Kral Koyu'nda Maviliklere Açılan Bir Kapı!

Kral Koyu'nun güzelliğine güzellik katan Delikdeniz, turistik bakımdan Gazipaşa'nın en önemli cevherlerinden bir tanesi. Popülaritesindeki artışa rağmen bakir yapısını koruyan bu doğa harikasına ulaşmak için biraz çaba harcamak gerekiyor. Ama elde edilen sonuç, harcanan çabaya fazlasıyla değiyor.İlk görüşte insanı kendisine hayran eden doğal güzelliklerden biri olan Delikdeniz, Antalya ile Mersin'i birbirine bağlayan yol üzerinde yer alıyor. Hatta biraz daha spesifik konuşmak gerekirse, bu eşsiz oluşum Gazipaşa ilçe merkezine yaklaşık 21 kilometre uzaklıktaki Güneyköy Nohut Yeri'nde ziyaret edilmeyi bekliyor.


Delikdeniz'e ulaşım için Aytap Koyu'nu geçtikten sonra karşınıza çıkacak jandarma kontrol noktasından sağa dönüp dümdüz ilerleyebilirsiniz. Yol epey bozuk olmasına rağmen bir süre daha araçla ilerlemeye izin veriyor. Ama belirli bir noktaya ulaştıktan sonra mutlaka yürümek gerekiyor.


Delikdeniz'de vakit geçirmek, Alanya ve çevresinde gerçekleştirilebilecek en güzel aktivitelerden bir tanesi. Çünkü bir parçası olduğu koy, sadece yapısal özellikleriyle bile ziyaretçilerine farklı güzellikler yaşatabiliyor. Sıcak suda yüzmeyi sevenler için biçilmiş kaftan niteliğindeki küçücük koyda, günün her saati farklı ışık oyunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla gezi öncesinde fotoğraf makinenizi yanınıza alıp almadığınız kontrol etmeyi sakın unutmayın.
Mavinin her tonunu görebileceğiniz koy, aynı zamanda tarihe meraklı gezginleri de tatmin etmekten geri kalmıyor. Eğer deniz keyfi yapmaya bir müddet ara verip koyun hemen yanı başındaki tepenin üst kısımlarına odaklanırsanız, kökenleri antik dönemlere kadar uzanan kalenin kalıntılarını görebilirsiniz.


Güney Kalesi ismiyle tanınan askeri yapı, Antiochia ad Cragum antik kentinin güvenliğini sağlamak adına inşa edilmiş. Hatta günümüze ulaşan bir söylentiye göre kalenin sağladığı güvenli ortam nedeniyle antik kente adını veren Kommagene Kralı IV. Antiochus buradan denize giriyormuş.


Delikdeniz ve bir parçası olduğu Kral Koyu, o kadar güzel ki gün sona erdiğinde bile ayrılmak epey zor oluyor. Ama bölgede, bu koy gibi eşsiz özelliklere sahip daha birçok yer bulunuyor. Bu nedenle, her ne kadar zor olsa da esnek bir gezi planı kurgulamakta fayda var. Tabii alternatif olarak siz de benim gibi bölgeye birkaç gün ayırmayı düşünebilirsiniz.
Gazipaşa'daki Koru Plajı'nı, Delikdeniz'in ardından Gazipaşa gezilecek yerler listenizde ikinci sıraya yazabilirsiniz. Plaj, kayalık yapısı nedeniyle yan yana dizilmiş havuzları andırıyor. Haliyle buraya zaman ayıranlar, değişik bir ortamda deniz keyif yapma ayrıcalığına kavuşuyor. Üstelik Akdeniz'in bu kısmı, canlı çeşitliliği açısından da hiç fena değil.


Gazipaşa'ya gitmeye üşenirseniz, rotanızı daha önce adını andığım Aytap Koyu'na çevirmeyi de tercih edebilirsiniz. Antik dönemlerdeki adı Iotape olan koyun sınırları içerisinde iki mağara bulunuyor. Ayrıca kamp yapmak isteyenler için ideal yapıda.


Dağlık Kilikya'nın geçmişini merak edenler için en ideal gezi rotaları olarak Antiochia ad Cragum'un kale dışındaki iki yerleşim alanı öne çıkıyor. Halen daha kazı çalışmalarının devam ettiği bu alanlardan bir tanesi nekropol olarak kullanılmış. Kentin kalbi konumundaki diğer kısma gittiğinizde ise sütunlu cadde, agora ve hamam kalıntılarını yakından inceleyebilirsiniz.