Saadet Partisi İşsizliğe dikkat çekti!

Konu hakkında açıklama yapan gençlik kolları başkanı Av. Ahmet Zor, “Yoksulluk sınırının altında yaşayan 20 milyon vatandaşımız; hayatını idame ettirmek için işe gitmek, esnafımız dükkânını açmak, pazarcımız tezgâhını kurmak zorundadır. Milyonlarca vatandaşımız için; ne hayat evde kalınca devam edebilecek kadar kolay, ne de evler dışarı çıkmadan yaşama fırsatı sunacak kadar yeterlidir. Yoksulluğun ülkemiz geneline sirayet ettiği gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda “evde kalmak” seçeneğinin son derece lüks bir tercih olduğunu müşahede edebiliriz.”dedi.

 

“Genç istihdama öncelik verilmelidir”

 

Vatandaşların iş bulma konusunda zorluk çektiğini kaydeden Zor konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün, ekmeğini kazanabilmek için dışarı çıkmak zorunda olan esnafımızın ve gündelik işlerde çalışan işçilerimizin, gerekli gördükleri takdirde yaşamlarını evlerinde geçirmeyi seçme hakkı gasp edilmiştir. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının 20 Ağustos 2020 tarihinde yapmış olduğu açıklamaya göre; 31 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla merkezi yönetim brüt borç stoku 1.720,9 Milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Gerçekleşen Borç Stokunun 829,2 Milyar TL tutarındaki kısmı türk Lirası cinsinden 891,7 Milyar TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluşmaktadır.

 

Bakınız, doların yükselmesiyle sadece bir günde dış borcumuz 4 milyar dolar artış kaydetmiştir. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde işsizlik oranı 12,8 dir. Bu oranın içindeki 15-24 yaş grubundaki genç nüfusuna baktığımızda bu kesimin işsizlik oranı 24,9 olarak görülmektedir. Bu veriler Türkiye’de genç işsizlerin vehametini ortaya koyarken iktidar genç istihdamını öncelemek yerine maalesef özel sektörü bu konuda sorunun çözümü olarak yetkilendirmektedir. Hal böyle iken işsizlik sorunu bir kenara, çalışanlar da çarpık gelir dağılımının kurbanı olmuş̧ son 10 yılda gelir dağılımındaki adaletsizlik iyice derinleşmiştir.  Asgari ücretimizin düzeyi, çalışanlarımız için ve istihdam üzerindeki vergi ve prim yükleri sebebiyle işverenlerimiz için sorun teşkil eder durumdadır.”