‘Probiyotik Dondurma’ Projesi Birinci Oldu

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile TÜBİTAK’ın finansal destek sağladığı 6. Ar-Ge Proje Pazarı'nın ödül töreni ve kapanış merasimi KMTSO Meclis Salonunda yapıldı. Yapılan değerlendirme neticesinde, Mühendislik Fakültesi öğrencileri Hazel Dilşad Tatar, Güllü Sert ve İpek Kostakoğlutarafından Doç. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu’nun danışmanlığında geliştirilen ‘Prebiyotik Tarhana Külahında Probiyotik Dondurma Üretimi’ Projesi, Ar-Ge Proje Pazarının en iyi projesi seçilerek birinciliğe layık görüldü. ‘Çölyak Hastalarına Alternatif Çözüm Barbunya Unu’ Projesi ikinci olurken, üçüncü ‘Kalp Atışlarını Görüntüleyen Akıllı Giysi’ Projesi, dördüncü ‘Bası Yaralarını (Dekübit Ülserlerini) Azaltmak İçin Tasarlanmış Yoğun Bakım Yatağı’ Projesi oldu. Beşinciliği ise ‘Sıvı Kaçağı Tespit ve Müdahale Sistemi’ Projesi ve‘Drone Yapımı ve Giyilebilir Teknoloji Ürünleri İle Kontrolü’ Projesi paylaştı. Törene, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, KMTSO Başkan Vekili M. Akif Gölcü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, KSÜMühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Temiz katıldı. Burada bir konuşma yapan KMTSO Başkan Vekili M. Akif Gölcü, dünyanın sanayide dijital çağı yaşadığını söyledi. Gölcü şöyle konuştu: “Bugün dünya, sanayide dijital çağı yaşıyor. Nesnelerin internetini, robotların hukukunu tartıştığımız, insansız hava araçlarından, insansız otomobile yaşamın her alanında robotize bir dünya oluşuyor. Dünyada çok kısa süre içerisinde, şu an insanların yaptığı işlerin yarısını robotlar gerçekleştirecek. Bu, insan için hem bir tehdit, hem de fırsat. İnsan, kendisini bu dönüşüme adapte edemez ise tehdit büyüyerek devam edecek. Ama, insan daha etkin, daha analitik olabilirse, karmaşıklık çağı adı verilen 21. Yüzyılda, kişisel, duygusal, ruhsal, sosyal zekasını geliştirerek, karmaşık sorunlara etkin çözüm üretebilirse, işte o zaman günümüz koşullarını fırsata çevirme imkanı olacaktır. 76 PROJE YARIŞTI Ar-Ge Proje Pazarı’nda iş dünyasına sunumu yapılan proje sayısı 76 oldu. Her geçen yıl proje sayısı ve başarı çıtası yükselen Ar-Ge Proje Pazarı’nda, çevreden enerjiye, tıptan tekstile, atık kazanımından akıllı sistemlere ve çok amaçlı robotlara birçok alanda birbirinden iddialı projeler sergilendi. BİRİNCİYE 3.500TL Bu projeler arasından, değerlendirme komitesi tarafından en başarılı 5 proje seçilerek ödülleri verildi. Birinciye 3 bin 500TL, ikinciye 2 bin 500TL, üçüncüye bin 500TL, dördüncü ve beşinciye bin TL para ödülü verildi. İŞTE KAZANAN PROJELER… Birinci: Prebiyotik Tarhana Külahında Probiyotik Dondurma Üretimi’ Projesi Hazırlayanlar: Hazel Dilşad Tatar, Güllü Sert ve İpek Kostakoğlu KSÜ Müh. ve Mim. Fak. Gıda Mühendisliği Bölümü Danışman: Doç. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu İkinci:Çölyak Hastalarına Alternatif Çözüm Barbunya Unu Projesi Hazırlayanlar: Bekir Korkmaz, Meryem Mağralı,Durdane Kay KSÜ Müh. ve Mim. Fak. Gıda Mühendisliği Bölümü Danışman: Yrd.Doç. Dr. Yekta Gezginç Üçüncü: Kalp Atışlarını Görüntüleyen Akıllı Giysi Projesi, Hazırlayanlar:Beytullah GÖL KSÜ Müh. ve Mim. Fak. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Danışman: Doç. DR. Suat Çetiner Dördüncü: Bası Yaralarını (Dekübit Ülserlerini) Azaltmak İçin Tasarlanmış Yoğun Bakım Yatağı Projesi Hazırlayanlar: Zeynep Özdemir, Kübra Gök, Beytullah Göl KSÜ Müh. ve Mim. Fak. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur Beşinci (1): Sıvı Kaçağı Tespit ve Müdahale Sistemi Projesi Hazırlayanlar: Oğuzhan Palancı, Hüseyin Bayır, Turab Selçuk KSÜ Müh. ve Mim. Fak. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Danışman: Doç.Dr.Ahmet ALKAN Beşinci (2): Drone Yapımı ve Giyilebilir Teknoloji Ürünleri İle Kontrolü Projesi Hazırlayanlar: Çağatay Can Kurtçu, Sefa Yıldırımer, Yalçın Kılıç, Kenan Hacıbebekoğlu KSÜ Müh. Mim. Fak. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Danışman: Doç.Dr.Ahmet ALKAN