Kahramanmaraş KOSGEB Müdürü Gülden Uslu KOBİ gelişim destek programı ile ilgili bir yazılı açıklamada bulundu.
Uslu yaptığı açıklamada, “KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında hazırlanan yeni Proje Teklif Çağrısı yayınlanmıştır. Ülke çapında eş zamanlı olarak KOSGEB ve paydaş kurumların katılımıyla gerçekleştirdiğimiz çalıştaylarda illerde rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörleri listesi belirlenmiştir.” dedi.
“Şartları Yerine Getirene Önemli Destek”
Öncelikle destek verilecek alanları belirten Gülden Uslu konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Yapılan çalışma sonucu Kahramanmaraş’ın öncelikli sektörler sıralaması “Makine ve teçhizat hariç, fabrikasyon metal ürünleri imalatı (NACE Kodu:25), Tekstil ürünlerinin imalatı (NACE Kodu: 13), Gıda ürünlerinin imalatı (NACE Kodu:10), Deri ve ilgili ürünlerin imalatı (NACE Kodu:15), Ana metal sanayi (NACE Kodu:24)” olarak belirlenmiştir. Anılan sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin yanı sıra yüksek teknolojili imalat sanayi sektörü KOBİ’leri (NACE Kodu: 21, 26, 30.3) ve yazılım sektörü KOBİ’leri çağrıya başvuru yapabileceklerdir. Orta düşük ve düşük teknolojili imalat sanayi sektörlerindeki ve yazılım sektöründeki KOBİ’lerde 2017 yılı net satış hasılatının en az 300.000 TL ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartı aranacaktır. Orta yüksek ve yüksek teknolojili imalat sektörlerindeki işletmelerde yukarıda belirtilen satış hasılatı ve çalışan sayısı kısıtı bulunmamaktadır.”
“Son Başvuru 22 Haziran”
Proje destek oranının yüzde 60 olduğunu ve bu projeyi yapmaktaki amaçlarının KOBİ’lere rekabet gücü sağlamak olduğunu kaydeden Uslu şunları söyledi: “Proje çağrısı ile işletme başına 300.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 700.000 TL’ye kadar geri ödemeli (teminat karşılığı) olmak üzere toplam 1.000.000 TL’ye kadar destek verilebilecektir. Başvuru şartlarını karşılayan KOBİ’ler, “rekabet gücünün geliştirilmesi” genel teması ile ilişkilendirilen aşağıdaki stratejilerden biri veya birkaçını birlikte içeren proje sunabilecektir. Strateji 1. Üretimde maliyet düşürme ve/veya verimliliği arttırma amaçlı makine – teçhizat edinimi ve devreye alma
Strateji 2. Ürün kalitesini ve /veya katma değerini arttırma
Strateji 3. Ölçüm – analiz altyapısını iyileştirme
Strateji 4. Pazarlama etkinliğini geliştirme
Strateji 5. İhracat kapasitesini arttırma
Strateji 6. (Yazılım işletmeleri için zorunlu) Proje çağrısı için son başvuru tarihi 22 Haziran 2018’dir. 10 Mayıs 2018 gününden itibaren program hakkında son başvuru tarihine kadar her hafta Salı ve Perşembe günleri 14:00’da KOSGEB Kahramanmaraş Müdürlüğü binasında uzmanlarımız tarafından bilgilendirme toplantıları yapılacaktır. Kahramanmaraş Merkez ve ilçelerinde ilimiz yerel aktörleriyle işbirliği çerçevesinde de ayrıca tanıtım toplantıları düzenlenecektir.”