Çin’in longmen mağaraları Görülmeye değer!

Mekanlar 23.04.2020 - 10:56, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Çin’in longmen mağaraları Görülmeye değer!

Longmen Mağaraları insanın nefesini kesen ve en çok ziyaretçi yapılardan biri.

Longmen Mağaraları Çin’de bulunan en büyük heykel yapıları oluşturuyor. Budizm’i yansıtan heykellerin yapımı ise 400 yıl kadar sürüyor. İnsan elinden, üstelik de teknolojiden en uzak yıllarda böylesi muazzam bir eserin çıkması da bugün dünyanın dört bir köşesinden milyonlarca turistin burayı ziyaret etmesini sağlıyor.   Longmen Mağaraları Çin’de bulunan Luayong kentinin 12.5 km güneyinde yer alan Longmen Vadisi’nin iki tepesinin yamaçlarında yer alıyor. Bu iki tepenin arasından aynı zamanda Yihe Irmağı geçiyor. Bir kapıyı andıran bu iki tepenin uzaktan görünümü yüzünden öncelerde ismi “Yi Kapısı” olarak adlandırılmış olsa da Tang Hanedanı döneminden sonra “Ejderha Kapısı” anlamına gelen “Longmen” ismini almış bulunuyor.   Longmen Mağaraları en fazla ün kazanmış olan mağalara olsa da Çin için Moago Mağaraları, Yungang Mağarları da diğeer iki önemli hazineyi oluşturuyor. 5. yy’ın sonlarında Kuzey Wei Hanedanlığı sırasında yapımı başlayan Longmen Mağaraları’nı tamamlamak 400 yıl kadar sürmüştür.   Longmen Mağaraları 1 km boyunca uzanıyor. İçinde 1300 civarında mağara, neredeyse 2345 hücre, 3600 tablet, 50’den fazla pagoda ve 97 bin Buda heykeli bulunuyor. Bunların dışında, bu mağaralar içinde güzel sanatlar, el yazısı, giysi, müzik, süs eşyası, tıp, ilaç, inşaat ve ulaşımı konu alan kitaplarla birlikte birçok eşya da korunmuş olarak bulunuyor.   Fengxian Tapınağı, Longmen Mağaraları arasındaki en büyük mağaradır. Bu tapınak Tang Hanedanlığı’nın heykel sanatını tam anlamıyla yansıtmaktadır. İçinde bulunan Lushena heykeli 17 metre boyundadır ve gerçekten de dönemine ait olan en mükemmel eserler arasındadır. Gerçekçi görünümü ile nefes kesici bir etki bırakan Lushea Heykeli’ne “Doğu’nun Mona Lisa’sı” adı takılmıştır.   Guyang Mağarası, Longmen Mağaraları içinde ilk oyulan olması ile diğerlerinden ayrılır. Bu sebeple de diğer mağaralara göre daha zengin bir içeriğe sahiptir. Kuzey Wei Hanedanlığı’na ait olan ve “20 Longmen Eseri” olarak adlandırılan tabletlerin birçoğu bu mağarada bulunuyor. Buda heykellerinin de çoğunun yer aldığı mağarada, heykelleri kimin, hangi amaçla yapmış olduğuna dair tutulmuş kayıtlar da bulunuyor.   Longmen Mağaraları eşsiz bir örnek olarak sahip olduğu değer sayesinde 2000 yılında Dünya Mirası Listesi’ne girmiş bulunuyor. Kuzey Wei Hanedanlığı’nın en yüksek seviyede bulunan ve Budizmi konu alan heykel sanatının nefes kesici örnekleri bugün bile birçok tarih ve sanatçının ilgi odağı halinde bulunuyor.   KAYNAK: http://www.filmlegez.com  
Longmen Mağaraları insanın nefesini kesen ve en çok ziyaretçi yapılardan biri.

Longmen Mağaraları Çin’de bulunan en büyük heykel yapıları oluşturuyor. Budizm’i yansıtan heykellerin yapımı ise 400 yıl kadar sürüyor. İnsan elinden, üstelik de teknolojiden en uzak yıllarda böylesi muazzam bir eserin çıkması da bugün dünyanın dört bir köşesinden milyonlarca turistin burayı ziyaret etmesini sağlıyor.

 

Longmen Mağaraları Çin’de bulunan Luayong kentinin 12.5 km güneyinde yer alan Longmen Vadisi’nin iki tepesinin yamaçlarında yer alıyor. Bu iki tepenin arasından aynı zamanda Yihe Irmağı geçiyor. Bir kapıyı andıran bu iki tepenin uzaktan görünümü yüzünden öncelerde ismi “Yi Kapısı” olarak adlandırılmış olsa da Tang Hanedanı döneminden sonra “Ejderha Kapısı” anlamına gelen “Longmen” ismini almış bulunuyor.

 

Longmen Mağaraları en fazla ün kazanmış olan mağalara olsa da Çin için Moago Mağaraları, Yungang Mağarları da diğeer iki önemli hazineyi oluşturuyor. 5. yy’ın sonlarında Kuzey Wei Hanedanlığı sırasında yapımı başlayan Longmen Mağaraları’nı tamamlamak 400 yıl kadar sürmüştür.

 

Longmen Mağaraları 1 km boyunca uzanıyor. İçinde 1300 civarında mağara, neredeyse 2345 hücre, 3600 tablet, 50’den fazla pagoda ve 97 bin Buda heykeli bulunuyor. Bunların dışında, bu mağaralar içinde güzel sanatlar, el yazısı, giysi, müzik, süs eşyası, tıp, ilaç, inşaat ve ulaşımı konu alan kitaplarla birlikte birçok eşya da korunmuş olarak bulunuyor.

 

Fengxian Tapınağı, Longmen Mağaraları arasındaki en büyük mağaradır. Bu tapınak Tang Hanedanlığı’nın heykel sanatını tam anlamıyla yansıtmaktadır. İçinde bulunan Lushena heykeli 17 metre boyundadır ve gerçekten de dönemine ait olan en mükemmel eserler arasındadır. Gerçekçi görünümü ile nefes kesici bir etki bırakan Lushea Heykeli’ne “Doğu’nun Mona Lisa’sı” adı takılmıştır.

 

Guyang Mağarası, Longmen Mağaraları içinde ilk oyulan olması ile diğerlerinden ayrılır. Bu sebeple de diğer mağaralara göre daha zengin bir içeriğe sahiptir. Kuzey Wei Hanedanlığı’na ait olan ve “20 Longmen Eseri” olarak adlandırılan tabletlerin birçoğu bu mağarada bulunuyor. Buda heykellerinin de çoğunun yer aldığı mağarada, heykelleri kimin, hangi amaçla yapmış olduğuna dair tutulmuş kayıtlar da bulunuyor.

 

Longmen Mağaraları eşsiz bir örnek olarak sahip olduğu değer sayesinde 2000 yılında Dünya Mirası Listesi’ne girmiş bulunuyor. Kuzey Wei Hanedanlığı’nın en yüksek seviyede bulunan ve Budizmi konu alan heykel sanatının nefes kesici örnekleri bugün bile birçok tarih ve sanatçının ilgi odağı halinde bulunuyor.

 

KAYNAK: http://www.filmlegez.com  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.