 oda kapasiteli planlanan otel yeni planla birlikte sadece 200 odalı inşa edilmiş.   Antakya'da 1930'lardan sonra yapılan en geniş çaplı kazı çalışmasına ev sahipliği yapan The Museum Hotel Antakya, dünyanın en büyük tek parça zemin Mozaik eserine sahip olması ile büyük bir önem taşıyor. Pegasus Mozaiği, Antik Roma Hamamları, Kutsal Ruh ve doğal yaşam mozaikleri, Eros heykeli kazıdan çıkarılan ve müzede sergilenen önemli eserlerden sadece birkaçı. Antakya Müze Otel nerede sorusunun cevabi ise Hatay Arkeoloji müzesine yakın, Antakya Öğretmen Evi ile Palladium AVM arasında kalıyor. Haraparası, St. Pierre Mevkii'nde bulunan Hotel Museum Antakya'da çelik konstrüksiyon üzerine inşa edilen otelin girişi ile, mozaikleri ve kazıdan çıkarılan eserleri görebileceğiniz giriş farklı. Fakat müze girişinden girip, gezdikten sonra oteli görebiliyorsunuz. Otel odaları iç avluya bakacak şekilde dizayn edildiği için otelin avlusu direk tek parça mozaiği her kattan görebileceğiniz şekilde inşaa edilmiş. Müzede müzekart geçiyor, müze kartı olmayanlar için giriş ücreti 40 TL.  
2009 yılında bugünkü müze otelin sahipleri Antakya'lı Asfuroğlu Ailesi, bir otel yatırımı için kolları sıvar ve Antakya'da kendi arazileri olan bölgede otel inşaatına başlar. Planda otopark bodrum ile birlikte iki kat olarak düşünülür fakat bölge üçüncü dereceden sit alanı olduğu için arkeolojik sondaj yapılması şarttır. Yapılan sondaj çalışmalarında otelin temelinde mozaik eserler belirmeye, farklı arkeolojik kalıntılar ortaya çıkmaya başlar...

Normalde 400 oda kapasiteli bir otel yapılması planlanırken ve bütçe de buna göre oluşturulmuşken, otelin arazisi arkeolojik alan olduğu ortaya çıkınca işin rengi ve şekli değişmiş. Artık otel inşaatı yerine arkeolojik kazı alanı olan bölgede yeni bir karar verilmesi gerekiyormuş. Ya inşaata bir şekilde yeniden plan yapılarak devam edilmesi, ya da alanı devlete teslim ederek, otel projesinden vazgeçilmesi…

Proje sahibi yetkili mercilere danışarak ve yeni mimarlarla görüşerek ‘'Burası olursa müze otel olur ve de çok güzel olur'' tavsiyesi almış, tüm maddi külfetine, artan bütçeye ve çıkacak tüm maliyetlere katlanarak Müze otel olması yolunda karar verip, projeyi revize ettirmiş.

Bu aşamadan sonra Otel yapımı yerine arkeoloji kazı çalışmaları başlamış ve tam 10 yıl boyunca 35 arkeolog, 100 küsür işçi ile birlikte kazı çalışmaları devam etmiş. Projeyi tekrar şekillendiren ünlü mimar ise Emre Arolat. 2019 yılında nihayet proje tamamlanmış ve The Museum Hotel Antakya, kapılarını hem yerel hem de yabancı ziyaretçilere açmış. Peki 400 oda kapasiteli planlanan otel yeni planla birlikte sadece 200 odalı inşa edilmiş.

 

Antakya'da 1930'lardan sonra yapılan en geniş çaplı kazı çalışmasına ev sahipliği yapan The Museum Hotel Antakya, dünyanın en büyük tek parça zemin Mozaik eserine sahip olması ile büyük bir önem taşıyor. Pegasus Mozaiği, Antik Roma Hamamları, Kutsal Ruh ve doğal yaşam mozaikleri, Eros heykeli kazıdan çıkarılan ve müzede sergilenen önemli eserlerden sadece birkaçı.

Antakya Müze Otel nerede sorusunun cevabi ise Hatay Arkeoloji müzesine yakın, Antakya Öğretmen Evi ile Palladium AVM arasında kalıyor. Haraparası, St. Pierre Mevkii'nde bulunan Hotel Museum Antakya'da çelik konstrüksiyon üzerine inşa edilen otelin girişi ile, mozaikleri ve kazıdan çıkarılan eserleri görebileceğiniz giriş farklı. Fakat müze girişinden girip, gezdikten sonra oteli görebiliyorsunuz. Otel odaları iç avluya bakacak şekilde dizayn edildiği için otelin avlusu direk tek parça mozaiği her kattan görebileceğiniz şekilde inşaa edilmiş. Müzede müzekart geçiyor, müze kartı olmayanlar için giriş ücreti 40 TL.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.