Şeker hastalığı dünya genelinde giderek artan bir sağlık sorunudur ve çözümün temelinde de beslenme ve egzersizin yer aldığı yaşam tarzı değişiklikleri yatmaktadır.
Yumurta ise beslenme kısmında en çok tartışılan başlıklardan birisidir. Yüksek kolesterol içeriği nedeniyle yıllarca kötülenen ve yenmemesi gerekenlerin başına yazılan yumurta aslında kolesterolün yanı sıra sağlık açısından olumlu etkilere sahip birçok biyoaktif öğeyi içerisinde barındırması nedeniyle günlük beslenmemizde mutlaka yer alması gereken bir besindir.
American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre ise yumurta tüketimi şeker hastalığı (tip 2 diyabet) riskini azaltıyor.
42-60 yaş arası 2332 bireyin 19.3 boyunca takip edildiği bu çalışmada katılımcıların beslenme alışkanlıkları incelenmiş ve bu yıllar içerisinde ortaya çıkan şeker hastalığı vakaları kaydedilmiştir. Çalışma sonucunda haftada yaklaşık 4 yumurta yiyen bireylerde haftada 1 yiyenlere göre şeker hastalığı riskinin % 37 azaldığı bulunmuştur.
Kaynak:
Virtanen JK, Mursu J, Tuomainen T-K, et al. Egg consumption and risk of incident type 2 diabetes in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Am J Clin Nutr, First published April 1, 2015, doi: 10.3945/ajcn.114.104109.