Rahim Ağzı Kanserine Dikkat!

Gizir, “Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sırada görülen ülkemizde ise onuncu sırada görülen bir kanser türüdür.

Sebebi tamamen aydınlatılabilmiş tek kanser türüdür ve önlenebilmektedir.”dedi.

Belirtileri neler?

Hastalığın önemine değinen Gizir şunları söyledi, “Bu hastalığın Risk Faktörleri ise HPV virüs, enfeksiyon, Erken yaşta başlayan cinsel ilişki, Birden fazla cinsel partner, Yüksek doğurganlık, Düşük sosyoekonomik düzen, Sigara içimi, ve 5 yıldan uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak bu hastalığa davetiye çıkarmaktadır. HPV virüsünün neden olduğu rahim ağzı kanseri genellikle erken evrelerde belirti vermez. Ancak kanser ileri bir aşamaya geldiğinde belirtiler ortaya çıkma eğilimindedir. Düzensiz kanamalar, cinsel ilişki sonrası kanama, ağrı, sırt, bacak ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, kokulu akıntı, idrar yaparken ağrı belirtiler ararsında sayılabilir. Tanı ve erken teşhiste tarama testleri çok önemli bir yer tutar.

Tarama testini düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Ülkemizdeki tarama programında 30–65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV taranmaktadır. Pozitif çıkan olgular papsmear ile tekrar değerlendirilmektedir.”

Korunma yöntemleri?

Kanserden korunma yönetmelerini de açıklayan Mehtap Bayrak Gizir, “HPV aşısı HPV’ nin kanser yapan yüksek riskli tiplerine karşı geliştirilen yüksek koruyuculuğu olan aşılardır. 9-13 yaşlardaki kız çocuklara aşı yapılması önerilmektedir. 30 yaşından sonra düzenli tarama yaptırılmalı, güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim, sigara içmemek, sağlıklı beslenmek ve korunmak için yapılabilecek diğer önemli noktalardır. Kısacası Rahim Ağzı Kanseri 100 önlenebilir bir hastalıktır. Düzenli tarama ve alınacak koruyucu tedbirlerle bu hastalıktan korunmak mümkündür. Bu nedenle hastalarımız düzenli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarına başvurmaları hayati önem arz etmektedir.”diye konuştu.