Plastikler Büyük Tehlike Saçıyor!

Endocrinology dergisinde yayımlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre, bisfenol A (BPA) maddesine kuşaklar boyunca maruz kalmak, çocuklarda otizm gelişimine neden olabiliyor.
 
Endokrin bozukluklara sebep olan maddeler (EDC’ler), vücuttaki hormonların işleyişine müdahale eden kimyasal ya da kimyasal karışımlarıdır. BPA, plastik sektöründe ve gıda depolama materyallerinde yaygınlıkla kullanılan bir EDC’dir ve çoğu insanın idrarında ya da kanında bu maddeye rastlanmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, BPA’yı, kaygı, saldırganlık, öğrenme zayıflığı ve sosyal etkileşim bozuklukları ile ilişkilendirmekte. İnsan popülasyonları üzerinde yapılan çalışmalar ise BPA ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve otizm gibi nörodavranışsal sorunlar arasında ilişki olduğunu gösteriyor.
 
“Fare fetüslerinin BPA’ya maruz kalmaları, beyindeki sinir hücresi bağlantılarının formasyonunu bozuyor ve bu durum, kuşaklar ötesi bir etki ile sonuçlanıyor” diyor Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Emilie F. Rissman. “İnsanlar üzerinden açıklamak gerekirse, eğer büyük büyük anneniz hamileliği sırasında BPA’ya maruz kalmışsa, diğer hiçbir akrabanız BPA ile temasa geçmemiş olsa bile beyninizde bu etkilerin görülmesi olası.”