Çikolata hakkında sıra dışı bilgi!

03.01.2021 - 17:28, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:35
 

Çikolata hakkında sıra dışı bilgi!

Çikolata aşıkları buraya! Çikolata hakkında daha önce hiç duymadığınız birbirinden ilginç bilgileri araştırdık ve derledik. İşte her çikolata aşığının bilmesi gereken bilgiler...

Çikolata, aslında bir çeşit “sebze”dir Bitter ve sütlü çikolata, kakao çekirdeğinden üretilir. Kakao çekirdekleri ise Malvaceae familyasından Theobroma cacao ağacında yetişir. Malvaceae ailesine mensup olan diğer bitkiler arasında bamya ve pamuk da var! Anlayacağınız kakao, aslında bir çeşit “sebze”! Beyaz çikolata, aslında çikolata değildir Çünkü içerisinde kakao parçaları ya da çikolata likörü yoktur. Yani beyaz çikolata için tam anlamıyla bir çikolata türü dememiz mümkün değil.  Sıcak çikolata, üretilen ilk çikolata ürünüdür Kakao, ilk olarak Meksika topraklarında kullanılıyordu. Aztek kültüründe sık sık karşılaştığımız bu besin, düğün gibi özel etkinliklerde geleneksel bir şekilde hazırlanıp içiliyordu.  Marie Antoinette de sıcak çikolatayı çok severdi Ekmek yoksa pasta yesinler sözüyle tanıdımız eski Fransız kraliçesi Marie Antoinette, sıcak çikolatayı oldukça seviyordu. Bu nedenle Versailles Sarayı’ndan sık sık sıcak çikolata servis ediliyordu. O zamanlar sıcak çikolatanın sevilmesinin tek sebebi tadı değildi, aynı zamanda insanlar bu içeceğin bir çeşit afrodizyak olduğuna inanıyordu. Kakao, bir zamanlar para birimi olarak kullanılıyordu Aztekler için kakao çekirdekleri çok önemliydi. Bu nedenle bu çekirdekleri bir süre boyunca para birimi olarak kullandılar. Katı çikolata, iki İngiliz pastacı tarafından üretildi Katı çikolata, 1847 yılında The Fry and Sons adından bir mağaza tarafından üretildi. Katı çikolatayı üretmek için kakao yağı, şeker ve çikolata likörünü karıştırdılar. Napolyon, çikolatayı çok severdi Çikolata hakkında pek çok ilginç bilgi bulunur. Bunlardan biri de Napolyon’un çikolataya çok düşkün olduğu! Ünlü Fransız komutan Napolyon, şarap ve çikolataya bayılırdı. Yoğun askeri eğitimlerde bile hem kendisine hem de diğer askerlere çikolata sağlanmasını isterdi. Ünlü Baker’s Chocolate markası, sanılanın aksine yalnızca pastacılar için çikolata üretmiyor Baker’s Chocolate, adını kurucusunun soyadınan alıyor. Yani pastacılar için özel olarak üretilmiş bir çikolata değil! Dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.  Hershey’s markasının kurucusu Milton Hershey, gerçekten de bir şekerleme kralıydı! Dünyanın en bilinen çikolata markalarından Hershey’s’in kurucusu Milton Hershey, gerçekten de bir şekerleme kralıydı. Çikolata üretmeye başlamadan önce de bir karamel markasının sahibiydi. Sütlü çikolata, ilk olarak İsviçre’de üretildi Sütlü çikolata, ilk olarak İsviçreli Daniel Peter tarafından üretildi. Kendisi bu tarif için yaklaşık 8 yıl uğraştı. İşin sonunda yoğunlaştırılmış şekerli sütün kilit malzeme olduğuna karar verdi. Çikolata üretimi, sandığınızdan çok daha zordur Çikolata üretimi, sandığınız kadar kolay değil! Yani kakao çekirdekleri büyülü bir şekilde çikolataya dönüşmüyor.  İlk çikolata barı, İngiltere’de üretildi İlk çikolata barı, 1842 yılında Cadbury markası tarafından üretildi. Kendileri günümüzde hala çikolata üretmeye devam ediyorlar. En ünlü çikolataları ise Paskalya Bayramı temalı yumurta çikolataları! Afrika, günümüzden en çok kakao üretimi yapan kıtadır Kakaonun ana vatanı Amazon toprakları olsa da günümüzde en çok kakao üretimini yapan kıta Afrika. Fildişi Sahili ise en çok üretimi yapan ülke. Ülkenin tüm dünyadaki kakaonun 30’unu karşıladığını söyleyelim! Kakao ağaçları, neredeyse 200 yıl yaşayabiliyor Kulağa oldukça uzun bir zaman dilimi gibi gelse de bu ağaçlar, yalnızca 25 yıl işlenebilir kakao çekirdeği veriyorlar. Aslında iki çeşit kakao vardır Günümüzde pek çok çikolata, üretimi kolay forastero çekirdeklerinden hazırlanır. Crillo çekirdekleri yetiştirmesi daha zordur ancak çikolataya bambaşka bir lezzet katar! Çikolatanın kendine özgü bir erime noktası vardır Çikolata hakkında başka bir bilgiyle listemizi sonlandıralım. Çikolata; 33.8 derecede eriyen, yenebilir tek maddedir. Bu erime noktası, insan vücut sıcaklığına oldukça yakındır. Dolayısıyla çikolatayı elimizle tutarsak erir ve elimize bulaşır!   
Çikolata aşıkları buraya! Çikolata hakkında daha önce hiç duymadığınız birbirinden ilginç bilgileri araştırdık ve derledik. İşte her çikolata aşığının bilmesi gereken bilgiler...

Çikolata, aslında bir çeşit “sebze”dir


Bitter ve sütlü çikolata, kakao çekirdeğinden üretilir. Kakao çekirdekleri ise Malvaceae familyasından Theobroma cacao ağacında yetişir. Malvaceae ailesine mensup olan diğer bitkiler arasında bamya ve pamuk da var! Anlayacağınız kakao, aslında bir çeşit “sebze”!


Beyaz çikolata, aslında çikolata değildir


Çünkü içerisinde kakao parçaları ya da çikolata likörü yoktur. Yani beyaz çikolata için tam anlamıyla bir çikolata türü dememiz mümkün değil. 


Sıcak çikolata, üretilen ilk çikolata ürünüdür


Kakao, ilk olarak Meksika topraklarında kullanılıyordu. Aztek kültüründe sık sık karşılaştığımız bu besin, düğün gibi özel etkinliklerde geleneksel bir şekilde hazırlanıp içiliyordu. 


Marie Antoinette de sıcak çikolatayı çok severdi


Ekmek yoksa pasta yesinler sözüyle tanıdımız eski Fransız kraliçesi Marie Antoinette, sıcak çikolatayı oldukça seviyordu. Bu nedenle Versailles Sarayı’ndan sık sık sıcak çikolata servis ediliyordu. O zamanlar sıcak çikolatanın sevilmesinin tek sebebi tadı değildi, aynı zamanda insanlar bu içeceğin bir çeşit afrodizyak olduğuna inanıyordu.


Kakao, bir zamanlar para birimi olarak kullanılıyordu


Aztekler için kakao çekirdekleri çok önemliydi. Bu nedenle bu çekirdekleri bir süre boyunca para birimi olarak kullandılar.


Katı çikolata, iki İngiliz pastacı tarafından üretildi


Katı çikolata, 1847 yılında The Fry and Sons adından bir mağaza tarafından üretildi. Katı çikolatayı üretmek için kakao yağı, şeker ve çikolata likörünü karıştırdılar.


Napolyon, çikolatayı çok severdi


Çikolata hakkında pek çok ilginç bilgi bulunur. Bunlardan biri de Napolyon’un çikolataya çok düşkün olduğu! Ünlü Fransız komutan Napolyon, şarap ve çikolataya bayılırdı. Yoğun askeri eğitimlerde bile hem kendisine hem de diğer askerlere çikolata sağlanmasını isterdi.
Ünlü Baker’s Chocolate markası, sanılanın aksine yalnızca pastacılar için çikolata üretmiyor


Baker’s Chocolate, adını kurucusunun soyadınan alıyor. Yani pastacılar için özel olarak üretilmiş bir çikolata değil! Dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. 


Hershey’s markasının kurucusu Milton Hershey, gerçekten de bir şekerleme kralıydı!


Dünyanın en bilinen çikolata markalarından Hershey’s’in kurucusu Milton Hershey, gerçekten de bir şekerleme kralıydı. Çikolata üretmeye başlamadan önce de bir karamel markasının sahibiydi.


Sütlü çikolata, ilk olarak İsviçre’de üretildi


Sütlü çikolata, ilk olarak İsviçreli Daniel Peter tarafından üretildi. Kendisi bu tarif için yaklaşık 8 yıl uğraştı. İşin sonunda yoğunlaştırılmış şekerli sütün kilit malzeme olduğuna karar verdi.


Çikolata üretimi, sandığınızdan çok daha zordur


Çikolata üretimi, sandığınız kadar kolay değil! Yani kakao çekirdekleri büyülü bir şekilde çikolataya dönüşmüyor. 


İlk çikolata barı, İngiltere’de üretildi


İlk çikolata barı, 1842 yılında Cadbury markası tarafından üretildi. Kendileri günümüzde hala çikolata üretmeye devam ediyorlar. En ünlü çikolataları ise Paskalya Bayramı temalı yumurta çikolataları!


Afrika, günümüzden en çok kakao üretimi yapan kıtadır


Kakaonun ana vatanı Amazon toprakları olsa da günümüzde en çok kakao üretimini yapan kıta Afrika. Fildişi Sahili ise en çok üretimi yapan ülke. Ülkenin tüm dünyadaki kakaonun 30’unu karşıladığını söyleyelim!


Kakao ağaçları, neredeyse 200 yıl yaşayabiliyor


Kulağa oldukça uzun bir zaman dilimi gibi gelse de bu ağaçlar, yalnızca 25 yıl işlenebilir kakao çekirdeği veriyorlar.


Aslında iki çeşit kakao vardır


Günümüzde pek çok çikolata, üretimi kolay forastero çekirdeklerinden hazırlanır. Crillo çekirdekleri yetiştirmesi daha zordur ancak çikolataya bambaşka bir lezzet katar!


Çikolatanın kendine özgü bir erime noktası vardır


Çikolata hakkında başka bir bilgiyle listemizi sonlandıralım. Çikolata; 33.8 derecede eriyen, yenebilir tek maddedir. Bu erime noktası, insan vücut sıcaklığına oldukça yakındır. Dolayısıyla çikolatayı elimizle tutarsak erir ve elimize bulaşır! 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.