Bu adada herkes 100 yıldan fazla yaşıyor!

Mekanlar 23.09.2020 - 13:37, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:35
 

Bu adada herkes 100 yıldan fazla yaşıyor!

İtalya'nın ikinci büyük adası Sardinya, dünyada yüz yaşını aşan insanların en çok yaşadığı yer olarak biliniyor. "Mavi Hat" olarak anılan bu bölge, uzun yaşamın sırrını aydınlatacak cevaplar barındırıyor olabilir. İşte İtalya'nın cennet adasıyla ilgili merakları giderecek birkaç bilgi.

Sardinya, İtalya'nın en önemli adalarından biri. Burası aynı zamanda Akdeniz'in de en büyük ikinci adası konumunda. Doğal güzelliği ve köklü tarihi ile turistler tarafından cazibe merkezi haline gelen adanın bir özelliği var ki bilim insanlarını bile peşine düşürecek cinsten. Bu tarihi ada dünyada 100 yaşını geçen insanların en çok yaşadığı yer olarak da biliniyor. Adanın özellikle deniz kıyısındaki küçük kasabaları uzun yaşayan insanlarıyla biliniyor."Mavi Hat" olarak anılan Sardinya'nın bu özelliği bilim insanlarının da ilgisini çekmiş durumda.   Bölgeye çok sayıda araştırmacı uzun yaşamın sırrını çözmek için geliyor. Sardinya adasında bulunan Arzana kasabası yüz yaşını geçmiş insanların en çok yaşadığı yerlerin başında geliyor. Bu küçük kasaba kendi halinde bir yerleşim yeri. Bilim insanı David Robson, adanın bu bölgesinde uzun yaşamın sırları üzerine çalışmalar yürütüyor. Robson'un amacı bu sır perdesini aralamak.Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya'da ölüm oranları da çok yüksek seviyede gerçekleşti. Bunun bir nedeni de yaşlı nüfusun oransal olarak yüksek olmasıydı.Ülkenin başta kuzeydeki Lombardia bölgesi olmak üzere ana kara ve Sicilya ile Sardinya gibi büyük adalarında da onlarca insan koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybetti. Araştırmalar Sardinya adasında yüz yaşını geçmiş insan sayısının bu denli yüksek olmasını bölgenin izole kalmayı başarabilmesine bağlıyor. Bu izolasyon son dönemde gündem de olan corona virüs salgınıyla ilgili değil elbette. Daha geniş manada ve çok uzun yıllara yayılan bir izolasyon. İzolasyon, bölge halkının genetik kodlarında diğer bölgelere göre farklılık oluşması ve ayrışmayı da beraberinde getirdi.Ancak bölgesel izolasyon bu uzun yaşamın sırrını açıklamaya tek başına yeterli bir veri değil. Zira dünya üzerinde binlerce ada bulunuyor. Üstelik pek çoğunda ortalama yaşam süresi Sardinya'nın yarısı kadar. Robson'un araştırmasına göre bu noktada devreye kültürel faktörler ve yaşam alışkanlıkları da giriyor.   Buradaki en büyük pay kuşkusuz beslenme biçimiyle alakalı. Yapılan araştırmalar dünya genelinin aksine Sardinya'da sadece kadınların değil erkeklerin de uzun ömür sürdüğünü gösteriyor. Bunda kuşkusuz herkesin harfiyen uyguladığı Akdeniz tipi beslenme önemli bir etken. Üstelik bu coğrafya, ortalama ömrün 40-50 sene olduğu 17.-18. yüzyılda bile 100 yaşın üzerinde insanlara ev sahipliği yapıyordu.  
İtalya'nın ikinci büyük adası Sardinya, dünyada yüz yaşını aşan insanların en çok yaşadığı yer olarak biliniyor. "Mavi Hat" olarak anılan bu bölge, uzun yaşamın sırrını aydınlatacak cevaplar barındırıyor olabilir. İşte İtalya'nın cennet adasıyla ilgili merakları giderecek birkaç bilgi.

Sardinya, İtalya'nın en önemli adalarından biri. Burası aynı zamanda Akdeniz'in de en büyük ikinci adası konumunda. Doğal güzelliği ve köklü tarihi ile turistler tarafından cazibe merkezi haline gelen adanın bir özelliği var ki bilim insanlarını bile peşine düşürecek cinsten. Bu tarihi ada dünyada 100 yaşını geçen insanların en çok yaşadığı yer olarak da biliniyor. Adanın özellikle deniz kıyısındaki küçük kasabaları uzun yaşayan insanlarıyla biliniyor."Mavi Hat" olarak anılan Sardinya'nın bu özelliği bilim insanlarının da ilgisini çekmiş durumda.

 

Bölgeye çok sayıda araştırmacı uzun yaşamın sırrını çözmek için geliyor. Sardinya adasında bulunan Arzana kasabası yüz yaşını geçmiş insanların en çok yaşadığı yerlerin başında geliyor. Bu küçük kasaba kendi halinde bir yerleşim yeri. Bilim insanı David Robson, adanın bu bölgesinde uzun yaşamın sırları üzerine çalışmalar yürütüyor. Robson'un amacı bu sır perdesini aralamak.Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya'da ölüm oranları da çok yüksek seviyede gerçekleşti. Bunun bir nedeni de yaşlı nüfusun oransal olarak yüksek olmasıydı.Ülkenin başta kuzeydeki Lombardia bölgesi olmak üzere ana kara ve Sicilya ile Sardinya gibi büyük adalarında da onlarca insan koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybetti.


Araştırmalar Sardinya adasında yüz yaşını geçmiş insan sayısının bu denli yüksek olmasını bölgenin izole kalmayı başarabilmesine bağlıyor. Bu izolasyon son dönemde gündem de olan corona virüs salgınıyla ilgili değil elbette. Daha geniş manada ve çok uzun yıllara yayılan bir izolasyon. İzolasyon, bölge halkının genetik kodlarında diğer bölgelere göre farklılık oluşması ve ayrışmayı da beraberinde getirdi.Ancak bölgesel izolasyon bu uzun yaşamın sırrını açıklamaya tek başına yeterli bir veri değil. Zira dünya üzerinde binlerce ada bulunuyor. Üstelik pek çoğunda ortalama yaşam süresi Sardinya'nın yarısı kadar. Robson'un araştırmasına göre bu noktada devreye kültürel faktörler ve yaşam alışkanlıkları da giriyor.

 

Buradaki en büyük pay kuşkusuz beslenme biçimiyle alakalı. Yapılan araştırmalar dünya genelinin aksine Sardinya'da sadece kadınların değil erkeklerin de uzun ömür sürdüğünü gösteriyor. Bunda kuşkusuz herkesin harfiyen uyguladığı Akdeniz tipi beslenme önemli bir etken. Üstelik bu coğrafya, ortalama ömrün 40-50 sene olduğu 17.-18. yüzyılda bile 100 yaşın üzerinde insanlara ev sahipliği yapıyordu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.