Koronalı günlerde izlenebilecek film önerim!

1 ayı aşkın süredir yaşadığımız corona felaketinden dolayı hepimiz biraz gergin ve mutsuzuz. Hepimizin biraz kafa dağıtmaya moral bulmaya ihtiyacımız var. Haberleri takip etmekten ve sosyal medyadaki paylaşımlardan hepimiz rahatsızlık duyuyoruz. Benim bu süreçte sizlere önerim sürekli haberler takip edip moralinizi bitirmeyin. Sosyal medyayı kısıtlayın. Orada her paylaşılan gönderiye inanmayın. Moralinizi yüksek tutun. Kafanızı dağıtacak aktivitelerle meşgul olun. Bende sizler için izlediğim filmlerden aklıma geldiğince kafanızı bir nebzede olsa da dağıtacak filmleri sıraladım. Listemi beğenirseniz beğenmeyi ve yorum yapmayı unutmayın. 

 

İşte birbirinden güzel 19 film listesi:

 

Esaretin Bedeli (1994) - IMDb: 9.3

 

Bankacı olan Andy Dufrense, karısını ve sevgilisini öldürmekle suçlanmaktadır. Suçsuz olduğu halde bunu kanıtlayamayan adam hapishaneye gönderilir. İlk başlarda hapishane magandalarıyla başı derde girse de bir süre sonra orada yaşamayı öğreniyor ve tam 20 boyunca suçsuz yere ceza çekiyor. Daha sonra bankacılık yetenekleriyle hapishane müdürünün işlerini takip etmeye başlıyor ve bu noktadan sonra işler değişmeye başlıyor. 

 

Hayat Güzeldir (1997) - IMDb: 8.6

 

İkinci dünya savaşından birkaç yıl öncesini konu alan filmimizde ana karakter Guido dünyalar güzeli Dora’ya vurulur ve birçok engele rağmen sonunda evlenirler. Tam her şey tamam derken savaş çıkar. Yahudi oldukları için toplama kampına götürüldüklerinde Guido, oğluna esir kampının ve savaşın bir oyun olarak söyleyecek; oğlu, oyunu başarıyla tamamlarsa ödül olarak çok istediği bir oyuncak tankı hediye edecektir. Filmin en can alıcı noktalarından bir tanesi de bu sahnedir.

 

TanrıKent (2002) - IMDb: 8.6

 

Brezilya ile Fransa ortak yapımı olan son yılların en iyi filleri arasında gösterilen ve dünya genelinde bilenen adı City Of God olan Tanrı Kent filmi, bölgede yaşayan küçük ve genç insanların suç örgütleri dolu yaşantısını konu edinmektedir.

 

Dangal (2016) IMDb: 8.5

 

Hint filmleri ve sinemasına farklı bir bakış açısı kazandıran Aamir Kkan’ın 2016 yılında vizyona giren etkileyici yapımı… Dangal. Gerçek bir hayat hikayesinin anlatıldığı filmde, 2010 yılında gerçekleştirilen olimpiyat oyunlarında Hintli sporcuların yaşadıkları anlatılmaktadır. Hayatı boyunca hiçbir şekilde profesyonel güreşçi eğitimi almayan Phogat, tamamen eski bir güreşçi olan babasının eğitimi ile 2010 yılında Hindistan’a altın madalya kazandırır ve tarihe geçer. 

 


Yeşil Yol (1999) - IMDb: 8.5

 

Paul Edgecomb, hapishanede idam mahkumları infaz bölümünde görev yapan baş gardiyandır. İnfaza giden mahkumlar, 1 mil uzunluğunda yeşil bir yoldan geçmektedir. İdam kararı verilen son mahkum ise John Coffey adında iri bir adamdır. İki küçük kızın öldürülmesiyle suçlanan bu iri adam cüssesinin aksine oldukça nazik ve iyi bir insandır. Onunla konuştukça bunu anlayan Paul, dev adamın doğaüstü güçleri olduğuna tanık olur. Tanıdıkça bu adamın kimseyi öldürmeyeceğini anlayan ve suçsuz yere idam cezası alan adamın kurtarılması gerektiğini ve özel güçlerinin insanlık adına faydalı olacağını söylese de elinden bir şey gelmez. 

 

Gladyatör (2000) - IMDb: 8.5

 

Roma İmparatorluğu en parlak dönemlerini yaşamaktadır. General Maximus orduların başında zaferden zafere koşan başarılı bir komutandır. General son yapılan savaştan da galibiyetle ayrılmış ve durumu İmparator'a bildirmiştir. Savaş sonrasında ayrı kaldığı evine ve eşine dönmek isteyen Maximus, imparatordan gelen emir ile şaşkına döner. İmparator generalden iktidarına sahip çıkmasını istediğini belirtmektedir. Bunu duyan veliaht Commodus, babasının kendisine güvenmediğini ve tahtın elden gütmek üzere olduğunu anlar. General Maximus'un ve ailesinin öldürülmesi talimatını verir. General bu suikastten kurtulmayı başarır fakat karısı ve çocuğu katledilmiştir. Maximus gladyatörler arasına sürgün edilir. Yıllar sonra Roma'ya arenada savaşmaya kadar giden yolda Maximus'un tek amacı Commodus'tan kendisinin ve ailesinin intikamını almaktır.


3 Ahmak (2009) - IMDb: 8.4

 

Rancho, Raju ve Farhan Hindistan'ın en iyi mühendislik okulunu kazanırlar. Okula giriş anından itibaren birbirlerini bulan bu 3 genç adam arkadaş olurlar. Okulda başlarından geçen olayları anlatırken eğitim sistemine eleştiri yapan filmde, çocukların sürekli bir yarış halinde olması ve gelecek kaygısı sebebiyle ya da aile baskısıyla istemedikleri alanlara yönlendirildiği anlatılıyor. Çoğu ülkede yaşanan bu duruma vurgu yapan filmde kişilerin sevdiği işi yaptıklarında başarılı olacakları mesajı veriliyor. Rancho'nun diğer arkadaşlarını ve hatta çevresindeki herkesi etkilediği film dram ve komedinin harmanlanmış halidir. 

 

Cesur Yürek (1995) - IMDb: 8.4

 

William Wallaca adlı İskoç bir adam, İngiliz soylularının İskoçlar üzerindeki egemenliklerinden bıkmış durumdadır. Hatta bu iş artık zulüm olmaya başlamıştır çünkü İngiliz soylularının yeni evli İskoç kadınlarla kocasından önce ilişkiye girmek gibi hakları bulunmaktadır. Bu gibi durumlar altında yaşamaktan bıkan William, çok sevdiği karısının da İngilizler tarafından öldürülmesiyle birlikte onun intikamını almak için ve ülkesini bu durumdan kurtarmak için mücadele başlatır. Halkın beklediği lider bulunmuştur ve mücadele kısa sürede tüm halk tarafından destek görür. İlk zamanlar olaylar istendiği gibi gitse de iş büyüdükçe İngiltere ordusu devreye girerek isyanları bastırı. William Wallace idam cezasına çarptırılır.

 

Çöküş (2004) - IMDb: 8.2

 

İkinci Dünya Savaşı'nı çıkaran ve Avrupa'yı kontrol altına alan Nazi lideri Adolf Hitler'e karşı tüm devletler birleşmiş ve karşı saldırıya geçmişlerdir. Amerika'nın da desteğiyle Hitler yavaş yavaş geri püskürtülmüş ve artık oyunun sonuna gelinmiştir. Berlin işgal altındadır. Hitler ısrarlara rağmen Berlin'i terk etmemiştir. Burada bir sığınağa giderek son zamanlarında Traudi Junge ile evlenmiştir. Artık kaçacak yeri olmayan Führer karısı ile birlikte intihar etmiş ve cesedtlerinin yakılmasını istemiştir. Hitler'in sadık adamları için de aynı son yaklaşmıştır. Artık ya teslim olacaklar ya da kendi hayatlarına son vereceklerdir. 

 

Para Avcısı / The Wolf of Wall Street (2013) IMDb: 8.2

 

Jordan Belfort henüz 24 yaşında zeki bir borsacıdır. Hırsı ve zekası onu Wall Street borsasında Stratton Oakmont isimli bir yatırım firmasının CEO'su haline getirir. Belfort kısa zaman içinde tam bir para avcısı haline gelir. Bir çok yatırımcıyı yanlış yönlendirmeler yaparak bu durumu kendi lehine çevirir ve milyonlarca dolar kazanıp zengin bir adam haline gelir. Ancak Belfort kolay kazandığı parayı gece hayatı ve lüks tutkusu sebebiyle bir kaç gün içinde bitirmektedir. Bu hızlı ve kontrolsüz davranışları yaşamını bir o kadar hızlı şekilde dibe vuracak hale getirir.

 

Kış Uykusu (2014) IMDb: 8.2

 

Aydın emekli bir tiyatrocudur; oyunculuğu bıraktıktan sonra Kapadokya'ya babasından yadigar kalan butik oteli işletmek için geri döner. Aydın o günden sonra başlayan kış uykusu bu gözlerden ırak otelin içerisindeki gündelikleriyle, kah yerel bir gazeteye köşe yazıları yazarak kah her zaman niyetlendiği ancak bir türlü başlayamadığı tiyatro tarihi kitabını yazmayı düşünerek geçer. Tüm bu süreçte hayatında iki kadın vardır: Kendisine her anlamda uzak ve soğuk davranan genç karısı Nihal ve boşandıktan sonra yanlarına taşınan kız kardeşi Necla... Kışın bastırması ve artan kar yağışı bu küçük taşrada en çok Aydın'ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder.

 

Diriliş / The Revenant (2015) IMDb: 8.1

 

Hugh Glass kürkleri için hayvanları avlayan bir kuruluş için çalışan deneyimli bir tuzakçıdır. Fakat avlandıkları bölgelerde kendilerinden başka hem yerli Kızılderililer hem de Fransız birlikleri kol gezmektedir. Bir av ertesinde bir boz ayı tarafından ölümcül bir biçimde yaralanan Glass'ı, yavaşlamamak adına ekibi ölüme terk eder. Fakat bölgeyi herkesten iyi bilen avcı Glass hayata tutunur ve yavaş da olsa yaraları iyileşir. Zira yaşama tutunması için oldukça geçerli bir sebebi vardır.

 

Mad Max: Fury Road (2015) IMDb: 8.1

 

Ailesi öldükten sonra post-apokaliptik Avustralya’da safi hayatta kalmak için çabalayan Max (Tom Hardy), şiddet ve acımasızlık dolu bu dünyada masum bir gruba yardım etmek zorunda kalır. İlk başta Max’in motivasyonu kendini koruyabilmektir, fakat zaman içinde Max’in içinde tekrar bir yaşam sebebi ve ümit oluşur. Yol Savaşçısı’nda minyatür bir kasabanın masum insanlarını maskeli psikopat Humungus ve deli ordusundan korumak zorunda kalan Max, bu sefer başlarını cesur Imparator Furiosa’nın (Charlize Theron) çektiği bir grup kadını maskeli psikopat Immortan (Hugh Keays-Byrne) ve deli ordusundan korumak zorunda kalıyor.

 

Mavi En Sıcak Renktir / La vie d'Adèle (2013) IMDb: 7.8

 

15 yaşındaki Adele'in emin olduğu iki şey vardır; o bir kızdır ve kızlar erkeklerle çıkar. Bir gün büyük meydanda Emma'nın mavi saçlarını farkediverir ve işte o an hayatının değişeceğini anlar. Kendi ergenlik sorularıyla yapayalnız, bakışlarını kendine ve başkalarının bakışlarını kendine çevirir. Emma'yla yaşadığı aşkı bir kadın olarak, bir yetişkin olarak yaşamaktadır. Fakat Adele ne kendisiyle ne ailesiyle ne de bu absürd dünyayla barış yapmayı becerememektedir.


300 Spartalı (2006) - IMDb: 7.7

 

Spartalılar Yunanistan'ın sınırında bulunan bir şehir devletiydi. M.Ö. 480 yılında Persliler Anadolu'yu yavaş yavaş ele geçirmiş ve Yunanistan sınırına dayanmıştı. Sparta kralı Pers ordusuna karşı koymak istemekte fakat yardımcı destek kuvvet bulamamaktadır. En iyi savaşan ve en cesur askerlerden oluşan 300 kişilik bir ordu toplayan kral, sarp kayalıkların arasındaki dar bir geçidi kapatır. Thermopylae Savaşı'nda karşı karşıya gelen iki ordu sayı eşitsizliği ve Persler'in ezici üstünlüğüne rağmen Spartalılar'ın sert direnişiyle tüm Yunanistan'ı etkiler ve halkın birlik olmasını sağlar. 

 

Felekten Bir Gece (2009) - IMDb: 7.7

 

Arkadaşlarının düğününden önce Las Vegas'ta bekarlığa veda partisi düzenleyen kafadarlar işin ucunu kaçırınca olanlar olur. Gece aşırı sarhoş olurlar ve sabah uyandıklarında kaldıkları evde tavuklar, kaplan ve 6 aylık bir bebek bulurlar. Geceye dair en ufak bir şey hatırlayamayan kafadarlar daha sonra düğünü olacak arkadaşlarının da olmadığını fark ederler. Evdeki ipuçlarını takip ederek geceye dair ne yaptıklarını çözmeye ve durumu normale döndürmeye çeviren arkadaşların yaşadıkları maceralar sizi fazlasıyla eğlendirecek. 

 

Mustang (2015) IMDb: 7.7

 

İnebolu'da geçen bir hikayeyi ele alan Mustang, beş kız kardeşin özgürlükleri için verdikleri mücadeleye odaklanıyor. Lale ve kardeşleri oynadıkları bir oyunun çevreleri tarafından beklenmedik bir skandala dönüştürülmesi sonucu adeta ev hapsine mahkum olurlar. Bu durum öyle bir noktaya sürüklenir ki evde evlilik planları dahi yapılmaya başlanır. Ancak beş kardeş üzerlerinde kurulan bu baskıları yenip özgürlüklerine kavuşmak için yeni yollar arayacaktır.


Limit Yok / Limitless (2011) IMDb: 7.4

 

Ya bir hap sizi daha zengin ve daha güçlü kılabilseydi? Eddie (Bradley Cooper) perişan halde yaşayan New York'lu bir yazardır. Ancak günün birinde beyninin tüm kapasitesini kullanabileceği bir ilaçla tanışır. Bu sayede paraya, akla, çekiciliğe sahip olur. Fakat Eddie kısa bir süre sonra sonsuz güce bedelsiz sahip olunamayacağını anlar.

 

Tetikçiler / Looper (2012) IMDb: 7.4

 

Gelecek zamandayız; 2072'de. Zamanlar arasında yolculuk gerçek olmuş, ama yasa dışı olarak karaborsacıların eline düşmüştür. Teknolojiyi elinde tutanlar ne zaman birinden kurtulmak isterlerse onu 30 yıl geriye, 2042'ye göndererek "Looper" adı verilen bir grup suikastçıya öldürmesi için "paketler". Bu grupta yer alan suikastçılardan biri olan Joe için 2042'de zengin hayatı gayet yolunda gitmektedir; ta ki karşısına öldürmesi için 2072'den gelen yaşlı Joe çıkıncaya kadar...