İTÜ Mezunları Derneği Kahramanmaraş Depremi İçin Rapor Hazırladı!
Kahramanmaraş İTÜ Mezunları Derneği olarak, 6 Şubat depremlerinden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi bilim insanlarının hazırladığı rapor bilgilerinin ışığında, depremden önce yaptığımız araştırmalar ile, depremden sonra sahadaki çalışmalarımızı da değerlendirerek hazırladığımız teknik raporumuzun özetini basın ile paylaştı.
İTÜ Mezunları Kahramanmaraş Temsilcisi Mehmet Kuruçay , üyeleri Serdar Erdoğanyılmaz, Akif Çaylıoğlu Kamil Şekkeli ile basın toplantısı yaptı.
Mehmet Kuruçay: " Kahramanmaraşlı bilim insanları olarak, şehrimizin geleceğini düşünerek, yanlışları zamanında uyarmak ve vatandaşın mağduriyetini önleyebilmek amacıyla bu raporu hazırlayıp basına, ilgili makamlara ve kamuoyuna duyurmak, mühendislik yeminimiz ve inancımız gereğidir.
Dile getirdiğimiz teknik konuları idarecilerimizde bilmektedir. İdarecilerimizin siyasetçilerimizin de desteğini alarak kısa zamanda bu konulara çözüm üreteceklerine inanıyoruz.
Asrın felaketini yaşadık. Çok acele ile mühendislik parametrelerine göre değerlendirilmeden hasar tespit çalışmaları yapıldı. Binlerce vatandaş mağdur oldu. Hasar tespit çalışmaları acilen işin uzmanları tarafından yeniden değerlendirilmelidir. Yıkılması gereken binalar yıkılmalıdır. Ama yanlış değerlendirilen orta hasarlı binaların yıkılması önlenerek milli ekonominin zarar görmesi engellenmelidir.
Hiçbir bilimsel veriye dayanmadan, yeterli sayıda ve doğru olarak yapılacak temel sondaj kuyuları, jeolojik çalışmalar, jeofizik çalışmalar ile tespitler yapılarak sonuçlandırılması gereken mikrobölgeleme çalışmaları acele ile raporlanarak onaylanmıştır.10-15 katlı binaların bile yıkılmadığı alanlar uygun olmayan alan ilan edilmiştir. Bu rapor sonuçlarına göre, şehir sanki katledilircesine uygun olmayan alanlara bölünmüş ve binlerce insan mağdur edilmiştir.
Kahramanmaraş’ı Doğu Anadolu Fayında meydana gelen 7.8’lik deprem yıkmıştır. Bu büyük deprem 100 km kuzeyimizdeki Çardak fayını da tetikleyerek 7.7 aletsel büyüklükte bir deprem daha yaratmıştır. Kahramanmaraş Fay Zonu diye şehir merkezine yerleştirilen hiçbir fay kırılmamıştır. Çünkü bu bindirme faylar deprem üretecek nitelikte değildir. Bu bindirme faylarını baz alarak Kahramanmaraş’ta imar alanlarını değerlendirmek yanlıştır. Yaşadığımız depremlerde hem Doğu Anadolu Fayı (DAF) üzerinde hem de ÇARDAK fayı üzerinde 60 binin üzerinde büyük ve küçük ölçekte artçılar ve depremler meydana gelmiştir. AFAD ın Maraş merkezde bir tek artçı kaydı yoktur. Şehrimiz in merkezi eski tabii dokusuna uyularak düşük katlı yapılarla depreme dayanıklı olarak yeniden inşaa edilmelidir.
Deprem enkazları Erkenez çayının kum ocaklarının çukurluklarına dökülmüştür. Bu enkazların içindeki her türlü hastalık yapıcı mikrobik unsurlar yıllarca insanlarımızı zehirleyecektir. En kısa sürede insanlara ve çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanarak tecrit edilmelidir.
İTÜ Mezunları Derneği olarak hazırladığımız detaylı raporumuz ekte sunulmuş olup yerel yöneticilerimize de arz edilecektir.