Tarihi Dokuya Göz Kırpan Adamkayalar!

Bir kanyon düşünün ki duvarlarında insan ve hayvan figürleri içeren kabartmalar olsun ve bu kabartmaların tarihi çok eskilere, binlerce yıl geriye dayansın. İlginç değil mi? Sarp kayalara işlenmiş ve görenleri hayrete düşüren bu kabartmalara Adamkayalar deniliyor.


Tarihe tanıklık eden bu kabartmalar, Toros Dağları'nın güneyinde, Mersin'in Erdemli ve Silifke ilçeleri arasında yer alıyor. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen ve yıllara meydan okuyan Adamkayalar, günümüzde de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye, ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor. Gelin bu ilginç oluşuma, ülkemizin ve Mersin'in ünlü değerine ışık tutalım ve Adamkayalar'ı yakından keşfedelim.


Adamkayalar'ın Tarihi ve Hikayesi


Adamkayalar'ın tarihi binlerce yıl öncesine uzanıyor. Bu kabartmalar 11 çerçeveden oluşuyor ve anne, baba ve çocuklardan oluşan dörtlü bir ölü ziyafeti betimleniyor. Kabartmalarda 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, 1 dağ keçisi ve bazı nişlerin alınlığında da kartal bulunuyor. Ayrıca bu figürlerin altındaki yazılarda ölen rahiplerin isimleri yazıyor. Kabartmaların yapılış amacı bölgenin kutsallaştırılmak istenmesi ve önemli kişilerin kabartmalarını kayalara işleyerek, bu kişilere duyulan minnetin açığa vurulmak istenmesi olduğu söyleniyor. Bir diğer sebep ise ölen kişilerin anısını yaşatmak için bu kabartmaların oluşturulduğu. Yapım süresinin ise yaklaşık 250 yıl sürdüğü tahmin ediliyor.


Adamkayalar'ın Yapılış Amacı


Dünyanın en ilginç yapıları arasında bulunan ve sırrı hala çözülemeyen Adamkayalar, gören herkesi kendine hayran bırakıyor. Kabartmaların çevresindeki yerleşim yerinin ve surların ise sahilden iç kısımlara giden yolları kontrol etmek için yapıldığı tahmin ediliyor. Helenistik Dönem'de de bu çevrede pek çok kalenin var olduğu ve bu sebeple bu bölgenin askeri bölge olduğu düşünülüyor.