Türkiye’nin girişimcilik sayfalarında, internet sitelerinde sürekli konuşulan adam Elon Musk’ı hepimiz tanıyoruz. Hatta binlerce satan kitaplarla onun hayatını ezbere bilenlerimiz var diyebiliriz. Çoğu girişimcinin idollerinden biri olan Elon Musk gibi bir girişimci Türkiye’den sizce çıkar mı?
Öncelikle şunu hatırlatmamız gerekiyor. Elon Musk’a önündeki bu yolu açan ekonomik gücü kazandıran PayPal Türkiyede bildiğiniz gibi engellendi. “Paypal’dan kazandığım 180 milyon doların 100 milyonunu SpaceX’e, 70 milyonunu Tesla’ya ve 10 milyonunu SolarCity’e yatırdım. Kiramı ödemek için yeniden borç almam gerekiyordu.” diyen Elon Musk şirketi Türkiye’de açsa büyük ihtimalle hiçbir zaman 180 milyon dolar kazanamayacak belki de daha kullanıcı edinmeye başladığında şirket engellenecekti.
Örneği sadece PayPal ile sınırlandırmayı ben de isterdim ama mümkün değil. Çünkü bildiğiniz gibi dünyanın en büyük ücretsiz ansiklopedisi olan Wikipedia da ülkemizde engellenmiş durumda. Yani bir girişimcinin hayatını veya bir kodun hangi alanlarda kullanıldığını okumak isterseniz diğer sınırlı kaynaklara bakmalısınız.
Uber’in kurucusu Travis Kalanick de artık ülkemizde tanınmaya başlayan isimlerden. Kendisi 4.8 milyar dolar civarında servetiyle 41 yaşında Forbes’in en zenginler listesine girmiş durumda. Ve gözünü mini uçaklarla insan taşımacılığını hava taksileriyle yolcu taşımaya çevirdi. Hepimizin bildiği gibi Uber de ülkemizde son günlerde yasaklarla karşı karşıya.
Bu örneklere Booking.com’u da eklediğimizde dünyanın sayılı teknolojik girişimlerinin yeterli kullanıcıya ulaşmasına rağmen aktif kalamadığını görüyoruz. Türkiye’den girişimciler ise bu kısıtlamayı bildikleri için çoğu alanda adım atamıyorlar. Dünyanın dijitale döndüğü bir çağda Türkiye’nin bu dönemi kaçırması hem ülke hem de insanlarımız için büyük kayıp olacaktır. Bu sebeple Türkiye’den bir Elon Musk’ın çıkması için dijital bir reformun gerekliliği oldukça aşikar.