Necip Fazıl Şehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Zorlu Ölmez, Oruç tutmanın faydalarını ve ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda bilgiler verdi.
Oruç tutmanın sağlıklı bireyler üzerinde olumlu etkiler yarattığını söyleyen Ölmez: “Orucun sağlık üzerindeki olumlu etkilerini değil aynı zamanda günlük alışkanlıklarda da önemli yararlı etkileri olduğunu bildirmektedir. Sigara, alkol uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan da vazgeçmek için güzel bir fırsat olacaktır.”dedi.
“Oruç Tutmak Sağlığa Faydalı”
Oruç tutmak özellikle fazla yemek yeme ile mide, kalp, dolaşım sisteminde görülen rahatsızlıkların ortadan kaldırılmasında önemli rol oynadığına değinen Ölmez konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oruçla, bir sene boyunca durmadan çalışan mide ile beraber bütün sindirim sistemi istirahate sevkedilmektedir. Mide, bu dönemde daha az çalıştığı için kalbin mideye kan taşıması azalacağından kalp dinlenmesi açısından faydalıdır. Beslenme düzeni; iftarda ağır bir öğün, sahurda ise hafif öğün ile yemek şeklindedir. İftarda ağır yemeklerle oruç açılmamalı, başlangıç olarak çorba, hurma, su tercih edilmelidir. Ana yemeklerde kızartmalı, hamurlu gibi ağır yemekler olmamalı, çorba, et-tavuk veya balık gibi yağsız-derisiz et çeşitleri, sebze ve kurubaklagil yemekleri, çeşitli sebzelerden oluşan salatalar, bulgur, tarhana, erişte gibi tam taneli tahıllar, çavdar, tam buğday veya karışık-çok tahıllı ekmekler ve mutlaka hazmın kolaylaşması için komposto veya hoşaf birincil olarak tercih edilmelidir. Ara öğünlerde; mevsim meyveleri, dondurma meyveli veya sütlü tatlılar, kuru meyve ve kuru yemiş tüketilmelidir. Son yıllarda ramazanın yaz mevsimine denk gelmesiyle vücuttan su kaybı daha çok olmaktadır. Bu nedenle iftar ve sahur arasındaki sürede bol su tüketmeye özen gösterilmelidir. Sahursuz oruç tutulmamalıdır. Sahurda tam tahıllı ekmek, peynir, haşlanmış yumurta, mevsim sebzeleri tercih edilebilir.