Evladım Hastane Uzak Bana İğne Yapar Mısın?

Bu uygun olmayan ortamlardaki yaptığımız küçük hatalar bizi elimizde ki belgeden yani diplomadan, daha da önemlisi insan sağlığını tehlikeye atmaktan başka bir şey değil. Örnek verecek olursak yaptığımız intramüsküler enjeksiyonla verdiğimiz bir ilacın hastada alerjik reaksiyon geliştirdiğinde, alerji için yanımızda uygulayacak bir tedavi ve ortamı olmadığından hastayı kaybetmeye kadar götürür.

Bir örnek daha verecek olursak bazı durumlarda yanlış enjeksiyon uygulamadan dolayı hastalar sıklıkla enjeksiyon sonrasında bacaklarında topuğa veya başparmağa doğru yayılan şiddetli ağrı, ayağa kalktıklarında bacaklarını hareket ettirme güçlüğü (ayak sürüme veya topallama gibi) ve bacaklarında uyuşukluk tarif ederler. Bunun nedeni enjeksiyon iğnesinin sinire denk gelmesidir. Bunun gibi problemler ufak bir enjeksiyon hatası olarak görünse de sonucu her iki taraf içinde pek iç açıcı olmayabilir.

Burada çıkarmamız gereken ders biz sağlık çalışanları olarak önce kendimizi güvenceye almamız gerekiyor. Bu konuyla ilgilide bizden enjeksiyon yapmalarını isteyen hısım akrabaya enjeksiyonun komplikasyonlarını ve kısa bir ön bilgi vermemiz yeterli olacaktır. Bu enjeksiyonu isteyen babanız dahi olsa onu en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirmemiz hem kendinizi güvenceye hem de babanızı sağlıklı bir şekilde tedavi olmasını sağlamış olursunuz.

Halk olarak bu konuda bilinçlenip sağlıkla ilgili uygulamaların sadece sağlık kuruluşlarında yapılması hem kendi sağlığımız hem de sağlık personellerinin zor durumda kalmaması açısından önemli bir durumdur.