Dünyanın en büyüleyici doğa harikası yerler!
Dünyanın en büyüleyici doğa harikası yerler!
Dünyadaki en güzel manzaralar, eşi benzeri olmayan doğa harikaları ve ilginç özellikteki farklı noktalar, yıllar önce keşfedilip bozulmayan doğası ve mimari yapılarıyla insan ruhuna dokunmayı başarıyor. Bu muhteşem yerleri sizin için derledik.
Dünyadaki en güzel manzaralar, eşi benzeri olmayan doğa harikaları ve ilginç özellikteki farklı noktalar, yıllar önce keşfedilip bozulmayan doğası ve mimari yapılarıyla insan ruhuna dokunmayı başarıyor. Bu muhteşem yerleri sizin için derledik.
Yucatan Cenotes, Meksika
Yucatan Yarımadası yıllar önce yağan yağmur sularının toprak altına süzülmesiyle delinen, gözenekli kireçtaşı kayaçlardan oluşmuş. Zaman içinde oyukların genişlediği bölgelerde kireç taşlarının yüzeyi çökmüş, suları yeşil ve mavi renkteki derin doğal kuyular bu alanda ortaya çıkmış.
Uçan Gayzer / Nevada – Amerika
Amerika’nın Nevada Eyaletinde bulunan renkli gayzer eski bir göl yatağında jeotermal enerji kaynağı elde etmek isteyen bir çiftçinin delmesi sonucu oluşmuş bir doğa harikası…
Çiftçinin müdahalesi sonucu yerden çıkan minerallerin ve suların yükselmesiyle günümüzdeki bu muhteşem manzara oluşmuş. Gayzerin yeryüzüne çıkış noktasında bulunan traverten, birçok balık ve kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Moraine Gölü / Kanada
Moraine Gölü, Kanada’nın batısındaki Alberta eyaletindeki Banff Ulusal Parkı’nda, Ten Pack Vadisi’nde yer alan bir göl. En önemli özelliği buzullarla beslenen bir göl olmasıyla beraber biyoçeşitlilik konusunda oldukça zengin.
Buzul dağlarıyla çevrili, kapalı bir havzaya sahip olan bu göl bahar zamanı ziyaretçilerine oldukça güzel bir görsel şölen sunuyor. Gölün içinde kanolarla gezintiye çıkabilir, yeşilin ve mavinin harika uyumunun tadını çıkarabilirsiniz.
Moeraki Kıyıları / Yeni Zelanda
Otago ve Moeraki sahilleri arasındaki bu devasa kayaların çapları 50 metre, boyları da 4 metreyi geçebiliyor. Farklı renk ve tonlarda bulunan kayalar, bilim insanlarına göre 60 milyon yıl önce okyanusun dibinde mineral ve çamur karışımı sonucunda oluştuğunu söylüyor. Yıllar boyu devam eden erozyon ve suyun çekilmesi sonucu günümüzde sahilin ortasında bulunuyorlar.
Hveravellir Kaplıcaları / İzlanda
İzlanda’nın ortasında bulunan ‘Hveravellir’ veya ‘Kaplıca Alanları’ olarak adlandırılan jeotermal bir alan. Deniz seviyesinin 650 metre yükseğinde bulunan bir doğa rezervi olan kaplıcalar, İzlanda’nın incileri olarak biliniyorlar. Geniş dağlık arazilerde yapılan yürüyüşlerden sonra böyle bir manzarayla karşılaşmak ziyaretçiler için rahatlama imkânı sunuyor.
Cehennem Kapısı / Türkmenistan
Türkmenistan’ın Derveze bölgesinin yakınlarında, Karakum Çölü’nün ortasında bulunan 1967 yılında doğalgaz sondajının çökmesi sonucunda oluşan bir doğalgaz çukuru denebilir. Türkmen jeologlar doğal gaz araması sırasında yanlış taraftan uygulanan basınç sonucunda yanmaya başladığını söylüyor. 50 yıldır kesintisiz yanmaya devam eden devasa çukurun, alevleri yüzlerce metre uzaktan görülüp duyulabiliyor.
Kapadokya / Türkiye
Önceleri bölgede aktif olarak bulunan Erciyes ve Hasan Dağı’nın lavlarının püskürtmesi sonucu zamanla vadi yamaçlarından inen sel sularının rüzgârla birlikte tüflerden oluşan aşındırması sonucu oluşmuş.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.