Sosyal Güvenlik İl Müdürü Harun Akbalaban, SGK prim borçlarıyla ilgili yapılan yeni düzenleme hakkında bilgiler verdi.
Akbalaban, “7143 sayılı torba yasayla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Geçici 76’ıncı madde eklenmiştir. Getirilen düzenlemeye göre; Bağ-Kur sigortalılarından 31.05.2018 tarihi itibariyle prim borcu olanların; hem borçlarının hemde borca konu hizmetlerin silinmesi ve silinen bu günlerin daha sonra sigortalı yada hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde satın alınarak ihya edilmesi düzenlenmiştir.Bağ-Kur sigortalılarından 31.05.2018 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanların, bu tarihten önceki sürelere ilişkin prim borçlarını, 31.07.2018 tarihine kadar ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde, hem prim borçları hemde borca konu hizmetleri silinecektir.” dedi.
“Borçlarınızdan Kurtulacaksınız”
SGK pirim borcu olan vatandaşları İl Müdürlüğüne davet eden Sosyal Güvenlik İl Müdürü Harun Akbalaban konuşmasını şöyle sürdürdü, “Borçlulara 31.07.2018’e kadar borçlarını ödemeleri için süre tanınmıştır. 31.07.2018 tarihini beklemek istemeyen Bağ-Kur borçlusunun 2018/23 sayılı Genelge ekindeki başvuru formuyla Bağ-Kur dosyasının olduğu SGM’ye başvurarak borçlu ayları şimdiden sildirmesi mümkündür. Hiç ödeme yapmayanların kaydı tescil tarihi itibariyle, biraz ödeme yapanlarınki ise ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle silinecektir. Borcunu 6552, 6736, 7020, 7143 sayılı Kanunlar kapsamında yapılandırıp ödemelerini düzenli yapanlarda, yapılandırmalarının bozulup hizmetlerinin silinmesini isteyebilirler. 01.08.2018 tarihi geldiğinde 31.05.2018 öncesine ait, borcu ödenmeyen ayların hem borcu, hem de borca konu hizmeti sistem tarafından otomatik silinecektir. Böylece prim borcu bulunmayan Bağ-Kur sigortalıları sağlık yardımlarından yararlanabilecek aynı zamanda prim borcu nedeniyle emekli aylığı bağlanamayanlara da emekli aylığı bağlanabilecektir.Sigortalılıkları durdurulanların sigortalılığa esas faaliyetlerinin devam etmesi halinde durdurulan sigortalılıkları 01.06.2018 tarihi itibariyle yeniden başlatılacaktır.”
Durdurulan Sigortalılık Süreleri Nasıl İhya Edilecek?
Durdurulan sigortalılık süreleri ile ilgilide konuşan Akbalaban, “Prim borcu bulunması nedeniyle sigortalılıkları durdurulanların, daha sonra kendileri yada hak sahipleri tarafından, ihya talebinde bulunmaları halinde, durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı için beyan edecekleri günlük kazanç üzerinden ihya borcu hesaplanacaktır. İhya edilecek süreler belirlenirken, Geçici 76 ncı madde kapsamında durdurulan sürelerle birlikte önceki kanunlara göre durdurulan sürelerin tamamı dikkate alınacaktır. Ancak, hem Tarım Bağ-Kuru hemde Esnaf Bağ-Kuru olan bir sigortalı bunlardan dilediği bir tanesini ihya etme hakkı bulunmaktadır.”ifadelerini kullandı.