Zam istemek zaten yeterince sıkıntılı bir durum. Çoğumuz bu konuşmayı yapmak zorunda kalmamak için planlarımızı erteliyor, hak ettiğimizin altında bir maaş almaya devam ediyoruz.
Çok zor olsa da eninde sonunda zam istemek için yöneticiniz ile konuşmanız gerekiyor. Bir kez söze girince bir şekilde sohbetin aktığını göreceksiniz. Fakat yine de görüşmeden önce söyleyeceklerinizi planlamanız gerekiyor. Peki ya asla söylememeniz gerekenler?
Az çok maaş zammı isteme nedenlerimiz belli. Ya geçinemiyoruz ya da çalışmamızın karşılığı olmayan bir para kazanıyoruz. Bu nedenle maaş zammı isteme görüşmenizden başarılı ve mutlu bir şekilde ayrılmak için aşağıdaki önerilerimizi dikkat alın ve bu cümlelerle zam istemeyin.
İşte zam isteme planları yapanlar için asla söylenmemesi gerekenler listesi:
“Zamanlama doğru değil ama…”
Bu cümleyi kuruyorsanız; ya ekonomik kriz var ya da şirketiniz çok da parlak günler geçirmiyor demektir. Kısacası bu cümleyi sarf ediyorsanız zam alamayacağınızı baştan kabul ediyorsunuz. Bu durumda yöneticiniz size “Evet zamanlama doğru değil kusura bakma” derse ne diyebilirsiniz ki? Bu nedenle zam istemeden önce şirketinizin finansal durumunu incelemeli ya da söze başka bir şekilde girmeyi denemelisiniz.
“2 yıldır zam almıyorum.”
Gerçekten öyle olabilir. Çok uzun zamandır maaşınıza zam yapılmamıştır ve bu durum artık canınıza tak etmiştir. Haklısınız, ama bu şekilde şikayetle başlayan cümleler yöneticiler üzerinde pek etkili olmuyor. Bu nedenle söze yeteneklerinizden, şirket için yaptıklarınızdan, kısaca güçlü taraflarınızdan bahsederek başlamanız çok daha çarpıcı olacaktır.
“Üç kişinin işini yapıyorum.”
Zaten yöneticinizin bilmediği bir şeyi söylemiyorsunuz. Elbette yine haklısınız. Çok çalışıp az kazanmak çok can sıkıcı. Ama zam konusunda olumlu aşama kaydedebilmek için yönetici ile empati kurarak söze başlamak daha etkili. Yöneticinize az kişiyle çok şey başardığınızı, yoğun çalıştığınızı bu nedenle daha fazla kazanmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.
“Bir senedir burada çalışıyorum.”
Ofiste zam isteme konuşmasına başlamanın en kötü yollarından biri. Öncelikle zam alabilmeniz için performans değerlendirmeleriniz çok önemli. Bir yıl içindeki katkınız gözle görülebiliyorsa zam istenebilir. Aynı şekilde işe bu şekilde anlaşarak girdiyseniz de görüşme yapabilirsiniz. Ama yöneticinizin odasına girip “Hey, ben bir yıldır buradayım, haydi maaşıma zam yap” demek oldukça yanlış olacaktır.
“Yapmam gereken her şeyi yaptım.”
Zam demek ekstra demek. Zaten yapmanız gerekenleri yaptığınız için nasıl zam isteyebilirsiniz ki? Var olan anlaşmayı revize edip iyileştirme yapmak için son derece etkisiz bir neden.
“Zam istiyorum çünkü özel hayatımda sorunlar var”
Bebeğinizin olması, hasta birine bakmanız, evlilik sorunları yaşamanız elbette çok önemli. Ama işle ilgili olmayan herhangi bir neden zam almanızda çok etkili olmayabilir. Tek başına böyle bir nedeni yöneticinize sunmanız onda kandırılmaya çalışıldığı hissi bile uyandırabilir.
“Maaşım 50 bin TL olsa iyi olur…”
Asla aldığınızdan çok yüksek ve olması imkansız bir tutar söylemeyin. Makul bir zam istemek çoğunlukla yöneticilerde olumlu karşılanan bir talep. Fazla yüksek miktarlar ise yöneticinizin asla kabul etmemesi yanında gerçekçiliğinizi de sorgulamasına neden olur ve bu durum ileride sorun yaratabilir. Kendinizi komik duruma düşürmeyin.
“Duydum ki Mehmet benden çok kazanıyormuş.”
Prestijinizi ve beklentilerinizi puf diye ortadan kaldıracak sihirli cümle bu olsa gerek. Bir kere asla ve asla kendinizi başka biriyle kıyaslamayın. Bu sizin maaş zammı görüşmeniz. Bir başkası sizden daha yüksek maaş alıyorsa, bunun pek çok farklı nedeni olabilir. Ayrıca yöneticiniz sizi tam bir dedikoducu olarak etiketleyebilir. Bilmemeniz gereken bir bilgiyi yöneticinizle paylaşmanız hiç ama hiç hoş karşılanmayacaktır.
“Zam almazsam işi bırakırım.”
Emin misiniz? Ya yöneticiniz bu sözünüzün ardından “O zaman güle güle” derse? İşte bu yüzden iyi düşünmek gerekiyor. Hem tehdit eder gibi zam istemek profesyonelce bir yaklaşım olmayacaktır. Unutmayın ki iş dünyası acımasız.