Dünyada ve Türkiye’de en sık kullanılan soyadları

09.02.2020 - 17:29, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Dünyada ve Türkiye’de en sık kullanılan soyadları

Soyadları kişileri birbirinden ayırmak için kullanılıyor. Kayıtlara göre soyadları ilk kez nüfus sayımına yardımcı olması amacıyla M.Ö. 2582'de Çin'de kullanılmaya başlandı.

Soyadları çok uzun süredir dünyada kullanılıyor. İlk kez M.Ö 2582’de Çin’de kullanılmaya başlandı. Ardından ise dünya ülkelerine yavaş yavaş yayıldı. Soyadları ayrıca Orta Çağ boyunca Batı Avrupa’da nüfus arttıkça insaları birbirinden ayırmak için kullanıldı. Türkiye’de ise soyadı kanunu Cumhuriyet’in ilanından sonra yürürlüğe girdi. Soyadları kişileri birbirinden ayırmak için kullanılmaya başladı.   Pek çok kişi soyadlarının kişilerin mesleklerinden geldiğini düşünüyor. Bakalım Türkiye’de ve dünyada en çok hangi soyadları kullanılıyor. Soyadları dünyada çok uzun zamandan beri kullanılıyor. Ancak Türkiye’de Soyadı Kanunu 1935 yılında yürürlüğe girdi. Her Türk vatandaşına bir soyadı taşıma yükümlülüğü getiren Soyadı Kanunu, 2525 sayılı kanundur. İsviçre yasalarından alınarak düzenlenen kanun, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edildi, 2 Temmuz 1934 yılında Resmi Gazete’de yayımlandı ve 2 Ocak 1935’te yürürlüğe girdi.   Soyadları genellikle; meslekle ilgili, kişisel özellikle ilgili, baba ya da ata kökenli ad, hamiliği belirten isimler ve konum ya da yer temelli soyadları olarak ayrılıyor. Çin / “Wang” – 76 milyon Hindistan / “Devi” – 69 milyon Amerika / “Smith”- 3 milyon Avustralya / “Smith” – 212 bin Almanya / “Müller” Norveç / “Hansen” Finlandiya / “Korhonen” Rusya / “Ivanova” Mısır / “Mohamed” İspanya / “Garcia” Yunanistan / “Papadapulos” Türkiye / “Yılmaz” Nijerya / “İbrahim” Bulgaristan / “Ivanov” Fransa / Martin Polonya / Nowak
Soyadları kişileri birbirinden ayırmak için kullanılıyor. Kayıtlara göre soyadları ilk kez nüfus sayımına yardımcı olması amacıyla M.Ö. 2582'de Çin'de kullanılmaya başlandı.

Soyadları çok uzun süredir dünyada kullanılıyor. İlk kez M.Ö 2582’de Çin’de kullanılmaya başlandı. Ardından ise dünya ülkelerine yavaş yavaş yayıldı. Soyadları ayrıca Orta Çağ boyunca Batı Avrupa’da nüfus arttıkça insaları birbirinden ayırmak için kullanıldı. Türkiye’de ise soyadı kanunu Cumhuriyet’in ilanından sonra yürürlüğe girdi. Soyadları kişileri birbirinden ayırmak için kullanılmaya başladı.

 

Pek çok kişi soyadlarının kişilerin mesleklerinden geldiğini düşünüyor. Bakalım Türkiye’de ve dünyada en çok hangi soyadları kullanılıyor.


Soyadları dünyada çok uzun zamandan beri kullanılıyor. Ancak Türkiye’de Soyadı Kanunu 1935 yılında yürürlüğe girdi.


Her Türk vatandaşına bir soyadı taşıma yükümlülüğü getiren Soyadı Kanunu, 2525 sayılı kanundur. İsviçre yasalarından alınarak düzenlenen kanun, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edildi, 2 Temmuz 1934 yılında Resmi Gazete’de yayımlandı ve 2 Ocak 1935’te yürürlüğe girdi.

 

Soyadları genellikle; meslekle ilgili, kişisel özellikle ilgili, baba ya da ata kökenli ad, hamiliği belirten isimler ve konum ya da yer temelli soyadları olarak ayrılıyor.


Çin / “Wang” – 76 milyon
Hindistan / “Devi” – 69 milyon
Amerika / “Smith”- 3 milyon
Avustralya / “Smith” – 212 bin
Almanya / “Müller”
Norveç / “Hansen”
Finlandiya / “Korhonen”
Rusya / “Ivanova”
Mısır / “Mohamed”
İspanya / “Garcia”
Yunanistan / “Papadapulos”
Türkiye / “Yılmaz”
Nijerya / “İbrahim”
Bulgaristan / “Ivanov”
Fransa / Martin
Polonya / Nowak

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.