Cam Şişeler Kullanılarak Köprü Yapılıyor!

Mekanlar 04.11.2020 - 17:56, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:35
 

Cam Şişeler Kullanılarak Köprü Yapılıyor!

Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyinde bulunan rüyalar ülkesi Kanada, pek çok uygulamasıyla dünyaya örnek oluyor.

Kanada, medeni bir ülke olmasıyla ünlü. İnsan haklarına saygı duyulan, insanların özgür olduğu, suç oranının düşük, refah düzeyininse yüksek olduğu bu ülke tam anlamıyla “rüyalar ülkesi.” Ülkede çevreci çalışmalara da büyük önem veriliyor. Mümkün olduğunca birçok şey geri dönüştürülüyor ve yeniden kullanılıyor. Bu kez ise Montreal’de Nun’s Island’da geri dönüştülmüş cam şişelerden köprü yapılıyor. Detaylara birlikte bakalım. Cam şişeler Kanada’da sıklıkla kullanılıyor, çoğu zaman da geri dönüştürülüyor. Ancak ilk kez cam şişeler geri dönüştürülerek köprü yapımı için kullanılacak. Cam şişeler geri dönüştürülebilen ürünler. Nitekim günlük hayatta sık sık kullandığımız fakat geri dönüştürelemeyen ürünler de bulunuyor. Kanada bu konuda son derece bilinçli bir ülke. Aslında ülkede cam şişeler 2011 yılından beri dönüştürülüp toz haline getiriliyor ve çimentoyla karıştırılarak kaldırımlarda kullanılıyor.Ancak cam şişeler bir köprünün yapımında ilk kez kullanılacak. Montreal’de yer alan Nun’s Island’da yapılacak olan köprü için 70 bin cam şişe geri dönüştürüldü. Köprü yapımında, kaldırımlara benzer şekilde, güçlü bir yapı elde etmek için camlar toz haline getirilecek ve çimento ile karıştırılacak. Bu tür bir yapı fikri ilk kez, projenin baş tasarımcısı ve mühendisi Étienne Cantin Bellemare’nin ‘Yeni Ultra Yüksek Performanslı Cam Betonu’ araştırmasıyla başladı. Araştırmadan üç yıl sonra ise bu çalışma bir köprüde uygulanacak. Köprünün yaklaşık yüzde 10’u geri dönüştürülmüş camdan yapılacak. Bu uygulama ise yalnızca çevre için faydalı olmakla kalmıyor, şişelerin kullanılaması aynı zamanda köprüyü de güçlendiriyor  
Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyinde bulunan rüyalar ülkesi Kanada, pek çok uygulamasıyla dünyaya örnek oluyor.

Kanada, medeni bir ülke olmasıyla ünlü. İnsan haklarına saygı duyulan, insanların özgür olduğu, suç oranının düşük, refah düzeyininse yüksek olduğu bu ülke tam anlamıyla “rüyalar ülkesi.” Ülkede çevreci çalışmalara da büyük önem veriliyor. Mümkün olduğunca birçok şey geri dönüştürülüyor ve yeniden kullanılıyor. Bu kez ise Montreal’de Nun’s Island’da geri dönüştülmüş cam şişelerden köprü yapılıyor. Detaylara birlikte bakalım.


Cam şişeler Kanada’da sıklıkla kullanılıyor, çoğu zaman da geri dönüştürülüyor. Ancak ilk kez cam şişeler geri dönüştürülerek köprü yapımı için kullanılacak. Cam şişeler geri dönüştürülebilen ürünler. Nitekim günlük hayatta sık sık kullandığımız fakat geri dönüştürelemeyen ürünler de bulunuyor. Kanada bu konuda son derece bilinçli bir ülke. Aslında ülkede cam şişeler 2011 yılından beri dönüştürülüp toz haline getiriliyor ve çimentoyla karıştırılarak kaldırımlarda kullanılıyor.Ancak cam şişeler bir köprünün yapımında ilk kez kullanılacak. Montreal’de yer alan Nun’s Island’da yapılacak olan köprü için 70 bin cam şişe geri dönüştürüldü. Köprü yapımında, kaldırımlara benzer şekilde, güçlü bir yapı elde etmek için camlar toz haline getirilecek ve çimento ile karıştırılacak.


Bu tür bir yapı fikri ilk kez, projenin baş tasarımcısı ve mühendisi Étienne Cantin Bellemare’nin ‘Yeni Ultra Yüksek Performanslı Cam Betonu’ araştırmasıyla başladı. Araştırmadan üç yıl sonra ise bu çalışma bir köprüde uygulanacak. Köprünün yaklaşık yüzde 10’u geri dönüştürülmüş camdan yapılacak. Bu uygulama ise yalnızca çevre için faydalı olmakla kalmıyor, şişelerin kullanılaması aynı zamanda köprüyü de güçlendiriyor

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.