Müziğin iyileştirici dünyasına yolculuk!

Bugüne dek müzik hakkında pek çok araştırma yapıldı. Bu araştırmalara göre ise müziğin ruh sağlığına iyi geldiği hatta anksiyete gibi problemleri en aza indirgediği biliniyor. Bu nedenle müzik hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Konserler, klipler, radyo yayınları derken ünlü sanatçıların müzikle olan ilişkilerini daha yakından takip etmek için artık sık sık müzik belgeselleri de çekiliyor.

 

Death by Metal

 

Death metal türünün vaftiz babası olarak anılan Chuck Schuldiner’in yaşamının anlatıldığı bu belgesel sizi hem hüzünlendirecek hem de kendine hayran bırakacak. En iyi müzik belgeselleri arasında yer alan Death by Metal, beyin tümörüyle savaşan ancak başka bir hastalık nedeniyle hayatını kaybeden Chuck Schuldiner’in geçmişini ve müziğe olan bakış açısını anlatıyor.

 

Homecoming: A Film by Beyoncé

 

Dünya starı olan Beyonce’nin 2018 yılındaki Coachella festivalinin perde arkası, festivale hazırlık süreci gibi detaylar yer alıyor. Bu müzikal aynı zamanda; Amerika tarihindeki siyahi üniversiteleri de konu ediniyor. Beyonce’nin efsanevi performansını konu edinen bu belgesel 8 ay gibi bir sürede 150 kişilik ekip ile hazırlandı.

 

Punk’s Not Dead

 

“Punk’s not dead” bu cümleyi bir filmde ya da şarkıda mutlaka duymuşsunuzdur. Bu belgesel ise punk müzik türünün gelişimini 70’lerdeki punk ile günümüzdeki punk arasındaki farkları ve günümüz sanatçılarının geçmişten nasıl etkilendiğine sorularla yanıt veriyor. Belgeseldeki soruları; Sum 41, Green Day, Dead Kennedys gibi ünlü isimler yanıtlıyor.

 

Beats Rhymes & Life: The Travels of a Tribe Called Quest

 

Bu belgesel ise, rap müzik severlerin mutlaka izlemesi gereken bir yapım. Rap müziğin tabiatının anlatıldığı bu belgeselde; Pete Rock,Talib Kweli, Busta Rhymes, Common, Dennis Miller, De La Soul, Too hort, The Roots, Beastie Boys, Mos Def ve Ludacris gibi pek çok isimin bu sektörde yaşadıkları kendi ağızlarından anlatılıyor.

 

Rammstein: Paris

 

“Du Hast”, “Mein Heinz Brent” gibi efsane şarkılarıyla tanıdığımız Alman rock grubu Rammstein’in Paris’teki tartışmalı konserlerinden birini anlatan bu belgesel yönetmen Jonas Akerlund tarafından çekildi ve kurgulandı. Sahne performansları yıllardır konuşulan Rammstein’in Paris konserindeki performansını da mutlaka izlemenizi öneriyoruz.

 

Don’t Look Back

 

1967 yılında çekilen bu müzik belgeseli, müziğin tarihine ışık tutacak cinste. Tarihin en önemli müzisyenlerinden olan Robert Allen Zimmerman veya sahne adıyla Bob Dylan’ın 1965 yılında çıktığı Birleşik Krallık turnesinde yaşananları konu alan yapım müzikseverlerin mutlaka izlemesi gereken belgesellerden biri. Belgeselde Dylan’ın hayranları ve basınla olan ilişkisi de konu ediniliyor. Belgeselde ayrıca John Mayall, Ginger Baker ve Allen Ginsberg gibi birçok isim de yer alıyor.

 

Gaga: Five Foot Two

 

Hayatımıza girdiği günden beri değişik tarzıyla adından söz ettiren Lady Gaga, müzik piyasasında en tepede oturan ünlülerden biri. Ancak bu güçlü duruşunun altında Lady Gaga, müziğini yapmak ve sahne performansını sergilemek için oldukça zorlu bir süreçten geçiyor. Belgesel de tam olarak bunu anlatıyor. Gaga’nın “Joanne” isimli albümünü kaydederken hayatında yaşadığı değişimi, fibromiyalji (kronik ağrı sendromu) adlı hastalığıyla savaşması belgeselin ana konusunu oluşturuyor.

 

Kaynak: http://www.filmlegez.com