Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz günlerde fakültelerin plansız şekilde açıldığı eleştirisini yapmış ve "Her yıl 100 bin öğretmen mezun oluyor. Devlet olarak ne onlara, ne diğer üniversite mezunlarının hepsine iş bulmamız mümkün değil" demişti. Başbakan Yıldırım'ın bu sözlerinin ardından gözler gençler arasındaki işsizliğe çevrildi. Gençler içindeki en yüksek işsizlik oranının yaklaşık yüzde 40 ile üniversite mezunları arasında olması, "Türkiye'de üniversite eğitimi genç işsizliğini tetikliyor mu?" sorusunu bir kez daha gündeme getirdi.
Geçtiğimiz günlerde Milliyet gazetesinden Abbas Güçlü'ye konuşan Başbakan Yıldırım, Türkiye'de üniversitesiz il kalmamasına karşın fakültelerin açılırken üzerinde yeterince düşünülmediğini belirtmiş ve "Her yıl 100 bin öğretmen mezun oluyor. Devlet olarak ne onlara, ne diğer üniversite mezunlarının hepsine iş bulmamız mümkün değil. Dünyanın hiçbir yerinde de her üniversite mezununa devlet iş vermiyor. Peki, işsiz mi kalsınlar? Hayır! Daha iyi planlama yapmalıyız, meslek yelpazesini genişletmeliyiz ki bir yandan istihdam fazlası varken, öte yandan kalifiye elaman eksikliği yaşanmasın" demişti.
Üniversiteli işsiz oranı yüzde 38
Başbakan Binali Yıldırım'ın sözlerinin yansımasını Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerinde de görmek mümkün.
Türkiye'nin artık neredeyse kronik bir sorunu haline gelen 15-24 yaş arası genç işsizliğinin oranı, TÜİK'in geçen hafta açıkladığı Ağustos ayı verilerine göre 0,7 puanlık artış ile yüzde 20,6 oldu.
Bu da Türkiye'de her 5 gençten birinin işsiz olduğu anlamına geliyor.
Eğitim durumuna göre genç işsizliği rakamlarına baktığımızda ise daha çarpıcı bir sonuç olduğunu görüyoruz.
İlköğretim mezunu olanlarda 15-24 yaş arası genç işsizliği oranı yüzde 14,4, lise mezunu genç işsizliği oranı ise yüzde 21 olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak 15-24 yaş arası yüksek öğretim mezunu genç işsizliği oranına baktığımızda bu rakamın yüzde 38,4'e çıktığını görüyoruz.