Leon filmi hakkında bilinmesi gerekenler!

28 Nisan 1995 tarihinde ülkemize gelen Leon 1994 filmi, Sevginin gücü olarak değiştirilerek sunulmuştur. Yazılan orijinal senaryoda filmin sonunda Leon, Stansfield tarafından vurulduktan sonra yaptığı el bombası hareketini Leon değil, Mathilda yapacakmış. Yönetmen Luc Besson, sakin bir yapıya sahip olan Mathilda karakterinin bu hareketi gerçekleştirmesi izleyicilerden gelecek tepkileri ön görerek bu sahneyi farklı şekilde çekmiştir. Leon 1994 filmi konusu açıldığı zaman Jean Reno ve Natalie Portman kişilerinin uyumlu oyuncu performansları akıllara gelmektedir. Akıllara kazılan bazı sahnelerde Gary Oldman gibi büyük bir aktörün parmağı bulunmaktadır.

 

Örnek olarak Stansfield karakterinin Mathilda’nın babası korkutarak ailesini tehdit ettiği sahne buna en iyi örnektir. Çekilen bu sahnede Gary Oldman tamamen doğaçlama oynar. Mathilda karakterinin babasını oynayan Michael Badalucco’ya iyice yaklaşır ve koklamaya başlar. Michael bu durumdan habersizdir. Filmden sonra yaptığı bir röportaj sırasında, sahnede yaşadığı rahatsızlığın Gary’nin yaptığı doğaçlama performanstan geldiğini açıklamıştır.Leon filmi için başvuru yapan 2000 kişilik kadrodan seçilen Natalie Portman daha 11 yaşındaydı. Seçmelerden sonra yaşının rol için uygun bulmayarak, Mathilda karakteri için Liv Tyler geliyor.

 

15 yaşında olan Tyler bu seferde bu rol için büyük olduğu düşünülerek tekrardan Natalie seçmelere geri davet edildi. Bu sefer cast direktörü olan Todd Thaler, Natalie tarafından fazlasıyla etkilenerek rolü hiç düşünmeden Portman’a vermiştir. Luc Besson çıkardığı bir önceki filmi olan La Femme Nikita zamanında Leon filmi için çalışmalara başlıyor. Besson, yazdığı La Femme Nikita filminde karakterin arka planda kaldığını düşünmektedir. Besson tarafından yaratılan bu iki filmde oynayan karakterlerin giyiniş tarzı birbirlerine fazlasıyla benzemektedir.Leon ve Mathilda karakterlerinin kaldığı The Chealsea Hotel, geçmişte bazı sanatçıların konakladığı mekanmış. Bob Dylan, Charles Bukowski, Uma Thurman ve Leonard Cohen gibi ünlü isimler burada bulunmuşlar. Bunlardan farklı olarak Arthur C. Clarke 2001: A Space Odyssey kitabını bu otel içerisinde yazmaktadır.Luc Besson’un aklında Leon karakterini yaratırken canlandırması için her zaman Jean Reno varmış.

 

Filmin DVD ekstrasında gösterilene bakacak olursak Mel Gibson ve Keanu Reeves gibi isimler Leon karakterini oynamak istemişler. Keanu Reeves aynı yıl içerisinde yayınlanan Speed filminde oynayarak kariyerinde önemli bir adım atmıştır. Gary Oldman’nin gerçekleştirdiği bir diğer çekimde yaptığı doğaçlama hareketi olan “herkesi” diye bağırdığı sahne çoğu kişiyi etkilemeyi başarmıştır. Bağırmasının nedeni yönetmeni Luc Besson’u güldürmek istediğini söylemiştir. İlerleyen günlerde bu sahne filme eklenmiştir. Gary Oldman, kendisini sokakta gören insanların bu sahneyi hala hatırlayanların olduğunu söylemektedir. Mathilda ve Leon otele geldikleri sırada giriş yaparken isimlerini MacGuffin adında kayıt yaptırmaktadırlar. Bu terimin kolaylıkla fark edileceği üzerine MacGuffin, tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden kabul edilen Alfred Hitchcock’un filmleri üzerinde kullandığı sinema tekniğidir. Başka bir anlamı olmasa da böylelikle Luc Besson, Alfred Hitchcock anısına saygı göstermiştir. Natalie’nin ailesi sigara içilen sahneler yüzünden kızları için endişe duyuyorlardı. Bu yüzden Besson ile çok katı bir kontrat imzalamışlardır. Anlaşmada Portman gözükmeyecek şekilde sadece beş sahnede sigara görüntüsü yer alabilir. Filmin orijinal senaryosunda Mathilda duş alırken Leon farkında olmadan aynı ortamda bulunuyor.

 

Bu sahne aile tarafından hiç olumlu karşılanmamaktadır.Benny karakterine hayat veren Keith A. Glascoe, filmden sonra itfaiyeci olur. Glascoe 11 Eylül saldırısı gerçekleştiği gün Dünya Ticaret merkezi’nde yaşamını yitiriyor. Senaryonun orijinal halinde bulunan Mathilda ve Leon ikilisinin sevgi bağları normalden farklı şekilde hissediliyormuş. Luc Besson çekim sırasında aşk sahnelerini senaryodan çıkartmaktadır. Sahnelerin çıkartılmasında Natali’nin ailesinin baskı kurduğu düşünülmektedir.Filmin final sahnesinin çekim sırasında çok fazla sayıda polis aracı ve figüran kullanan Luc Besson, çekim alanının yakınında bulunan küçük bir market soyulur ve hırsız olay yerinden kaçtığı sırada çok sayıda polis görünce direkt teslim olmuş. Figüranlardan bazıları bozuntuya vermeden hırsızı tutukladıktan sonra gerçek polis ekiplerine yardımcı olmuştur.