Kurtuluş mücadelesi veren şehirler ve milletler paneli!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılına özel hazırladığı kültürel etkinliklere devam ediyor. Kahramanmaraş’ın Milli Mücadele’deki yer ve önemini vurgulamak; daha net, açık ve iyi anlamak için, kurtuluş mücadelesi veren diğer şehir ve milletlerin de bilinmesi gerekir anlayışından yola çıkılarak Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panel, özellikle öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildi.

 

 

Panelin açılış konuşmasında kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, gelecek kuşakların “12 Şubat” bilincini geliştirmek için, tarihi daha iyi ve ayrıntılı bir şekilde öğrenmeleri gerektiğini belirterek: “‘Kurtuluş Mücadelesi Veren Şehirler’ konulu panelimize gençlerimizin ilgisinden dolayı memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Genelde bu tip konularda ilginin azlığından yakındığımız zamanlar oldu. Bu yönüyle hem öğretmelerimizi hem de gençlerimizi yürekten tebrik ediyorum. Biz, Kahramanmaraş’ımızın 100’üncü yıl kutlamaları münasebetiyle 3 Ocak’tan bu yana yoğun bir program ve etkinlik yürütüyoruz. Seminerler, paneller ve şiir, müzik dinletileri gibi kültürümüze yönelik çok farklı etkinlikler yapıyoruz. İnşallah 12 Şubat’ta Cumhurbaşkanımız da bu sevincimizi paylaşmak için şehrimize teşrif edecekler. O gün de bize yakışacak şekilde kurtuluşumuzun yıl dönümünü kutlamış olacağız. Etkinliklerimize 12 Şubat’tan sonra da, yani 2020 yılı boyunca devam edeceğiz inşallah. Bugün acı bir haber aldık, 6 şehidimiz var. Hem ecdadımızı hem de bugün verdiğimiz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz” ifadelerinde bulundu.

 

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Ali Kirman’ın yaptığı “Kurtuluş Mücadelesi Veren Şehirler ve Milletler” panelinde Prof. Dr. Azmi Özcan “Bosna-Hersek’in Mücadelesi”, Prof. Dr. Ahmet Kavas “Afrika Milletlerinin Mücadelesi”, Dr. Ali Maskan “Cezayir’in Bağımsızlık Mücadelesi”, Dr. Özay Süleyman “Balkan Türklerinin Mücadelesi”, Dr. Cengiz Şavkılı “İstiklal Savaşı’nda Maraş ve 12 Şubat Ruhu” konularında birer tebliğ sundular.