Tarihe Damga Vuran Talihsiz Liderler!

Tarihe ilgi duyuyorsanız, en uzun süre hüküm sürmüş imparatorluklar içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ediyoruz!

 

PAPA VII. URBANUS

 

Gerçek adı Giovanni Battista Castagna olan VII. Urbanus, 15 Eylül 1590 tarihinde Roma Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri olarak seçildi. Büyük umutlarla göreve başlayan VII. Urbanus, taç giyme töreni dahi yapılmadan malarya hastalığına yakalandı. VII. Urbanus’un kısa saltanatı, papa olarak seçildikten sadece 13 gün sonra hayata veda etmesiyle son buldu.

 

Louis Antoine (XIX. Louis)

 

Fransa kralı X. Charles’ın en büyük oğlu olan XIX. Louis, dünya tarihinin en kısa süren hükümdarlığını yaptı. XIX. Louis’in 2 Ağustos 1830 tarihinde başlayan saltanatı sadece 20 dakika sürdü. O 20 dakikalık kritik sürede ise tahtan çekilme belgelerini imzalıyordu.

 

Çin İmparatoru Mo

 

Wanyan Chenglin diğer adıyla Mo, Çin tarihinin en kısa süre tahta kalan imparatoru olarak biliniyor. 9 Şubat 1234 günü Wanyan Chenglin’in taç giyme töreni yapılırken, Moğallar Çin’e saldırmaya başlıyor. Kısa süreli kuşatmanın ardından çiçeği burnunda imparator öldürülerek Jin Hanedanlığına son veriliyor. Böylece kuzey Çin bölgesi Moğal egemenliğine giriyor.

 

Vietnam İmparatoru Duc Duc

 

1883 yılında Vietnam İmparatoru öldüğünde yerine veliaht prens Duc Duc geçiyor. Ancak stratejik bir hata yaparak taç giyme töreninde babasının ölümüyle ilgili çeşitli yas kurallarını ihlal ediyor. Vietnam mahkemesi, yeni imparatorun davranışlarını uygun bulmadığı için yasal süreç başlatıyor. Mahkeme, henüz hükümdarlığının 3. gününde olan imparatorun zehirlenerek ölmesine karar veriyor. Ancak akıbeti tam olarak bilinmiyor.

 

William Henry Harrison

 

Amerika Birleşik Devletleri’nin 9. Başkanı William H. Harrison, 1841 yılında göreve geldi. Başkanlığa seçildikten sonra göreve başlama konuşması yapması gerekiyordu. Uzun saatler sürecek olan bu konuşma, açık havada yapıldı ve hava oldukça soğuktu. Konuşmanın ardından başkan zatürreye yakalandı ve göreve geldikten sadece 31 gün sonra öldü.

 

Lady Jane Grey

 

İngiltere’nin Protestan kurallarına göre tahta geçen ilk hükümdarı VI. Edward’dı. Kardeşi Mary ise Katolikti. Bu nedenle Edward, kardeşinin hiçbir zaman tahta geçmesini istemiyordu. Ölümünden önce kız kardeşi Mary’nin bütün haklarını elinden almıştı. Fakat Edward’ın yerine tahta geçecek başka bir aday da yoktu. Suffolk Dükü’nün kızı Jane Grey, iyi eğitim almış zeki ve güzel bir kızdı. Northumberland Dükü’nün oğluyla evlendikten sonra taht yolu dolaylı yoldan Jane Grey için açıldı. Jane Grey Protestan’dı ve kraliçe olmaması için hiçbir neden yoktu. Edward’ın ölümünün ardından Jane Grey İngiltere’nin yeni kraliçesi olmuştu. Fakat Mary bütün hakları elinden alındığı için son derece öfkeliydi. Jane taht için uygun bir isim olabilirdi ama halk gerçek varis Mary’nin tarafını tutuyordu. Sonunda Mary, Jane’e karşı ayaklanarak onu tahttan indirdi. Jane tahta çıktıktan tam 9 gün sonra Londra kulesine zincirlendi. Ardından Mary’nin emri ile idam edildi. 9 günlük kısa saltanat dönemi nedeniyle The Nine Days Queen olarak da biliniyor.

 

Roma İmparatoru Didius Julianus

 

Didius Julianus kendinden önceki imparatoru öldürterek, tahtı açık artırma usulü Praetorian muhafızlarından satın aldı. Hayatın bir cilvesi olarak 3 ay sonra kendisi de öldürüldü. Didius Julianus’u öldüren Roma’nın yeni imparatoru Septimius Severus’du.