Selanikli'den 24 Temmuz Basın Bayramı Mesajı!
Selanikli, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Halkın haber alma hakkını savunan, haber yazdığı için cezaevinde olan, kalemini satmayan tüm basın emekçilerimizin 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutlarım. 114 yıl önce, 24 Temmuz 1908 tarihinde basında sansür kaldırılarak Basın Bayramı ilan edildi.
Basın Üzerindeki Baskılar
Bugün Türkiye’de halkın haber hakkını savunmak için görevini yapan gazeteciler, iktidar tarafından sansür ve otosansüre maruz kalmaktadır. Medyanın yüzde 95'ini ele geçiren iktidar, doğruları yazmak ve söylemek isteyen gazetecileri yargı sopasıyla tehdit etmektedir. Medyayı, kendi iktidarının propagandasını yapmak amacıyla kullanmaktadır.
İktidarın savunuculuğunu yapan RTÜK, her fırsatta televizyon kanallarına ceza yağdırmakta, Basın İlan Kurumu ilanları kesmekle meşgul olmaktadır. Tek adamın atamasıyla İletişim Başkanlığı görevine getirilen Fahrettin Altun, gazetecilere ve yayın organlarına aba altından sopa göstermektedir.
Sansürün Gölgesi
‘Sansür kaldırıldı’ diye kutlanan bu bayramda, gazeteciler iktidarın kötü uygulamaları nedeniyle sansürün gölgesi altında kaldıklarını söylemektedir. AKP iktidarı, görevi kamuoyunu bilgilendirmek, halkın haber almasını sağlamak olan basın mensuplarını engellemek için elinden geleni yapmaktadır. Gece gündüz demeden sahada ve masada halkın haber alma hakkı için çabalayan gazeteciler, şiddete ve ters kelepçeye maruz kalmaktadır. Baskı ve şiddet sarmalı her geçen gün hızla büyümektedir.
Onlarca basın emekçisi haksız, hukuksuz şekilde hapse atılmakta, binlerce gazetecinin gerekçesiz şekilde basın kartları iptal edilmektedir. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre, Türkiye 180 ülke içerisinde 158. sıradadır. Türkiye, medya özgürlüğü durumu itibarıyla ‘Çok vahim’ kategorisinde yer almaktadır.
Yeni Sansür Yöntemleri
AKP iktidarı, yeni sansür yöntemleri icat ederek sansür yasası olarak bilinen dezenformasyon yasasını onaylamıştır. ‘Etki Ajanlığı’ gibi bir maddeyi aylarca tartıştırarak, sansür baskısından geri adım atmayacağını ortaya koymuştur. Ancak unutulmamalıdır ki bu topraklarda baskıya, sansüre izin vermeyeceğiz. Basın özgür olmadan hiç kimse özgür olmaz.
Basının Rolü ve Önemi
Basın, halk ile yöneticiler arasında bir köprü, kamuoyunun gözü, kulağı, sesidir. Bu nedenle çok önemli bir sorumluluk üstlenmektedir. Özellikle son dönemde sosyal medyada yaşanan bilgi kirliliğine karşı toplumun doğru ve güvenilir habere ulaşmasında basının varlığı daha büyük önem arz etmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ‘Basın, milletin müşterek sesidir’ ifadesi de basının toplumu aydınlatması bakımından üstlendiği misyonu en güzel şekilde açıklamaktadır.
Kutlama Mesajı
Bu görevi ilkeli, tarafsız, doğru ve özveriyle yapan basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutluyor, çalışmalarında kolaylık ve basın özgürlüğü için mücadele veren tüm emekçilere sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Halkın gerçek ve tarafsız bilgiye ulaşabildiği nice bayramlar diliyorum.”