Çabukel, Kahramanmaraş bacasız sanayinin önemli bir kenti olabilir!

POLİTİKA 18.06.2022 - 23:58, Güncelleme: 18.06.2022 - 23:58
 

Çabukel, Kahramanmaraş bacasız sanayinin önemli bir kenti olabilir!

İyi parti Kahramanmaraş il başkanı av. Ahmet Çabukel, Dulkadiroğlu bölgesindeki Germenica mozaikleri kazı alanlarında konuştu.

Çabukel, “Uzun bir süre önce şehrimizin tarihini geç Roma dönemine kadar götüren mozaik kalıntıları bulunmuştur. İki bin on yedi yılında küçük bir bölümü incelenmeye açılmış, şehrimizin tanıtımına katkı sunmuştur.  Ancak sit alanı olarak ilan edilen bu bölgede üç-üç bin beş yüz civarında evin istimlak edilmesi gerekirken kırk hane istimlak edilmiş.  Bu evler de çok düşük fiyatlandırılmış olup vatandaşımız mağdur edilmiştir.” Dedi. İşte Ahmet Çabukel’in o açıklaması: “Bugüne kadar, bu bölgeye harcanan bütçe yedi buçuk milyon liradır.  Oysa EXPO alanına yılda elli dokuz milyon lira harcamıştır. Urfa'daki mozaikler şehre üç milyon kişinin gelmesine vesile olmuştur. Eğer akılcı yatırımlarla Germenica Antik Kentinin tamamının Yeryüzüne çıkması mümkün olsaydı, Kahramanmaraş bacasız sanayinin önemli bir kenti olabilir. Germenica antik kenti M.S: 4.yy  arasında var olmuş. Burada  villalar ,hamamlar ,kiliseler ,resmi kurumlar var . Burası bir şehir ve şehirde kanalizasyon ,su altyapısı ve birçok şehirle ilgili unsurlar var . Buranın toplamı yüz kırk  hektar.  Bir ve üçüncü  derece sit alanı. Fakat yüz kırk  hektar iki bin dokuz  yılında birinci  ve üçüncü arkeolojik alan ilan edildi ve sadece kırk altı  tane taşınmaz kamulaştırılabilirdi ,toplamda üç bin  metrekare alan, kamulaştırma yapılamıyor. Kamulaştırma  yapılırsa daha fazlası kazanılacaktır. Toplam sekiz yüz  metre kare mozaik ortaya çıkartıldı ve üç noktadan  birisi bulunduğumuz yer diğer ikisi daha ileride. Bunlar birbirlerine de yakın yerler. Burası iki bin on yedi yılında ziyarete açıldı ama şu anda gördüğünüz üzere kapalı, neden kapatıldığını bilmiyoruz. Buralar ziyarete açıldığı takdirde öyle zannediyorum ki turist çekecek.”
İyi parti Kahramanmaraş il başkanı av. Ahmet Çabukel, Dulkadiroğlu bölgesindeki Germenica mozaikleri kazı alanlarında konuştu.

Çabukel, “Uzun bir süre önce şehrimizin tarihini geç Roma dönemine kadar götüren mozaik kalıntıları bulunmuştur. İki bin on yedi yılında küçük bir bölümü incelenmeye açılmış, şehrimizin tanıtımına katkı sunmuştur.  Ancak sit alanı olarak ilan edilen bu bölgede üç-üç bin beş yüz civarında evin istimlak edilmesi gerekirken kırk hane istimlak edilmiş.  Bu evler de çok düşük fiyatlandırılmış olup vatandaşımız mağdur edilmiştir.” Dedi.

İşte Ahmet Çabukel’in o açıklaması:

“Bugüne kadar, bu bölgeye harcanan bütçe yedi buçuk milyon liradır.  Oysa EXPO alanına yılda elli dokuz milyon lira harcamıştır. Urfa'daki mozaikler şehre üç milyon kişinin gelmesine vesile olmuştur. Eğer akılcı yatırımlarla Germenica Antik Kentinin tamamının Yeryüzüne çıkması mümkün olsaydı, Kahramanmaraş bacasız sanayinin önemli bir kenti olabilir. Germenica antik kenti M.S: 4.yy  arasında var olmuş. Burada  villalar ,hamamlar ,kiliseler ,resmi kurumlar var . Burası bir şehir ve şehirde kanalizasyon ,su altyapısı ve birçok şehirle ilgili unsurlar var . Buranın toplamı yüz kırk  hektar.  Bir ve üçüncü  derece sit alanı.

Fakat yüz kırk  hektar iki bin dokuz  yılında birinci  ve üçüncü arkeolojik alan ilan edildi ve sadece kırk altı  tane taşınmaz kamulaştırılabilirdi ,toplamda üç bin  metrekare alan, kamulaştırma yapılamıyor. Kamulaştırma  yapılırsa daha fazlası kazanılacaktır. Toplam sekiz yüz  metre kare mozaik ortaya çıkartıldı ve üç noktadan  birisi bulunduğumuz yer diğer ikisi daha ileride. Bunlar birbirlerine de yakın yerler. Burası iki bin on yedi yılında ziyarete açıldı ama şu anda gördüğünüz üzere kapalı, neden kapatıldığını bilmiyoruz. Buralar ziyarete açıldığı takdirde öyle zannediyorum ki turist çekecek.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.