Bu bölgede 6 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor mu?

GÜNDEM 24.03.2023 - 10:23, Güncelleme: 24.03.2023 - 10:23
 

Bu bölgede 6 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor mu?

ABD'li deprem uzmanı Doç. Dr. Judith Hubbard, 4 ay içinde artçı depremlerin sakinleyeceğini söyledi.

Hubbard, “Yaklaşık 4 ay içinde, her ay bir M4+ etkinliğine düşmesi gerekirdi. M5 olayları hala mümkün ancak daha az olası. Bu noktada M6 olayları olası değildir.”dedi İşte ABD'li deprem uzmanı Doç. Dr. Judith Hubbard’ın sosyal medya hesabındaki o paylaşımları:  “6 Şubat Türkiye-Suriye kırılmasının doğu ucunda (Malatya civarında) özellikle yaygın bir artçı şok bölgesi var.  Çünkü bu bölge bir değil iki kırığın ucunu içeriyor: Mw7.8 (KB-GD yönlü) ve tetiklenen Mw7.5 (Doğu yönlü). Neyse ki, etkilenen diğer bölgelerde olduğu gibi, artçı sarsıntılar azalmaya başlıyor. Hala periyodik M4+ etkinlikleri var, ancak daha az yaygın hale geliyorlar. Belki de ana şokları takip eden haftada günde 10'dan farklı olarak haftada 1. Yaklaşık 4 ay içinde, her ay bir M4+ etkinliğine düşmesi gerekirdi. M5 olayları hala mümkün ancak daha az olası. Bu noktada M6 olayları olası değildir. İki deprem birlikte hareket ederek buranın doğusundaki Doğu Anadolu Fayı üzerindeki stresi artırdı. Endişelenmeli miyiz? Belki çok endişeli değil. M7.8'in E kenarı, 2020 M6.7 Elazığ depreminin B kenarı ile eşleşiyor ve bunun doğusunda fay, sürünerek (her yıl biraz kayarak) stresi serbest bırakıyor. Yani fayın bu kısımları şimdiden bir miktar stres salmış durumda. Ancak doğudaki bu fay üzerinde çok fazla atım olmadığı görülmektedir. M7.5, 8 m'ye kadar kayma üretse de, bunun çoğu batıdaydı. Yani belki de bu doğu kısım, kabuk gerilimi değişimi açısından o kadar önemli değildir. Her halükarda, Doğu Anadolu Fayı'ndaki (Mw7.8'deki) kayma, paralel oldukları ve benzer tektonik hareketleri barındırdıkları için kuzey fayı üzerindeki baskıyı da biraz azaltmış olmalıdır. Bu haritada, doğu ucundan sonra mavi ("düşük stres") bir bölge var.”  
ABD'li deprem uzmanı Doç. Dr. Judith Hubbard, 4 ay içinde artçı depremlerin sakinleyeceğini söyledi.

Hubbard, “Yaklaşık 4 ay içinde, her ay bir M4+ etkinliğine düşmesi gerekirdi. M5 olayları hala mümkün ancak daha az olası. Bu noktada M6 olayları olası değildir.”dedi

İşte ABD'li deprem uzmanı Doç. Dr. Judith Hubbard’ın sosyal medya hesabındaki o paylaşımları: 

“6 Şubat Türkiye-Suriye kırılmasının doğu ucunda (Malatya civarında) özellikle yaygın bir artçı şok bölgesi var.  Çünkü bu bölge bir değil iki kırığın ucunu içeriyor: Mw7.8 (KB-GD yönlü) ve tetiklenen Mw7.5 (Doğu yönlü). Neyse ki, etkilenen diğer bölgelerde olduğu gibi, artçı sarsıntılar azalmaya başlıyor.

Hala periyodik M4+ etkinlikleri var, ancak daha az yaygın hale geliyorlar. Belki de ana şokları takip eden haftada günde 10'dan farklı olarak haftada 1. Yaklaşık 4 ay içinde, her ay bir M4+ etkinliğine düşmesi gerekirdi. M5 olayları hala mümkün ancak daha az olası.

Bu noktada M6 olayları olası değildir. İki deprem birlikte hareket ederek buranın doğusundaki Doğu Anadolu Fayı üzerindeki stresi artırdı. Endişelenmeli miyiz? Belki çok endişeli değil. M7.8'in E kenarı, 2020 M6.7 Elazığ depreminin B kenarı ile eşleşiyor ve bunun doğusunda fay, sürünerek (her yıl biraz kayarak) stresi serbest bırakıyor. Yani fayın bu kısımları şimdiden bir miktar stres salmış durumda. Ancak doğudaki bu fay üzerinde çok fazla atım olmadığı görülmektedir.

M7.5, 8 m'ye kadar kayma üretse de, bunun çoğu batıdaydı. Yani belki de bu doğu kısım, kabuk gerilimi değişimi açısından o kadar önemli değildir. Her halükarda, Doğu Anadolu Fayı'ndaki (Mw7.8'deki) kayma, paralel oldukları ve benzer tektonik hareketleri barındırdıkları için kuzey fayı üzerindeki baskıyı da biraz azaltmış olmalıdır. Bu haritada, doğu ucundan sonra mavi ("düşük stres") bir bölge var.”

 

K.Maraş HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.