Maraş Düşmana Geçit Vermedi!
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 12 Şubat Kurtuluş Haftası etkinlikleri kapsamında İstiklal İlham Verir konferansı gerçekleştirildi. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Vali Ömer Faruk Coşkun, il müdürleri, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Moderatörlüğünü Orhan Karaağaç’ın gerçekleştirdiği programda Araştırmacı Yazar Prof. Dr. Tufan Gündüz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şehrin istiklal mücadelesi hakkında konuştu.
Milli Mücadele’nin 101. Yılı
Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıldönümü kutlama haftasına ilişkin bilgiler aktardı. Başkan Güngör yaptığı konuşmada, “Bu yıl 101. yıldönümünü kutladığımız kurtuluşumuzun bazı programlarını pandemi sürecinden dolayı kısıtlı olarak gerçekleştiriyoruz. İstiklal İlham Verir temamızı biz özellikle seçtik. İstiklal Nasıl mı ilham veriyor? Çanakkale Zaferimiz Anadolu’nun her yerine ilham veriyor. Kahramanmaraş’ın kendini kurtarması ve Fransızları buradan kovmuş olması birçok şehrimize ilham veriyor ve Fransızları Anadolu’nun iç kesimlerine kadar ilerlemelerini durduruyor” diye konuştu.
Kısakürek’in Beyannamesi
Güngör, “101. yıl önce yazılmış Alem-i İslam’a Hitap beyannamesi sadece o gün için yazılmış bir beyanname değildir. Gönül coğrafyamızı da kapsayan ve mücadelemizi ortaya koyan bir beyanname olarak görüyoruz. Ey milleti necibe-i İslâmiye! Vaktine hazır ol diye başlıyor, Korkma diye bitiyor. İstiklal Marşı ne ile başlıyor? Korkma diye başlıyor. Bu beyannamede bu toprakların mayasını, inancını görüyoruz. Bir diğer husus da Medine ve Maraş’ın kardeşliği üzerine. Mustafa Armağan’ın Evelahir dergimizde yer alan bir tespiti var: ‘Mondros Mütarekesi imzalandığında teslim olmayan iki şehir; birisi Medine diğeri de Kahramanmaraş’ diyor sayın Armağan” ifadelerini kullandı.
Maraş’ın Stratejik Konumu
Tarihçi Prof. Dr. Tufan Gündüz, tarihin unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek başladığı konuşmasında, “Ben her zaman şunu söylerim. Tarihini unutan karda uyuyan adama benzer. Karda uyuyan adam ne olur, soğuktan donar ölür ve öldüğünün farkına bile varamaz. İşte tarihini unutan insanlar da buna benzer. Bunun için tarihimizi unutmamız lazım. Maraş, 13. yüzyılın başlarında Türklerin eline geçiyor ve tam 700 sene sonra Maraş’a düşman giriyor. Genel itibari ile baktığımızda Kahramanmaraş Türkiye’de stratejik öneme sahip illerden bir tanesi. Maraş’ı alırsanız, Suriye’ye hakim olursunuz. Maraş’ı alırsanız, Çukurova’ya ve civardaki illere hakim olursunuz. Bütün orduların temel hedefi karaya sahip olmaktır. Maraş’a sahip olan bir ordunun Anadolu’nun derinliklerine sahip olması içten bile değildir. Maraş bunun için çok önemi bir noktadadır. Fransızlar bunu bildiği için, Ortadoğu’ya açılan kapı olduğu için buraya sahip olmaya kalktılar” dedi.
Şair ve Yazarlar Memleketi
Kahramanmaraş’ın edebi birikimine de dikkat çeken Gündüz, “Karacaoğlan’ın gezdiği, şiirlerinde konu edindiği, dağlar, ovalar, yaylalar hepsi Maraş’a ait olan yerlerdir. Bunu şiirlerinde rahatlıkla görebiliriz. Karacaoğlan’ın şiirlerinde tasvir ettiği göçler, Türkmenler, dağılmış yerler ve yurtlar hepsi bizim Maraş bölgesinindir” diye konuştu. Programın sonunda Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Prof. Dr. Tufan Gündüz ile Orhan Karaağaç’a günün anısına hediye takdim ettiler.