Akkuş, “Sorunlar Sağduyu İle Çözülmesi Gerekiyor”

Başkan Akkuş, “1978’lerde Maraş’ımız adına, kırk yıl önce yaşanan o acıların bir daha yaşanmaması için, sağduyulu olan, bende de bir parça vicdan kaldı diyen insanların bu Maraş’ta ki yaşanan olaylara bir şeyler söylemeleri, bir çözüm getirmeleri gerekir.”dedi.

“Gerçek Zeminde Konuşmalıyız”

Sorunların sağduyu ile çözülmesi gerektiğini savunan Ahmet akkuş konuşmasını şöyle sürdürdü, “Kahramanmaraş’ta ki yaşanan o dram aslında Maraş’ta 1978 de yaşanan bugünü, yarını ve hepimizin alevisini, kürtünü, türkünü, lazını, sünnisini, çerkezini aslında ben insan insanım diyen herkesin üzerinde kafa yorması gerekir.  Ortak akılla bir çözüm yolu bulunması lazım. Eğer gerçek anlamada gerçek temelde sorunlar konuşulmadığı zaman o yararlar yeniden kanar, geri kabuk bağlar ama o acılar dinmez. Ortak akılla şehrimizin üzerine 1978’den bu yana bir gölge olarak düşmüş, bu sorunu da ortak akılla çözülüp, konuşulup ve birlik beraberlik barışa nasıl katkı sağlana bilir. İnsanların arasındaki ayrışma sebebi olarak değil, yeniden kucaklaşma olarak nasıl o zemine aktarılır, onlar üzerinde kafa yorması lazım. Bu vesileyle şehrimizde 1978’ler de yaşanan olaylar sonucunda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum, aileleriyle acılarını paylaşıyorum ve Maraş’ımızdaki dediğimim gibi bu Maraş olaylarının bir daha yaşanmaması temennisiyle bu konuyu kapatıyorum. Çünkü Sivas’ı, Maraş’ı, 15 Temmuzu, 12 Eylül’ü bizler gerçek zeminde konuşmalıyız. Yani konuşurken de söylemimize dikkat etmeliyiz ve bir daha yaşanmaması üzerine çözüm sağlamalıyız. Suçlular varsa cezalandırılmalı, hesap verilmesi gereken insan varsa onların hepsi gün yüzüne çıkarılmalı ve o insanların kafasındaki soru işaretleri çıkarılmalı.”

“Sorunlar unutturularak çözülemez”

12 Eylül hakkında da konuşan Akkuş, “12 Eylül halının altına süpürmeyle sorunları bitiremiyoruz. 12 Eylülü yıllarca bu ülkede o darbe günlerini o yaşanan günleri, dramları biz yıllarca işte kaşımayalım, konuşmayalım aman kamu güvenliği aman bunu da dile getirmeyelim. Ne oldu gün geldikçe yani darbenin hangi taraftan ve kimlerden gelirse gelsin bu ülkenin cumhuriyetine, demokrasisine, barışına, huzuruna katkı sağlamadığını ve gerçek temelde konuşulması gerektiğini biz yıllar sonra öğrendik. Hatta 12 Eylül yasaları olarak adlandırılan yasaların mevzuattan ayıklanması gerekir, anayasanın yeninden toptan yazılması lazım. Siyasi partililer kanununu yeniden ele alınıp sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılması lazım. Çağdaş, bilimsel ve dünyaya bir vizyon yaratıcı bir konunlalar sahip olmamız lazım. O yüzden dediğim gibi 15 Temmuzların gerçek anlamda sorgulanıp suçluların gün yüzüne çıkarılması lazım ve gerçek anlamada gün yüzüne çıkmayan şeyler zamana bırakılmaması lazım hele hele Maraş katliamında o acıları yaşayan insanlar bence insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak değerlendirilip, zaman aşımı kavramının da olamaması lazım.”diye konuştu.